OFFLINE

Arc memoárok - Sminkeskönyv

2007. április 4., szerda 13:41

Don’t try this at home! Az első gondolatunk ez volt, amikor belelapoztuk Schlovicskó Katalin extravagáns sminkjeit bemutató könyvébe, majd az Ajánlást látva kicsit lassítottunk. A bevezető a szeretetre és hálára hívja fel a figyelmet, ezekből a fogalmakból pedig nem illik tréfát űzni, ezért csak annyit jegyzünk meg halkan, hogy egy kicsit érzelgősre sikerült. De legalább őszinte. Aki viszont Kurt Vonnegut regényein szocializálódott, azt ez az üzenet nem biztos, hogy eltalálja.A Magamról rész így kezdődik: „Minden vagyok és semmi felé tartok. Semmi vagyok és bennem él a minden. Minden és semmi, jó és rossz, egy és ugyanaz, nem létezem, és mégis érzem a pillanatot.” Ezután szó esik még arról, hogy a sminkmester „békés fa”, „tenger zúgása”, „porszem a sivatagban” etc. Ez sem pont a mi ízlésünk, de elfogadjuk, ha valaki így érez.

A könyvet úgy szerkesztették össze, hogy többnyire egyik oldalon van a kép, a másikon a szöveg. A szövegek olykor Bölcsességek könyve-szerű idézetek és lazon kapcsolódnak a túloldalon ábrázolt sminkekhez. Az egészből nekünk az a tanulság, hogy a smink is művészeti alkotás. Arról le kell mondjunk, hogy ebből a könyvből sajátítjuk majd el a hétköznapi arcfestés alapjait, és azt sem tudjuk meg, a nappali sminkünket hogyan alakítsuk át a nyolc óra leteltével parti-sminkké, ez a könyv egy sminkmester magánalbuma, és üzenete a szakmájának.

A kiadvánnyá szerkesztett fotók alapján Schlovicskó Katalin ügyes sminkes, a képeken a modellek szemhéja sokszor kiscsirke pihés tollára vagy a páva elejtett tollaira emlékeztet. A szép vagy extravagáns sminkek mellett vannak horrorisztikusak és humorosak is. Előbbire példa, ahol a „valami új érzés/Mi a szépség?” szöveg mellett egy roncsolt arcbőr látható apró vérpatakkal.

Kedvencünk a kreatív víziók sorozat képen látható alkotások a Diósgyőri vár mellől és a fűvel megfotoshopolt Hősök teréről, ahol a sminkek ugyan csak távolról láthatók, de a felvételek pazarok. Másik kedvencünk az a néhány, monokróm kép, amelyeken csupán a modell zöld szeme árulkodik arról, hogy a fotókat színes nyersanyagra készítették. A címek itt arra utalnak, angyalokat látunk, valójában a barokk babákra emlékeztetnek a képek.

A kiadvány nagy hiányossága, hogy nem derül ki egyértelműen, melyik fotót ki csinálta. Pedig a jó fotó legalább olyan fontos, mint a jó smink.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta