A svédeknél a rohasztott hal is a húsvét része

Nekünk a húsvét annyit jelent, hogy sonka, torma meg tojás. De mit esznek vajon máshol? A báránnyal kapcsolatban dereng valami, na de azon kívül? A svédek például ilyenkor is halat esznek? És a mexikóiak? Húsvétkor is van mindenben csili? Rövid áttekintés arról, hogy hogy néz ki a húsvéti asztal a világ többi táján.

Katalónia

A katalánoknak alapvetően nem a húsvétra, hanem az előtte lévő böjti időszakra vannak tipikus ételeik: esznek például potaje de garbanzos y bacalaot, azaz sűrű levest csicseriborsóval és tőkehallal. Édesség terén dominál a torrijas, ami leginkább a bundáskenyérhez hasonlítható, a bunuelos de páscoa vagy de quaresma – ami a mi farsangi fánkunkhoz hasonló, de annál kisebb. Megcukrozva fogyasztják.

A csokinyuszik hazájában, Németországban egy speciális krumpli köretet esznek a bárány és a többi húsvéti specialitás mellé.

A Frankfurter grüne Sauce mit Kartoffeln - azaz frankfurti zöld mártás krumplival - nem áll másból, mint hajában főtt krumpli mellé tálalt tejfölös, citromos, túrós, zöldhagymás, friss zöldfűszeres mártásból, amibe csak a végén keverik bele az apróra vágott kemény tojást.

Bulgária

A bolgároknál bárány és a mazsolás, mandulás kalács, a kozunak a húsvéti menü.

Kozunak

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 3-4 dkg élesztő, 5-6 tojas, 20 dkgvaj (olaj) vagy 15 dkg zsír, 2,5 dl tej, 30 dkg cukor, 1 citrom héja, 2 cs. vaníliás cukor, csipetnyi só

A kalácshoz a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és meleg helyen tartjuk. Az élesztőt fél pohár meleg tejben elkeverjük, hozzáadunk egy kanál cukrot és annyi lisztet, hogy homogén masszát kapjunk, betakarjuk és meleg helyre tesszük. A tojást és a cukrot jól összekeverjük, hozzáadjuk a maradék tejet, a citrom reszelt héját és a 2 csomag vaníliás cukrot. Amint az élesztő kétszeresre dagad, a lisztbe beleöntjük a tojást, az élesztőt és a csipetnyi sót. Jól összedolgozzuk miközben az olvasztott vajat apránként hozzáadjuk. Amikor az összes vajat beledolgoztunk, a tésztát addig dagasztjuk ameddig sima lesz, nem ragad az edény szélére és felhólyagosodik a teteje. Megszórjuk liszttel és meleg helyre tesszük, ameddig a kétszeresre dagad. Vajas kézzel két vagy három részre osztjuk, hosszúra kinyújtjuk és lazán befonjuk (a tésztarudak közéjük rumba vagy konyakba áztatott, lecsepegtetett mazsolát is rakhatunk). Kivajazott tepsibe tesszük (vigyázat: a kétszeresre dagad!) és még egyszerre kelesztjük. A tetejét megkenjük tojással, és hámozott mandulával is megtűzdelhetjük. Közepes lángon megsütjük. 

Svédország

A svédek ekkor sem szabadulnak meg a halaktól. A smörgaasbord, ami megfelel a svédasztalos terülj-terüljkémnek, ilyenkor heringgel, pácolt lazaccal, spárgával és krumpli gratinnel teli, emellett elmaradhatatlan a fűszeres pálinka is. Svéd ismerőseinktől úgy tudjuk, hogy a húsvét is, mint minden ünnep, valójában az ivásról szól. Minél északabbra megy az ember, annál több a hal és még olyanok is felkerülnek az asztalra, mint 'surströmming', azaz a rohasztott hering konzervdobozban, aminek annyira kellemetlen a szaga, hogy Németországban szabályozni szeretnék, milyen körülmények között lehet elfogyasztani. Zárt térben például nem. 

Olaszország

Az olaszok báránypártiak húsvétkor. Itt is létezik persze számtalan specialitás, régióktól függően. Nápolyban például a bárányt ragu formájában fogyasztják, borsóval, parmezánnal és tojással. 

Capretto Cacio e Uovo

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg bárány, 50 gramm prosciutto vagy sima étkezési zsír, 1/2 csésze vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 közepes nagyságú főzőhagyma, 1 csésze fehérbor, 350 gramm friss borsó, 3 kemény tojás, 1 és 1/4 csésze reszelt parmezán sajt, 1 csokor petrezselyem és fél citrom leve. Só és bors.

Vágjuk a húst kisebb kockákra, a vajon és az olívaolajon süssük barnára, majd szedjük egy tálba. A finomra vágott hagymát pirítsuk meg a bárány zsírjában, majd tegyük hozzá a borsót és pároljuk tovább együtt. Tegyük vissza a bárányt, és alacsony lángon főzzük puhára. Két részletben adjuk hozzá a bort, és öntsük fel vízzel, ha szükséges. Közben törjük össze a tojásokat, keverjük ki a petrezselyemmel, sóval és borssal, adjuk hozzá a reszelt parmezánt. A sajtos-tojásos keverékhez adjuk hozzá a hagymás borsót, keverjük össze, és a végén öntsük az egészet a húsra. Pár percig főzzük össze az ízeket, a végén pedig locsoljunk rá citromlevet. A legjobban az articsóka és az újkrumpli illik hozzá. Fogyasszuk vörösborral.

Mexikó

Mexikóban a böjt után óriási utcai fesztiválokkal ünneplik a húsvétot, ilyenkor pambazost, csipős salsával tálalt húsos bucit és egyéb regionális specialitásokat esznek. Rengeteg ilyenkor az édesség is: fagyi, krémes plátanos és fánkszerű roscas folyik mindenhonnan. A melegben elmaradhatatlan a vízalapú, édesített üdítő, azaz az aguas frescas, amit ananásszal, dinnyével stb. ízesítenek.
 

Oszd meg másokkal is!
Mustra