OFFLINE

A világ divatdiktátorai: Karl Lagerfeld

2007. április 13., péntek 17:01

Égető kérdések a leghíresebb kreátorokról, akiknek a világ arra fogékony része szájtátva nézi kollekcióját, és bár a nevét sem biztos, hogy ki tudja ejteni, mindent megadna azért, hogy egyszer az életben vehessen tőle legalább egy bokazoknit. Ezen a héten Karl Lagerfeld.
 
Él-e még? Igen, jövőre lesz hetven, bár ez kétséges, mert a Bild am Sonntag című német bulvárlap kinyomozta, hogy már 1933-ban megszületett.
 
Bölcsesség róla: „Karl Lagerfeld egy dilettáns” – e szavakkal összegezte benyomásait Lagerfeld fotóiból készült kiállításról a Berliner Morgenpost című lap vezető fotósa.
 
Bölcsesség tőle: „Szűk öltönyöket hordok, hogy ne tudjak meghízni. Egyetlen becsvágyam, hogy továbbra is 48/46-os Dior-méretet hordhassak.”
 
„Yves és az én életem között az volt a nagy különbség, hogy nekem nem volt szükségem arra, hogy Pierre Bergé-t naponta kenyérre kenjem” - mondta Yves Saint Laurent-ról. 
 
Kapcsolatai? Először 2006 decemberében beszélt egy interjúban Jacques de Bascher de Beaumarchais-hez fűződő, éveken át tartó élettársi viszonyáról, aki egy személyben volt playboy és modell. Kapcsolatuk 1989-ben ért véget, amikor élettársa AIDS-ben meghalt.
 
Divatház?  Amellett, hogy a Chanel-ház vezető designere, Lagerfeld Gallery néven saját márkát alapított. 2004-ben adta el a label jogait az amerikai Tommy Hilfiger Corporation-nek. Ennek ellenére továbbra is ő maradt a vezető designer.

Stílusjegyei? Lagerfeld az egyik legikonikusabb divattervező: mivel rövidlátó, állandóan napszemüveggel kombinált szemüveget hord, amit fehér púderezett lófarkával dob fel. A Lagerfeld-kreációkat az exkluzív minőségű szabómunka csúcsának tartják, határozott, előnyös vonalvezetés és elegancia jellemzi szinte valamennyi munkáját. Kabátjairól egyes kritikusoknak az „intellektuális erotika“ kifejezés jutott eszébe. A fekete mellett rikító színeket is használ.
 
Kik jártak benne? Előbb Ines de la Fressange, francia divat-és parfümtervező, majd Claudia Schiffer volt a múzsája.
 
És még mi érdekes? Eredetileg karikaturista akart lenni, amiből mára annyi maradt, hogy ha valaki megsérti, küld neki egy karikatúrát. 2004-ben tervezett egy kollekciót a H&M-nek, ami a vártnál jóval nagyobb sikert ért el. Elmondása szerint 26-30 gyűrűt is fel tud venni egyszerre, a sorrend tetszőleges. 2000-2001 között tizenhárom hónap alatt 42 kilót fogyott, amiről könyvet írt. Állítólag 70 iPodja, 60 000 CD-je és 300 000 könyve van.
 
 
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.04.13 23:25:41katjana

    imádom az iróniáját, így hát az egész csávót is. rock'n'roller a divatban. és k-ra beolvasott a h&m-nek, h milyen sunyin forgalmazták az ő kollekcióit. hehe

  • 2007.04.14 16:18:46[]

    nagy eletmuvesz az oreg, bar agyilag nem teljesen komplett.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta