Chili&Vanilia: Mi legyen a maradék főtt tojással?

Arra az esetre, ha a húsvéti hétvégét követően tetemes mennyiségű piros, kemény tojás maradt meg, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány segítő ötletet, hogy mi lehet a sorsuk:

1.) Variációk töltött tojásra
A hagyományos, natúr (mustár, tejföl, stb.) elkészítési módon kívül kísérletezhetünk is –nézzünk csak szét a kamrában –határt csak a fantáziánk szabhat. Nyugodtan keverjünk a sárgájához szardíniát, füstölt halat, tormát, pesto-t, avokádót, kockára vágott sonkát, olajbogyót, curry-t, kapribogyót, lazacot, kaprot, stb. Lehetőleg azért inkább külön-külön, ne egyszerre.)

2.) Tojáskrém szendvicsbe, pirítósra
A rengeteg zöldfűszer csodát művel az egyébként gyakran unalmas, esetleg fullasztó kemény tojásokkal. Keverjük össze az összenyomkodott tojásokat kevés tejföllel (esetleg joghurttal), mustárral és friss zöldfűszerekkel. Zöldséges verzióhoz reszeljünk le sárgarépát, retket, keverjük össze krémsajttal, snidlinggel és főtt tojással.

3.) Nizzai saláta
A klasszikus nizzai salátát tonhal, ceruzabab, paradicsom, főtt tojás, szardella,         olajbogyó, esetleg főtt krumpli alkotja. Variáljuk nyugodtan a rendelkezésre álló alapanyagok szerint.

4.) Indiai tojás curry
 A mi ízlésünk szerint talán furcsán hangzik, Indiában azonban gyakran kerül asztalra currymártással tálalt kemény tojás. Gyorsított eljárás: felforrósítjuk az olajat, rajta apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit illatosra párolunk. A hagymás keverékhez fűszereket adunk, pl. fahéjrudat, babérlevelet, mustármagot, köményt, koriandert, kardamomot, kurkumát, néhány percig pirítjuk. Felöntjük egy doboz kókusztejjel, 10 perc alatt összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk. A félbe, vagy cikkelyekre szeletelt tojásokat ezzel a mártással öntjük le.

5.) Zöldségek flamand módra
Szerintem a főtt tojás felhasználásának legfinomabb módja. Az eredeti flamand verziót friss spárgával készítik, de ha nincs, használhatunk párolt brokkolit, zöldbabot, vagy más zöldséget is. Fejenként két főtt tojást egészen apróra vágunk, összekeverjük 3-4 ek olvasztott vajjal, sóval, borssal, sok friss petrezselyemmel, pici citromlével és szerecsendióval. A forró zöldségre halmozzuk.

Chili&Vanilia
 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek