OFFLINE

Nem egészségetlen az Atkins-diéta

2007. március 7., szerda 11:00

A diéták versenyében az Atkins-diéta nyert. A szénhidrátok teljes száműzésen alapuló Atkins ugyanis a feltételezések ellenére nem káros az egészségre, viszont továbbra is a fogyás leghatékonyabb eszköze marad. 

A Stanford egyetemen, Christopher Gardner professzor által végzett kutatás eredményei szerint a zóna-diétával és az Ornish-diétával összehasonlítva az Atkins esetében a fogyás sokkal eredményesebb, mint a másik kettőnél, viszont egyáltalán nem okoz szívelégtelenséget és vese problémákat, mint ahogy azt a magas zsírbevitelnek köszönhetően korábban feltételezték. Míg az átlag Atkins-diétázó 5 kilótól szabadult meg egy év alatt, addig a zóna-diétát kipróbálók csak másfél kilót, az Ornish-diétával próbálkozók pedig 2,5 kilót tudtak leadni évente. A koleszterinszintje viszont az Atkins-diétásoknak volt a legalacsonyabb.

A kutatás eredményeire reagálva az Ornish diéta kitervelője, Dr. Dean Ornish úgy nyilatkozott, hogy könnyebb embereket arra inspirálni, hogy szalonnát és finom zsíros sajtokat egyenek, mint hogy rendszeresen mozogjanak és építsék be étkezésükbe a zöldséget és a gyümölcsöt. Ezért nem is kell azon csodálkozni, hogy az Atkins ilyen hatásos, hiszen csak olyan ételeket javasol, amikről évekig mindenki lemondott, mert hizlalónak és zsírosnak gondolta.

Gardner, a meglepő eredmény ellenére sem gondolja azt, hogy az Atkinsben rejlene a valódi megoldás, mert még ezzel a diétával sem lehet megállítani Amerika kóros elhízását. "Az Atkins-diéta nem egy csodaszer, nem itt kell keresnünk a megoldást - nyilatkozta. - Ezzel a diétával nagyon kitartó és fegyelmezett emberek tudnak lefogyni maximum 10 kilót. Nem tömegek, akiken negyven kiló felesleg van”. 

A kutatásban összesen 311 nő vett részt, 40 éves átlagéletkorral.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.14 21:43:26efi

  2,5 kiló évente....mikor ebéd előtt/után fél kiló különbség tud lenni.
  Ha valaki egy hétig nem eszik rendesen ebédet, csak kiflit rágcsál, vacsora meg óma, már 1 hét alatt többet leadott. És ebbe bele se fog pusztulni senki, mint a hónapokig tartóakba.
  Szánalmas. S milliós iparágakat építenek rá.

 • 2007.03.23 11:31:56Marvin

  Tényleg nem egészségtelen. Egy közeli ismerősöm leadott vele 25 kg-ot. Az első tizet egy hónap alatt, a maradék 15-öt pedig az azt követő epeműtét eredményeképp.
  Az orvosa is majd lekapta a tíz körméről, hogy belekezdett egy ilyen kiválasztó szerveket romboló, hiánydiétába!

 • 2007.03.30 03:01:50Rigor

  Én 30-at dobtam le:) - amúgy meg tényleg durva elírás lesz, az, nem évente, hanem inkább hetente... Ja és mellesleg az enyhébb már kevésbé diétás de szénhidrátszegény életmód jellegű étkezés csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét a veszélyeztetettek esetében.

  Alapvetően az attkins és tsi, is úgy indítanak hogy egy keményebb életmódváltást jelentenek, és szépen hozzászoktat egy más típusú étkezéshez, így miután elérted a látványos eredményt is visszafogottan fogsz szénhidrátot enni. Meg amúgy is, idő kell az eredményhez, és ha jól van összeállítva az étrend, akkor nincs az éhesség effektus mint az izomsorvasztó kalóriadiéták esetében, jóízűeket lehet enni. A süti/csoki az persze hiányzik eleinte, de a husi csak salátával még jobb is mint az unalmas krumplival/rizzsel/tésztakörettel.  Hiánydiéta? - talán a hardcore verziója, viszont ha alacsony szénhidráttartalmú zöldsalátákat eszik az ember a husival akkor legfeljebb szénhidrátBEVITELBEN lesz hiány, szénhidrátban abban nem, egészen addig amíg egy csepp háj is van rajtad. Merthogy a csúnya túlsúly mint zsír bizony szépen szénhidráttá bomlik a ketózis során. Tehát igazából SEMMIBEN sem szenved a szervezet hiányt.

  Minden mást beviszünk, a szénhidrát meg ott lötyög eltárolva.Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta