OFFLINE

Klassz étterem az Andrássy úton

2007. március 13., kedd 10:42

Meglátogattuk a Klassz nevű éttermet, közvetlenül a Divatcsarnok szomszédságában, mert ez most egy olyan hely, amiről beszélnek. Ráadásul nem árt, ha az ember nem mindig ugyanabba a tíz étterembe jár.

A Klassz - a szomszédos Menza kistestvére – fél házzal várt bennünket szombaton, az viszont csak második látásra tűnt fel, hogy félkészen is. Olyannyira, hogy bárpult híján sört sem tudtunk rendelni, ami elsősorban a csoport másnapos tagját viselte meg.

Miután túltettük magunkat az első sokkon, és egy lassan elkészülő limonádé mellett döntöttünk, hátradőlve a helyiséget szemlélgettük. Pont, mint a Menzában, itt is sikerült a lehető legfunkybb tapétát választani, amihez hasonlót általában a Formában árulnak. A székek kényelmesek, a csiricsáré tapéta és szőnyeg mellé pedig kifejezetten jól esik a szemnek, hogy a teríték visszafogott - de azért a legjobb minőségű - és sok másik budapesti étteremmel szemben az asztalon már nem erőltetik tovább a dizájnt. Láthatóan nem ezzel akarják megfogni a vendéget. 

Miközben visszafogott zenére a szombati Andrássy úti utcaképet figyeltük, megérkezett az étvágygerjesztőnek szánt friss - valószínűleg házi sütésű - kenyér és mellé vaj. Eddig még minden a legnagyobb rendben volt, a szárnyas consommé (789 Ft)- amit felőlünk nyugodtan nevezhetnek húslevesenk - magasságában viszont már elkezdtünk kételkedni, hogy nem kellett volna-e még várni egy pár hetet a nyitásig, függetlenül attól, hogy nyilván horribilis a bérleti díj a városnak ezen a részén. Bár az étlap nem ígérte, valahol ugyanazt a hatást vártuk, mint a Menzában: szép adag hús, sok zöldség és grízgaluska, és egy erőteljes, forró leves. Ennél azért itt halványabbra sikerült az eredmény: a leves langyos volt és sótlan, bár a kis spenótos töltött tészta tényleg jó újítás levesbetét terén.

A bárány is (2989 Ft) jó volt, de semmi különös. Érezhetően a lehető legjobb minőségű volt az alapanyag, de a fűszerezés nem volt elég bátor, a húson kizárólag a rozmaring érződött, a zöldségköret a ráhalmozott tarjának köszönhetően viszont túl sós volt.  A karamellizált zöldségen fekvő tőkehal szelet (2889 Ft) alatt viszont egyszerűen fantasztikus volt a mártás. Úgy dominált benne a karamell, hogy sütőtöknek éreztük. A másik halétel viszont csalódás volt, hiába kerestük, a harcsának nem volt íze, és a mellé tálalt citromízű tészta sem mentette meg az összhatást, még akkor sem ha az tényleg jól sikerült. Csalódással vettük azt is tudomásul, hogy a Klasszba is begyűrűzött az óriási-borsörlő-őrület, melynek  köszönhetően  akkor kapunk frissen őrölt borsot, ha a pincér a husángméretű szerkezettel felszerelve éppen úgy érzi, hogy őröl most nekünk egy kicsit kvázi showelemből, egyébként viszont nem, mert nincs bors az asztalon.

A desszertek rendben, a túró mousse és az almatorta közül inkább az első hagyott bennünk maradandó nyomot.

Összességében nem gond, ha egy étlap nem sorakoztat fel harmincféle előételt és hetven főételt, mert azt úgysem hiszi el senki, hogy mindegyik egyformán jól tud sikerülni, ráadásul sok hosszú perccel hosszabbítja meg a rendelést. De egy huszonöt itemet tartalmazó repertoárnak azért ennél erősebbnek kell lennie, mert különben a vendég kicsit felemás érzésekkel távozik.

Most nyilván mondhatnánk ilyeneket, hogy a hely még új, szóval még belejöhetnek. De a mostani élmény alapján mi inkább maradunk a Menzánál, mert egyelőre semmi olyan átütőt nem tapasztaltunk, amiért érdemes lenne ide visszatérni. De tuti, hogy megnézzük, hogy mit tud a Klassz egy fél év múlva. Addig is mindent bele! Lesz ez még jobb is!
 
(Cím: Andrássy út, a Divatcsarnok mellett)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.03.13 12:17:13LepkePillangó

    Nekem a kaja tetszett, a kiszolgálás nem annyira lelkesre, mogorvábbra sikeredett, mint a Menzában.
    Ennek ellenére visszatértünk volna. Ebben csak az akadályozott meg, hogy nem lehet asztalt foglalni. Nem tudom, hogy milyen újhullámos dolog ez, de péntek, vagy szombat este 8-ra 6 fővel nem kockáztat az ember, hogy most 30 percet kell-e várakoznia, ha fix programot tervez - biztosra megy és foglal. Majd 1 nappal később, mégis láttam foglalt táblácskát az egyik asztalon, amikor az étterem előtt mentem el....

  • 2007.03.13 14:01:23gumbao

    most olvastam az irasod es ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy ebben a varosban miert csak elegedetlenkedok elnek.

    azt gondolom a legjobb ha tenylegesen maradsz (elnezest hogy a tegezodest valasztottam) a menzanal.

    felre ne ertsd - vagy ertsd felre akar -de amit te mitoszkent emlegetsz mint menza, az nagyon sok minden csak a gasztronomia fellegvara nem.

    szertjuk mindannyian a menzat, az egyik legjobb hely a varosban de "legfobbkepp az ara miatt!!" .

    velemenyem szerint is sok mindent lehet a klassz-ra mondani, de inkabb az ido mint te fogod megmondani a varos reakciojat.

    az biztos hogy a kulfoldieknek sokkal tobbet jelent egy ilyen hely mint egy allando elegedettlenseggel kuszkodo magyar vendegnek.

    rengeteg problema a vendeglatassal.

    en sajnos nem tudok 10 olyan helyet Budapesten ahova szivesen jarok, es mindig minden olyan amilyennek lennie kell, attol fuggetlenul hogy mindennap a heten etteremben eszem.

    egyebkent kivancsi lennek a 10 ettermedre barmilyen felallitas alapjan, bar kicsit felek tole.



  • 2007.03.14 22:17:20niclebec

    átlagos trendi helyek!

  • 2007.03.14 22:30:17niclebec

    Egyetértek az utóbbi hozászólóval,sajnos én sem tudok mondani 10 olyan éttermet B.pesten ahova szívesen beülnék!A régi Vörös és Fehér visszatérő vendégeként kiváncsian vártam a Klasszt.Kiváncsi voltam hogy ők is csatlakoznak -e a már unott "trendi helyek" stílusához,de szerencsére ez nem így történt,a vöröshöz képest kissé populárisabb de ezzel semmi gond nincs a konyha megállná a helyét bárhol Európában!
    Az hogy sótlan és íztelen volt Önnek az étel azt nem csodálom hozzászokott biztosan a "menzás helyek"által produkált vegetás fűszersós ételekhez ahol az alapanyag természetes ízét homály fedi!

  • 2007.03.14 22:39:14niclebec

    Küföldön komolyabb éttermekben sót a husok sütésekor szinte nem is használnak tálalás előtt fleur du sel-el szórják meg(sóvirág)ez kiemeli az ételek természetes sótartalmát,eredeti élvezhető ízeket kapunk,ezt kaptuk mi is a Klasszban!A zellerkrémleves állaga hibátlan volt a habos textúra fantasztikus volt.A ropogós jérce bundája meglepetés volt otthon már próbáltam lemásolni de sajnos nem sikerült:)Desszertek.jó átlag.Negatívum az hogy sajnos tényleg nem lehet foglalni!kár!Viszont ha arra sétálunk és lesz üres asztal biztos hogy beülünk!Én ha lehet akkor a Klasszra szavazok!!

  • 2007.03.19 07:49:13schneider

    Kedves Gumbao!

    A Menzat azert valasztottuk párhuzamnak, mert tudtunkkal ugyanaz a tulajdonosa, mint a Klassznak és így adta magát az összehasonlítás. Hogy miért szeretjük a Menzat az mellekszal, de nem "az ára miatt", hiszen hajszálra ugyanannyiba kerül, mint a Klassz. Abban viszont egyetértünk, hogy majd idővel derül ki, hogy mit tud ez az étterem.

  • 2007.03.20 11:52:24Nanda

    Kedves Schneider!
    A Menzának és a Klassz-nak nem ugyanaz a tulajdonosa!

  • 2007.03.20 11:57:51schneider

    Hm, akkor az üzletvezetőre gondolhattunk.

  • 2007.03.20 23:10:57Nanda

    Úgyvan!
    A Menza volt üzletvezetője,a Klassz tulajdonosa.

  • 2007.03.23 11:24:35Marvin

    Egyet értek balaton hozzászólásával. Engem is kiakaszt, mikor at ételen nem lehet mást érezni, csak a tömény ételizesítőt és azt jó sósan. Mondjuk nálam a hús nem játszik, de az úgynevezett vegetáriánus ételeket sem tudják normálisan elkészíteni. Azt hiszi az önjelölt szakács, hogy a zöldségnek (neadj isten tofunak) nincs is íze, ezért jól meg kell fűszerezni (bors, só, ételizesítő), had legyen az is olyan, mint a húsos kaja. A saját tapasztalatom viszont az, hogy miután elhagytam a húsokat az étrendemből, egyre jobban letten érzékeny a természetes és natúr ízekre.

  • 2007.05.08 13:38:47emptied

    Én a Menzával is "elvagyok", de a hangsúly épp ezen van: a Klasszban ugyanis nem "elevickéletm a levesben", hanem átestem egy lágy, ízletes, merengő világba: éppen jól megválasztott zene, hangerő, olyan kedves felszolgáló, hogy már szinte zavarba ejtett, pazar fahéjhabos zöldalmaleves, "körbejárós" főétkek, ugyanis egymás választásával sem tudtunk betelni. Nagyon jól éreztük magunkat, átbillentettek minket egy elalélt világba 1-2 órácskára...pedig étteremtulajdonos is volt köztünk. Klassz. Tényleg.

  • 2008.07.25 12:17:41King Balaton

    Klassz=numero uno!!!Az étel tökéletes,a kiszolgálás hasonló!Nem sokszor jártam ott,de nem hiszem,hogy csak szerencsém volt.Imádom a vendéglátást,és ritka,mikor ennyire elvarázsol egy étterem!!Le a kalappal,ügyesek vagytok,hajrá!

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta