OFFLINE

Új csodaszer a piacon: a fehér tea

2007. március 21., szerda 15:02

Néhány hónapja Magyarországon is kapható a fehér tea (kínaiul bái chá), amit a legnagyobb egészségmegőrzők között tartanak számon. Bár elméletileg csak kevés terem belőle és az is csak Kína egy apró szegletében, mégis egyre népszerűbb Európában. Olyannyira, hogy az aloé verának össze kell kapnia magát, ha No°1 csodaszer akar maradni.

 
Tud mindent

Alig akad tőlünk nyugatra olyan egészségtudatos háztartás, ahol ne lenne legalább egy doboz fehér tea. Ódákat zengnek róla, a teák királyának nevezik. Mivel antioxidáns vegyületekben gazdag, megköti a testünkben lévő szabadgyököket, erősíti az immunrendszert, késlelteti a sejtek öregedését és a bőrnek is elixír. A fekete teával ellentétben csak enyhén élénkítő, mégis javítja a koncentrációs készséget. Bővelkedik vitaminokban és nyomelemekben, ami az egész szervezetnek jó és a kínaiak szerint a vérnyomást is csökkenti.
 
Elkészítés
A fehér tea elkészítéséhez – a zöld teához hasonlóan – tilos forrásban lévő vizet használni, érdemes tehát nagyjából 80 fokra lehűtött vagy még fel nem forrt vizet önteni a filterre. Utána 2-6 percig kell állni hagyni.
 
Honnan és miből?
A fehér tea Kína déli részéről, a Fu-csien nevű tartományból származik. Évente csak egyszer, tavasszal néhány napig lehet szedni, lehetőleg szép napos időben. A teához a teacserje felső leveleit használják, a hatóanyag csak a ki nem nyílt levélrügyekből vonható ki. Ilyenkor a növény rügyeit még fehér, selymes burok védi, nevét is a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható bolyhok fehér színéről kapta. Leveleit szinte egyáltalán nem gőzölik, ezért lágy az íze. Egy kiló fehér tea előállításához kb. 30 000 kézzel szedett bimbóra van szükség.
 
Mikor igyuk?
Inkább melegebb napokon és délután fogyasszuk.
 
Hol kapható?
Interspar, Kaiser's és Metro, Culinaris, teaházakban valamint a jobb bioboltokban (mi utóbbiban tettünk szert egy doboz fehér teára 540 forintért). 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.22 18:21:26Pokka

  Ha nem tudnál dönteni, hogy miben van több antioxidáns az aloeV-ben vagy a Fehér teában, esetleg a zöldben, válaszd a Pokka-t. A termékeken feltüntetjük az antioxidáns (catechin) tartalmat. A Pokka a legnagyobb figyelemmel főzi (szó szerint, tealevélből) fehér, zöld és fekete teáit.
  www.pokka.hu

 • 2007.03.23 11:10:31Marvin

  Az ilyen "új csodaszer" beharangozókkal csak az a bajom, hogy eztán a fehér tea is fel fog emelkedni a trendi termékek közé (fitnesz-velnesz-eform-bio-stb...) és majd lehet jóval drágábban adni, mint eddig.
  Ha az ember akarta , akkor be lehetett szerezni a fehér teát és nem is kellett sokkal többet fozetni érte, mint egy jobb minőségű fekete, vagy zöld teáért. Az azért elárul valamit, hogy pl. az Ausztriában beszerezhető 2-3 eurós Teekanne Weisser Tee-t itthon ezres fölött árulják. Így van ez mindennel, amiről ki van kiáltva, hogy az bizony egészséges.

 • 2007.03.23 12:36:52feng zsuzsi

  de hát kedves marvin, akkor az a megoldás, h tartsuk titokban mi, a beavatottak? ;)

 • 2007.03.23 20:16:43Suzzzzy

  =) ez igaz..

 • 2007.03.26 17:34:33Bütyök

  "Néhány hónapja Magyarországon is kapható a fehér tea"

  teakedvelőknek eddig sem kellett nélkülözniük

  én először kb. 5 éve vettem, egy Arany Oroszlánban

  jah, hogy mostmár a hipermarketek is árulják filteres verzióban, az lehet hogy még csak néhány hónapja van így  és annyira nem is új ez a dili, már vannak egy ideje fehérteás kozmetikumok is, szerintem hamarosan várható a fehérteás tisztasági betét is, na majd az fogja az aloét lelökni a trónról :)  ps Arról valaki felvilágolhatna miért is jó egész nap aloe verán üldögélni

 • 2007.03.26 20:35:06KingPin

  azért a fehérteák között is van különbség, volt szerencsém Hamburgban inni egy egészen kiváló főzetet, itthon hiába vettem két különböző változatot is (az egyik szálas, teaszaküzletből), meg sem közelítik az előbbit.

  a keresés folytatódik.

 • 2007.03.27 12:49:26Marvin

  feng zsuzsi

  dehogy tartsuk, sőt!!!

  nem a te bejegyzésedet akartam kritizálni, hanem az itthoni hozzáállást

  Az aloéról jut eszembe. Egy ideje rendre megszólítanak (munkatárs, rokon, ismerős, stb...) az aloe nepperek és próbálnak rádumálni. Kicsit utána olvastam a növénynek, és akkor eszmáltem rá, hogy a gyermek koromban (20-25 éve) az udvaron szerzett horzsolásokat a falusi nagymamám a frissen vágott aloe kaktusz levelével kezelte. Aztán divatos lett és persze csak az jó, amit mittudomén hol termelnek és konzerválnak.

 • 2007.03.28 10:37:10Jelle

  Kedves MArvin, a fehér tea MÁR nagyon menő cucc, Nyugat-Európában minden sarki közértben lehet kapni a Pickwick-től, ízesítettet is, azt hiszem vagy 5 féle ízben, filterrel :-) De a Lipton is vagy 3 félét árul, ha nem tévedek. Ja, és nem drágább, mint a többi (gondolom igazi fehér teát természetesen csak fényképen látott :-))

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta