OFFLINE

Smalltalk # 1: Tulajdonképpen mi az a Starbucks?

2007. április 2., hétfő 13:31

Új „smalltalk” sorozatunkban olyan gasztronómiával kapcsolatos fogalmakat, kifejezéseket szeretnénk bemutatni, amelyek beszédtémák lehetnek társasági eseményeken, fogadáson, esetleg egy kellemes éttermi vacsora alatt. Hallottunk róla, de nem biztos, hogy igazán tartalmas beszélgetéseket tudnánk róla folytatni. Fél siker, ha a csevegéshez akár csak néhány kulcsszót, nevet, aktualitást be tudunk dobni, teljes, ha véleményünk is van róla. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Ha vannak olyan kulináris területek, amelyekről szeretnének olvasni, mert úgy hallják, hogy társasági téma, várjuk a javaslatokat.

Az első kérdés: Tulajdonképpen mi az a Starbucks?

Ismét felröppent a hír, hogy Budapesten hamarosan megnyílhat az első Starbucks kávézó.  A bemutatót egyáltalán nem reklámnak szánjuk, ez a kávézóóriás világszerte intézmény - műfajt és sikeres üzleti modellt teremtett. Számos további lánc az ő koncepciójára és mintájára épül (néha még a design és a logo is szinte megtévesztésig hasonló). Magyarországon pl. hasonló szolgáltatást nyújtanak a California Coffee Company, a Gloria Jeans, vagy a Stardust kávézók.



Mi ez?    A világ legnagyobb és leghíresebb kávézóhálózata. Jelenleg kb. 13ezer üzletet üzemeltet különböző tulajdonosi konstrukcióban, ebből mintegy 10 ezret az Egyesült Államok területén. Az első külföldi fiók 1996-ban nyílt Tokióban. Ma már Európában is számos városban jelen van, pl. Londonban, Párizsban, Berlinben és Bécsben is.

A sztori: a céget 1971-ben Seattle-ben alapította három fiatal: egy angoltanár, egy történelemtanár és egy író. Eredetileg csak minőségi kávébabot és kávéfőzéshez szükséges eszközöket árusítottak, a kávéital forgalmazása csak az 1982-ben betársult üzletember, a jelenlegi cégelnök, Howard Schultz megjelenését követően kezdődött el. Utóbbi nevéhez kapcsolódik a vállalat sikeres, óriási méretű terjeszkedése.

A név: Starbuck a Moby Dick egyik szereplőjének a neve.

A szolgáltatás: A kávézó vagy 30 féle minőségi kávébabot, forró és jeges kávéitalokat, jeges teákat, tejes és gyümölcsös turmixokat, tartalmas amerikai süteményeket, szendvicseket árul.

A specialitás: Legtöbben valószínűleg latte-t, vagyis eszpresszó alapú tejhabos tejeskávét és frappuccino-t –sűrű, jeges kávéturmixot vesznek. Mivel az italokat „személyre szabottan” készítik, a rendelés tiszta tortúra –előre ki kell találni, hogy milyen méretet, milyen tejet (pl. félzsíros, 0%-os, szója), milyen ízesítést (pl. karamell-, vanília-, mogyorószirup) kérünk. A forgalmasabb üzletekben a keresztnevünkön szólítva kapjuk meg az italunkat. Az adagok európai szemmel elképesztőek: a kicsi 3,5dl,  a legnagyobb majdnem 7dl!!

Az életmód –Az Egyesült Államokban, pl. New Yorkban a Starbucks a mindennapok része. Sokan itt kezdik a napot –irodisták és üzletemberek hatalmas, forró papír- vagy termoszbögrékkel sietnek a munkahelyükre. Este és hétvégén számítógéppel, könyvvel telepednek a fotelekbe, zenét hallgatnak, kávéznak, ücsörögnek, olyan, mint egy nagy közös nappali.

A dilemmáink: 1. Vajon lesz-e Budapesten fizetőképes kereslet: kész lesz-e egy komoly kávéházi kultúrával rendelkező nép sok száz forintot fizetni egy nagy adag papírpoharas tejeskávéért? 2. „(Sznob)Trendi” találkozóhely lesz, vagy kellemes, ahol szívesen ücsörög az ember órákon át? 3. Olyan jók lesznek-e a sütik, mint Amerikában?

Hol lehet róla többet olvasni?
A cég hivatalos honlapja (angolul):
Howard Schultz: Sztárkávéház. A Starbucks története csészéről csészére.

Chili&Vanilia

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.04.02 15:15:16libera

    En nem vagyok oda a Starbucksert, remesen csinaljak a kavet, magyarul az eszpresszot. Csak remelni tudom, h a magyarok nem szoknak ra erre a szornyu nemet-amerikai tipusu kavera, amit bogreben kinalnak. A Starbucks sztem meg az ilyen amerikai tipusu kavezok kozul is, mint az Einstein vagy a Balzac, hatul kullog. Nekem az Illyt vagy Segafredot arusito helyek jonnek be.

  • 2007.04.02 16:23:40dzsedofka

    hú a jegeskávéik azért engem elcsábítanak - de tény, hogy az áruk annyira nem pénztárcabarát.



    nem rosszak ezek a hosszú kávék egyébként, csak nehéz megszokni a kotyogóson-üvegpoháron szocializált kis gyomrainknak.:)

  • 2007.04.02 16:55:53str

    nem tudom, itt működik-e a trackback (nem hiszem), de pont seattleről és a jegeskávéról volt ma egy posztom:

    http://napiadag.blog.hu/2007/04/02/a_mcdonalds_elarasztja_az_utcakat

    üdv,

    str

  • 2007.04.02 22:00:41malacful

    "Olyan jók lesznek-e a sütik, mint Amerikában?"

    A sutik nagyon rosszak.

    Meg trendibbek lehetunk, ha tudunk a kiszivargott Starbucks memorol es a nagy Starbucks valsagrol.

  • 2007.04.03 05:11:00sztyopka

    a helyzet az, hogy a Starbucks kávéi szerintem a legszarabbak az összes hasonló. Pedig mindenütt ugyanazt a híg amerikai löttyöt kérem...

  • 2007.04.03 09:58:06Picinger

    A Starbucks kávéi szerintem semmivel sem szarabbak a Mekis kávéknál...

  • 2007.04.03 10:48:19krumpli

    A Starbucks éppen olyan szar, mint a meki, tudjuk. Nem gasztronómia. Tök durva, még nincs is itt, és már akkora a híre, hogy füstöl a velvet és a nol szervere. ennyi.

  • 2007.04.03 10:49:16LepkePillangó

    Ha Mekis kv-hoz hasonlítjuk akkor a Starbucks tényleg zseniális lehet!

  • 2007.04.03 10:49:47LepkePillangó

    Ha Mekis kv-hoz hasonlítjuk, akkor a Starbucks tényleg zseniális lehet! De ki iszik Mekis kv-t?

  • 2007.04.03 14:50:29Útmester

    Vagy kevés Starbucksban voltatok, vagy csak ráfaragtatok egyszer. Amik az USAban vannak, nagyon jók. És ezek az egyetlen helyek, ahol JÓ! presszókávét lehet kapni. A sütik igazi amerikai dúsított cukorgránátok, de szendvicsek szintén nagyon jók. Sokkal jobbak, mint a magyar benzinkutaknál.

    (Na. Csak hogy tuggyátok)

  • 2007.04.03 15:02:25barrd niven

    a koppintók listája kicsit sántít, a Gloria Jean's 20 éves lánc (a második legnagyobb, állítólag) és számos konceptelemet a SB lopott tőle. A Stardust együzletes - Mammut átjáró - kezdeményezés, a második nem régen bukott be a József nádor téren. Ő sem a koncepciót, hanem jó magyar szokás szerint a nevet/logót másolta.



    Azér' jöjjön má' a Starbucks, hogy a Nyugatiban, a Fő utcában és a Vörösmarty-n ugyanazt a muffint kapja az, aki egyenmuffinra vágyik. És a logót kifelé fordítva szaladgálna a thermobögrével. Mint barrd.

  • 2007.04.04 05:46:48BakterHouse

    Ha kávé, akkor már inkább arab v török. Bár a legtöbbször sokkal inkább tea, mondjuk a Tea útjában. Ha meg nem sznobolódunk (vagy csak nincs annyi pénz rá), akkor otthon.

  • 2007.04.04 06:28:47kuanyin

    Én eddig csak Ázsiában próbáltam a SB-t, rengeteg van belőle, meg a nagyon hasonlókból is. Mivel amúgyis tejeskávé-rajongó vagyok, nekem bejön az íze, bár az ára miatt nem veszek mindennap. A sütik szerintem jók, és addig mindig abszolút friss volt, ami pozitív. Mindezek ellenére nem tudom, hogy ütne ki Mo-n egy ilyen kísérlet, milyen lenne a színvonal...

    Ja igen, és itt nem kell bediktálnod hogy pontosan milyenre kéred a kávét, csak a típust és a méretet, az ízesítést viszont mindenki maga intézi, kint áll a pulton a tejszín, cukor, fahéj, szerecsendió, stb, aztán mindenki kutyulja kedve szerint. Mondjuk ez a része tutira nem menne otthon...:(((

  • 2007.04.06 00:08:52bagaela

    ...és ugye lesz szojatejük is, ugye ugye ugey? Mérnem gondol egy kávézo se a laktozérzékenyekre? :(

  • 2007.04.06 00:10:07bagaela

    amugy érdekes ez a jo magyar szokás, jön jön de milyen undorito-sz*r-f*s kávét árul...és aki azt szereti? A hosszu hig lötyit? naugye.

  • 2008.04.19 22:59:16roomba

    Én nagyon szeretem a SB-t különösen azért, mert a legtöbb itthoni kávézóval ellentétben ott mindig forrón kapod meg a kávét.

    Döbbenetesnek tartom, hogy a legtöbb helyen mint egy ufora úgy néznek rám, hogyha külön kérem hogy a tejeskávém forró legyen. A legtöbbször az a válasz, hogy "a mi kávénk forró" az eredmény viszont a legtöbbször egy középlangyos tejeskávé. Miért????

    Úgy gondolom viszont, hogy sok múlhat a SB hazai sikerén a dolgozók hozzáállásán. Remélem hogy az az árakkal arányos lesz...

  • 2008.04.19 23:34:17Vicuska

    Csak csatlakozni tudok roomba-hoz, én is nagyon szeretem az SB-ot és már nagyon várom, hogy végre legyen Magyarországon is egy. Szerintem a minőség - ár arány nem annyira vészes, bár tény, hogy nem magyar pénztárcára szabták. Engem külföldön mindig megnyugtat, mert amellett hogy finom, a többi hálózattal ellentétben hangulatos és otthonos is. Sok helyen próbáltam (Kína, Görögo, Spanyolo, Anglia, stb.) és nekem még mindenhol bejött a termék, a kiszolgálásról nem is beszélve...

  • 2008.06.18 11:53:09tarsolya

    Nem kellene kávénak nevezni azt a tejes cukros szart, amit az ilyen helyeken adnak. Kávés víz már jobban helytálló.

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta