Nem egészségetlen az Atkins-diéta

A diéták versenyében az Atkins-diéta nyert. A szénhidrátok teljes száműzésen alapuló Atkins ugyanis a feltételezések ellenére nem káros az egészségre, viszont továbbra is a fogyás leghatékonyabb eszköze marad. 

A Stanford egyetemen, Christopher Gardner professzor által végzett kutatás eredményei szerint a zóna-diétával és az Ornish-diétával összehasonlítva az Atkins esetében a fogyás sokkal eredményesebb, mint a másik kettőnél, viszont egyáltalán nem okoz szívelégtelenséget és vese problémákat, mint ahogy azt a magas zsírbevitelnek köszönhetően korábban feltételezték. Míg az átlag Atkins-diétázó 5 kilótól szabadult meg egy év alatt, addig a zóna-diétát kipróbálók csak másfél kilót, az Ornish-diétával próbálkozók pedig 2,5 kilót tudtak leadni évente. A koleszterinszintje viszont az Atkins-diétásoknak volt a legalacsonyabb.

A kutatás eredményeire reagálva az Ornish diéta kitervelője, Dr. Dean Ornish úgy nyilatkozott, hogy könnyebb embereket arra inspirálni, hogy szalonnát és finom zsíros sajtokat egyenek, mint hogy rendszeresen mozogjanak és építsék be étkezésükbe a zöldséget és a gyümölcsöt. Ezért nem is kell azon csodálkozni, hogy az Atkins ilyen hatásos, hiszen csak olyan ételeket javasol, amikről évekig mindenki lemondott, mert hizlalónak és zsírosnak gondolta.

Gardner, a meglepő eredmény ellenére sem gondolja azt, hogy az Atkinsben rejlene a valódi megoldás, mert még ezzel a diétával sem lehet megállítani Amerika kóros elhízását. "Az Atkins-diéta nem egy csodaszer, nem itt kell keresnünk a megoldást - nyilatkozta. - Ezzel a diétával nagyon kitartó és fegyelmezett emberek tudnak lefogyni maximum 10 kilót. Nem tömegek, akiken negyven kiló felesleg van”. 

A kutatásban összesen 311 nő vett részt, 40 éves átlagéletkorral.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek