OFFLINE

Egye magát szépre #3.-Citrusterápia

2007. március 20., kedd 09:35

Március még minden szempontból a tél és a tavasz közötti átmenet. A piacon már keresnénk a színes, új gyümölcsöket, zöldségeket, de még hiába. Annyira lassan telik ez az időszak! Addig is, amíg tart, javasoljuk a citrus terápiát.
Ezek a gyümölcsök valóságos C-vitamin bombák –reggelire egy tányér belőlük, mellé napközben 2l víz -néhány nap alatt csodát tesznek az ember bőrével

Tankoljunk fel a piacon –vegyünk sok narancsot, vérnarancsot (ha találunk), rózsaszín grépfrút-ot, citromot, zöldcitromot. Nagy mennyiség beszerzése esetén gurulós bőrönd használata hasznos lehet, bár rendkívül nevetségesen nézne ki. Ha nagyon professzionálisan szeretnénk tálalni, akkor érdemes filézni, ez egy kicsit ugyan macerás, de ha van hozzá idegünk, akkor a végeredmény kárpótol. Ezt úgy kell, hogy a gyümölcs két végét levágjuk, egy vágódeszkára állítjuk. Egy nagyon éles késsel a felső végénél indulva, a gyümölcs kerek formáját szorosan követve, 4-5 darabban, függőlegesen, fentről lefelé haladva, levágjuk a héját, úgy, hogy a gyümölcsön egyáltalán ne maradjon fehér hártya. (profi séfeknél nyilván sokkal szebben nézne ki, mint a képemen). A „meztelen” gyümölcsöt ekkor kézbe vesszük, és óvatosan kiszeljük a cikkelyeket az elválasztóhártyák közül. A végeredmény a maradék rostos „váz” és az eredeti mérethez képest botrányosan kevés gyümölcs.

Tipp 1.
: A gyümölcskavalkádot csöpögtessük meg jó minőségű mézzel, szórjuk meg őrölt fahéjjal, ha van friss mentával, és érezzük magunkat Marokkóban.

Tipp 2.
A héját még filézés előtt a reszelő legkisebb lyukán reszeljük le, szobahőmérsékleten terítsük ki egy konyharuhán, néhány óra alatt szárítsuk meg. Kávéőrlőben kevés kristálycukor hozzáadásával őröljük finomra. Ez a „citrusport” néhány hétig eláll, használhatjuk szárnyasok, sültek bedörzsöléséhez.

Chili&Vanilia

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta