"Anyám megrémül, hogy házon kívül szomorú vagyok"

A divatbemutatók modelljei kifejezéstelen, sőt megvető arccal jelennek meg a kifutón. A szigor állítólag kötelező, de a magas sarok is közrejátszik.
(Fotó: AFP)
Egy bemutató-rendező szerint a nagy divatfotósok a felelősek ezért a trendért. Ha ők úgy döntenek, hogy az agresszív, elkínzott imázs a trend, akkor ez így lesz a kifutón is. Az öltözőkben kifüggesztett figyelmeztetések még a felvonulás előtti pillanatokban is erre intik a lányokat: "Légy agresszív és elérhetetlen." "Hódítsd meg őket mosoly nélkül." Vagy egyszerűen: "Nem mosolyogni!" "Eltökéltség!". És amikor felhangzik a zene és a lányok elindulnak, a mosoly eltűnik.

 

Isabel, egy 22 éves brazil modell alátámasztja a rendező szavait: "Miért vagyunk olyan komolyak, amikor a kifutón vagyunk? Mert ezt kérik tőlünk, sőt megparancsolják. Tilos a legkevesebb vidámság is. Száj bezárva, merev tekintet, mehetünk. És aztán, amikor meglátom a fotóimat, nem ismerek magamra. Ha a lapot hazaviszem, anyám megrémül és azt gondolja, hogy házon kívül szomorú vagyok, nem eszem, elhanyagolom magam, elsorvadok" - nyilatkozta a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

 

A megszólaltatott divattervezők szerint az az idő, amikor a modellek "ringatóztak és nevettek" már a múlté, a nyolcvanas években volt ez divatban. Ő azonban prózai okát is látja annak, hogy a lányok morcosak. "A sarkok a rögeszméik. Már két év óta, amióta 10 centiméteres magasságnál tartanak. Annyira arra kell koncentrálniuk, hogy ne essenek el, hogy másra nem tudnak gondolni."
(Forrás: MTI)
Oszd meg másokkal is!
Mustra