A nagy szendvicsteszt

A budapesti szendvicsfelhozatal tesztelése során a következő szendvicsbárokat próbáltuk ki a lehető legnagyobb lelkesedéssel, a majonéztúladagolástól sem visszarettenve: Sundance Sandwich, Duran Sandwiches, Marie Kristensen Sandwich Bar, Subway, Brunch és Culinaris. Mivel nem volt jobb ötletünk, ABC-sorrendben közöljük az eredményeket.

Brunch pékség és szendvicsbár
V. Arany János u. 16

A legjobb alapanyagokkal dolgozó szendvicsbár, ami egyszerre pékség is, valódi aranybánya azoknak, akik a belváros belvárosában dolgoznak. A Brunch óriási előnye, hogy félbevágott pufi zsömleszerűséggel dolgozik, sehol egy száraz, fogínyünket felsértő bagett, se háromszög alakú, ultra szintetikus toastbrot. A legjobbak szerintünk a provence-i sonkás és a mediterrán zöldséges, mindkettő dugig van tömve finomságokkal. A szendvicsek átlagban 250-450 Ft között mozognak. Ha osztályoznánk 5 alá, csak mert néha újíthatnának is.

Culinaris
III. ker Perc u.8.

Kezdenénk azzal a változatosság kedvéért, hogy valami nem tetszik az általunk szentélynek tartott Culinarisban, de mit tegyünk, ha ez a hely nem bír egyszerűen rossz lenni. A legjobb dolog az esti vacsora hozzávalói között válogatva elmajszolni egyet a tökéletesre fejlesztett bagettek közül. Ahhoz képest, hogy a Culinaris nem szendvicsbár, simán elkapkodnak 120 szendvicset egy nap. Előnyök: minőségi, friss hozzávalók, elsőre szokatlan kombinációk. A kacsamousse-os bagett - ami kb. a kacsamájpaté egy kenhetőbb verziója - édeskés gyöngyhagymával az egyik legjobb messze földön. Ha nem találunk kedvünkre valót, össze is rakathatunk magunknak bagettet, nincs ember, aki ebből a pultból ne tudna választani. Sonka, sajt, vaj, paradicsom, saláta - 790 Ft, kacsamousse, gyöngyhagyma - 690 Ft. Utóbbi minden ínyencnek legalább egyszer kötelező. Osztályzat: Nyilvánvalóan 5.

Duran Sandwiches
V. Október 6. u. 15.
VI. Bajcsy-Zsilinszky u. 7.
II. Retek u. 18.

Túl nagy kulináris élményre ne számítsunk a Duran szendvicsbárban. Nekünk egy kicsit sok a majonéz, a habalapú túró és a hizlaló fehérkenyér, de a hátszínes mini-szendvics speciel teljesen rendben van. 800 forint körül már összerakhatunk egy 5-ös dobozba valót, persze akkor, ha nem a libamájasat, vagy valamilyen tengeri herkentyűset választunk. Utóbbi egyébként sem okos döntés, hacsak nem bolondulunk az egycentis konzervrákokért. Hízókúrán lévőknek és hagymamániásoknak szívből ajánlott. Osztályzat: 3.


Marie Kristensen Sandwich Bar
IX. Ráday u. 7.

Tíz évvel ezelőttről  úgy emlékszünk a Marie Kristensenre, mint egy olyan luxushelyre, ahonnan csakis belvárosi ügyvédi irodák tikárnői rendelnek angol feletteseiknek. Mára viszont az MK mindenki számára elérhetőnek számít, valószínűleg azért, mert közben az átlag budapesti is hozzászokott, hogy egy jobb minőségű szendvicsért simán elkérnek 500 forintot. A magát skandináv vonalon belövő Marie Kristensenben azt szeretjük a legjobban, hogy szeretik a halat, hogy nem restek összekombinálni a sült bacont és a tojáskrémet, és tudják mi az az avokádó. Apropó, az avokádós szendvicsnél nyugodtan kérjük, hogy hagyják ki a tubusos fokhagymakrémet, amit  az elkészítés egy ismeretlen fázisban csempésznek bele az avokádókrémbe. Csak elnyomja az avokádó ízét, ugyanis. A legjobbak: a tonhalkrémes és az avokádós, de jó a Balázs kedvence is, amit egyszer teljesen véletlenül kértünk egy pár sör után, de azóta mindig újra kérjük. Árak: a kis bagettek 379-699 között. Osztályzat: 4.

Subway
VII. ker. Károly körút 5.
XI. Fehervári út 7
V. Váci utca 31/B
VIII. József krt.15
Duna Plaza
Mammut

A Subway-jel nem az a bajunk, hogy olyan mint egy amerikai gyorsétterem, mi ugyanis kifejezetten sajnáljuk, hogy nincs belőlük elég a városban. Napokig könnyeztünk, hogy bezárt a Wendy's és minden vágyunk elmenni egy igazi cross-Amerika utazásra, ahol hetekig csak teherautó sofőrökkel eszünk együtt hamburgert dinerekben. A Subwayben pont az zavar, ami a mekiben nem. Míg az utóbbiban fogalmunk sincs arról, hogy mi kerül a Big Mac-ünkbe, és őszintén szólva nem is igazán akarjuk tudni, addig a Subway egyik alapvető eleme a látványkonyha, aminek köszönhetően mindenre fény derül. Végignézhetjük, ahogy egy műanyag zacskóval a kezére húzva az eladó sült hátszín cafatokat/sajtot/akármit pakol egy műanyagtálba, pár perc mikrózás után a szendvicsünkbe szórja, végül pedig az egészet megfejeli egy teljesen azonosíthatatlan öntettel, ami egy hatalmas tubusból kerül a kajánkra. A frissességet garantálni akaró procedúra azonban pont ellenkezőképpen sül el: mire elkészül a szendvics, addigra inkább elmegy, mint megjön az étvágyunk. Másik hátulütő, hogy a Subway szerintünk drága. Míg a Culinarisban egy perc alatt felfogja az ember, hogy mi kerül 700 forintba egy pármai sonkás, rukkolás bagetten, addig itt egyszerűen érthetetlen, hogy hogy kérhetnek el tőlünk ennyit egy rakás pepperoninért, hagymáért és generálszószért. Osztályzat: 3 alá, de csak mert nagyon jó lehet lakni.

Sundance Sandwich Salad Café
IX. Ráday u. 17.
V. Október 6. u. 9.

A Sundance Sandwichre azért nem szeretnénk túl sok szót fecsérelni, mert nem igazán szorul magyarázatra, hogy miért kapta a legalacsonyabb osztályzatot. Itt egyszerűen olyan alapanyagokkal dolgoznak, amiből lehetetlenség jó szendvicset csinálni. Ez kölönösen igaz a toastkenyerükre. Valószínűleg a karcsúságmániát meglovagolva töltenek mindent félbarnás, szerintünk graham lisztből készült, ízetlen háromszög kenyérbe, ami délutánra már teljesen átázik, megszottyan és szétesik. A vizes levelessaláta gyakori használatáról már ne is beszéljünk. Csak éhhalál fenyegetése esetén, osztályzat: 2-es.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek