OFFLINE

Milyen a jó alkalmi smink?

2007. február 12., hétfő 13:29

Jónás Kata sminkmester a báli szezon apropóján elmondta nekünk, milyen a jó báli illetve estélyi smink.
 
Alapszabály: „a sminknek az a feladata, hogy szépítsen, nem az, hogy eltakarjon.” Kiemeli azokat a dolgokat, amiket szépnek tartunk az arcunkon, az előnyeit hangsúlyozza. 
 
A báli-alkalmi smink onnan ismerszik meg, hogy minden elemében eleganciát sugároz és kerüli a túlzásokat. Az alkalmi smink természetesen nem azt jelenti, hogy tollat, strasszot, limlomot dobálunk arcunkra. Egy kis kő például megcsillanhat a szempillák tövében, de itt is a mértékletesség a fő szempont.
 
További fontos tétel, hogy az alkalmi smink nem egyenlő a színpadi sminkkel.
 
Az alapozás: hiába esti sminkről van szó, legyen ugyanolyan vékony, áttetsző, finom, mint nappal. A vékony éjszakai smink más, speciális anyagokkal készül, mint a nappali. 
 
Hiába divat jelenleg a nyolcvanas évek - ahol a szem és a száj is nagyon hangsúlyos -, egy báli vagy estélyi sminknél csak a szem vagy csak a száj legyen nyomatékos, a kettő együtt sosem.
(Például a füstös szemhéjfestékhez natúr, finom csillogó szájfény illik. Vérvörös szájhoz ellenben világos, selyemcukor színű árnyalatot alkalmazzunk a szemen.)
 
Az idei év slágere továbbra is a fényes szemhéj: divat az arany, a bronz.
 
Kérjünk bátran tincses műszempillát, ami nem olyan nehéz, mint a soros műszempilla, nem húzza le a szemhéjunkat, miközben igézően pislogunk pezsgőspoharunk fölött. Ugyanakkor kitűnő korrekciós eszköz: friss tekintetet kölcsönöz még akkor is, ha épp nyúzottak vagyunk, mivel optikailag is felemeli a szem sarkait.
 
Jónás Kata szerint egyéni ízlés kérdése, de ő feltétlen hibának tartja, ha a szem színe rímel a ruha színére: például ha türkizkék ruhához türkizkék szem párosul, „olyan mintha színbe mártottak volna minket” véli, ugyanakkor úgy gondolja, egy keveset azért bele lehet csalni a ruha karakteréből a sminkbe.
 
Biztos hiba, ha nem ügyelünk a tartósságra: ha úgy indulunk el otthonról vagy a kozmetikustól, hogy nem viszünk magunkkal eszközöket. (Ezek a következők: kis itatólapocskák, púder, rúzs vagy szájfény). „Egész esete folyamatos kontroll alatt kell tartani a sminket, nem elegáns egy elkenődött szemfesték. Hiába vagyunk estélyi ruhában, ha rendetlen vagy elkenődött smink miatt ápolatlan benyomást keltünk.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta