OFFLINE

Kínos magyar imázs Madridban

2007. április 3., kedd 09:20

Újabb példát találtunk arra, mit is jelent a magyar kaja a világ többi részén. A madridi El Corte Inglés nevű áruházban nemrégiben Európa Heteket rendeztek, melynek keretében több európai ország konyháját kívánták bemutatni. Nem tudni a szervezők, vagy a magyar partner bénasága folytán, de az eredmény igen meglepő, és ránk nézve meglehetősen kínos lett. Tipikus magyar termék alatt ugyanis is alig 4-5 féle élelmiszert kínáltak, például a Ripsz-ropsz nevű rizsfelfújtat, Hey-ho gyümölcslét, valamilyen diétás müzliszeletet, gyümölcsteát, na és szárított almaszirmot. Az egyetlen értékelhető élelmiszer a macskanyelv volt, amiről a magyarok valamiért azt gondolják, hogy magyar, a spanyolok pedig, hogy spanyol. Madridban minden sarkon és minden cukrászdában kilóra árulják, Lengua de gato, azaz macskanyelv néven.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.03 09:54:21Artie

  Jó, és akkor mi a magyar kaja? A gulyás-pörkölt-paprikás szentháromság, amiről Venesz óta az emberek 99%-a azt sem tudja, hogy melyik mi, pontosabban keveri?... Kurva büszkék vagyunk a konyhánkra, ami nem is létezik már. Nézzen meg valaki egy kétszáz évvel ezelőtti receptet, aztán rájön, hogy mi a magyar konyha. Amit ma a turistáknak eladunk, annak ahhoz semmi köze.

 • 2007.04.03 09:56:22Picinger

  A csokis almaszirom baromi finom! Ez egyáltalán nem gáz termék!

  Nem mellesleg, még egyetlen cikket sem olvastam itt, ami ne lett volna tele rosszalló, gonosz, stb. megjegyzésekkel. Tudtok ti örülni is valaminek???

 • 2007.04.03 11:16:39Marvin

  Picinger:

  Minek örüljek? Hogy sikerült újabb pofont adni evvel az Európában egyébként is hanyagolt magyar termékeknek? Örülnék, ha mondjuk vittek volna ki magyar pálinkát, borokat, paprikás szalámit, fűszerpaprikát, stb...

  Annak is örülnék, ha teljes biztonsággal tudnék bemenni egy magyar ételeket kínáló vendéglőbe, ahol szolgáltatás is jár ez elém tolt kaja mellé.

  Aztán még lehetne folytatni.

 • 2007.04.03 11:20:27cipur

  Hehe, azért a Ripsz-ropsz rizsfelfújt(?) tényleg ciki, viszont az almaszirom szerintem tisztességes. Picinger, ez neked gonosz, meg rosszaló? A Velvet, na az gonosz, az igen! Pl két rosszul öltözött, tepsiseggű liba oszt divattanácsokat, és fikáz másokat, szemét stílusban.

 • 2007.04.03 11:20:32Marvin

  Artie

  Ajánlom számodra a Nagyszakácsiban nyaranta megrendezésre kerülő Királyi Szakácsversenyt, ahol a reneszánsz Magyarország-korabeli ételeket készítik el, a recepteknek megfelelő alapanyogokból, a kornak megfelelő körülmények között (és ruhákban) a nevezett csapatok. A verseny a finálé, de az előző napokban a falubelieknek rendeznek pogácsasütő-, rétessütő-, gulyásfőző versenyeket. Na meg persze kézműves vásárosok tömkelege.

 • 2007.04.03 11:26:12vasszűz

  Hát a Ripsz-ropsszal bizonyítják, hogy milyen egészséges a magyar konyha:)

  De ha újságírók vagytok, mért nem jártok utána, hogy ez miként történhetett?

 • 2007.04.03 13:54:40Sipirc

  Az El Corte Ingles ezt az europai hetet mar egy jo par eve csinalja, es nekem szerencsem volt, mert tavaly talaltam am teliszalamit, meg kezzel martott konyakos meggyet, meg volt unikum is meg macsaknyelv. Persze hozhatnanak turo rudit, meg tejfolt, meg vecsesi savanyu kaposztat meg vanilias karikat, meg kristalykeserut, piros aranyat, eros pistat, turot!!!!!

  Es miert nincs pirospaprika? Azert mert a spanyoloknak van sajat es ugyanolyan jo mint a magyar. Miert nincs bor? Azt hiszem Europa legjobb borkinalata ma Spanyolorszagban van, feher es voros is, szoval labdaba sem lehetne rugni egy egri bikaverrel. Palinka? Van nekik sajat, cseresznyebol, torkolybol, mindenbol.

  Tokaji nem volt szerencsere, nem is tudom mire jo, szeritnem egy pszeudo bor, bar lehet hogy 70 ev folott elszopogatnam.

  A ripsz-ropsz puffasztott rizs nem is rossz, meggyozott egeszsegesen taplakozo nemet barataim igen szivesen fogyasztjak. Nekem speciel a korpovit keksz a kedvencem.  Amugy nem irtad, hogy mi volt a tobbi orszagbol.

  Szetinted a nemetek orulnek a virsli(frankfurter, weisswurst, bratwurst, stb) meg sor kombonak? Raadasul a sor is a jo nagy konszernektol, amit mindenhol lehet kapni. Sorkedvelo nemet pl. nem vesz sort zold uvegben....., abr lehet hogy nekem tul sok sorfozomesteri kapcsolatom van, es torzitott kepet kapok a sorfogyasztasi szokasokrol.  Kulonben is az El Corte Ingles egy iszonyat nagy aruhaz, es az inyencnek nem szivesen mereszkednek be a tomegtermekek birodalmaba. Es akkor meg nem mindegy??????

 • 2007.04.03 14:21:51Slykaa

  Én azért mégiscsak felhívnám a figyelmet arra, hogy mi a különbség a rizsfelfújt és a puffasztott rizs-szelet között!!!! Ha már fikázzuk a gasztronómiát, akkor már előbb nézzünk magunkba. :)

  Szerintem az Unicum a minimum lett volna!

 • 2007.04.03 16:43:57kp2

  A macskanyelvet a nemeteknel meg Katzenzunge-nak hivjak es nemet talalmanynak gondoljak... :)

 • 2007.04.04 08:15:04ziegler

  Sziasztok,

  Mi egyike vagyunk azon "4-5" magyar termék büszke gyártójának, akik az El Corte akcióra meghívást kaptunk a termékünkkel és iszonyú nagy mennyiségú megrendelést teljesíthettünk feléjük.

  Felháborító a cikk írójának FELKÉSZÜLETLENSÉGE!

  Nem ennyi cikk volt jelen, hanem legalább a 100-hoz jár közel, és olyan magyar termékek gyártójától, mint pl a TÚRÓRUDIé is! Egy élelmiszeripari vásáron zajlott az El Corte képviselőinek jelenlétében egy ismerkedés és kóstolás ezen magyar termékekkel, és ez alapján hívták meg - választották ki - a meghívottakat. A magyar meghívott cégek az ismeretlen területre lépés kapcsán levelezőlistán tájékoztatták egymást, és SEGÍTETTÉK egymást, hogy ki milyen áruval és milyen szállítással tudja teljesíteni a megrendelést. Ez alapján minden meghívott eldöntötte, maga felelőssége alapján, hogy utólagos fizetés kockázatát figyelembe véve elküldi-e áruját erre az egyedülálló lehetőségre egy újabb potenciális exportot jelentő országba. Mindezt a spanyolországi magyar képviselet segítségével keltették életre, ami a magyar termékek megismertetését és esetlegesen ez alapján fellendülő magyar export támogatását célozta meg.

  Aki szeretne kérdezni ez ügyben- de főleg ez a cikk írójának szól, keressen meg bennünket, és rendelkezésre bocsátjuk a spanyol kereskedelmi külkapcsolat magyarul beszélő képviselőjének kontaktját (telefonszám, e-mail cím) a célból, hogy tájékozódjon, mielőtt ekkora MEGGONDOLATLANságot tár a mi nyilvánosságunk elé.

  Mellesleg, vagyunk sokan, akik szeretjük a tortillát vagy csak az említett spanyol napsütötte szőlőből készült borokat? IGEN! Akkor meg? Miért ne szerethetnék ők is meg, például a mi sajtos ostyáinkat - hazabeszélve egy kicsit:)?!

  Üdv

  Ziegler

  Kontakt: ziegler@ziegler.hu

 • 2007.04.04 11:01:25dzsedofka

  na, ezt már szeretem.

 • 2007.04.04 11:10:21Picinger

  Imádom a vaníliás Ziegler nápolyit, csak nagyon kevés helyen lehet kapni :-(

 • 2007.04.04 11:25:08Picinger

  Szerintem kicsit félre lettem értve...

  Inkább örülni kéne annak, hogy vannak olyan helyek, ahol keresik a magyar termékeket, ahelyett, hogy rögtön lefikáznátok mindent és mindenkit!

  A problémám az volt, hogy nem arról szólt a cikk, hogy külföldönre vittek ki magyar terméket, hanem egyből a "jóindulat": "kínos magyar imázs..."

 • 2007.04.04 11:35:47ziegler

  Köszi:)

  Vaníliás nápolyit sajnos igaz, hogy nagyon elvétve lehet találni. Viszont ínyenceknek: Zsámbékon a gyár utcafrontján, nálunk, van egy mintaboltunk, ott mindig lehet belőle frisset kapni.

  S - lehet, nem nagy plénum előtt kellene ilyeneket megosztani - lehetséges még, hogy a mailcímre küldve egy levelet magánfogyasztónak is küldünk egy karton-nyi mennyiséget, Magyar Postán keresztül. Van eset, hogy mozgássérült vásárlónak vidékre küldünk terméket, kicsit összesékelve érkezik meg:)

 • 2007.04.04 11:59:37Picinger

  Zsámbékig az a 30km megéri, ha végre friss vaníliás nápolyit ehetek :-))Hogy vagytok nyitva?

 • 2007.04.04 14:56:15ziegler

  6.30-18.30

  Zsámbék, CBA-val épp szemben.

  Szombaton csak 13-ig:(

  Bocs a késői válaszért, elúsztunk adminisztrációval...  Remélem, meg leszel elégedve!

  Üdv Z.

 • 2007.04.04 15:42:25Popsugar

  a Ziegler tényleg nagyon fifni , örülök , sőt büszke vagyok arra hogy a kedvencem is képviselte kis hazánkat!

  Csak így tovább hajrá!

 • 2007.04.05 08:51:29ziegler

  Pirulunk:))

  Minden büszkeségen túl, a témához még: nagyon sok magyar céget meghívtak a termékeivel. Ide jöttek Spanyolhonból, szétnéztek egy élelmiszer-ipari vásáron, vették a fáradságot, elbeszélgettek a magyar kiállító cégekkel, megkóstolták a termékeiket, s ez után küldték a megrendeléseket dögivel. Oszt aki nem akarta kiküldeni az árut, az magára vethet. TÚRÓRUDINK ezért nem volt kint...

  Arra vonatkozóan meg, hogy a finom magyar kiemelt borokból miért nem láthattak a spanyolok az áruházláncban, meg kellene a borászokat kérdezni. Én úgy tudom,akkora kamionnyi mennyiséget, amekkora ez a lánc, és minden üzletébe csak 50 üveget rendel, akkor is egy kamionnyit kellett volna kiküldeni, és épp az a magyar borászok ismert problémája, hogy nem kaliforniai szőlődűlőik vannak, és így csak "kisebb" mennyiségű bort tudnak készíteni. Ami nekünk egyébként elegendő itthon és így több marad nekünk egy Gere Portugieserből vagy Takler Chardonnayből:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta