Milyen a jó alkalmi smink?

Jónás Kata sminkmester a báli szezon apropóján elmondta nekünk, milyen a jó báli illetve estélyi smink.
 
Alapszabály: „a sminknek az a feladata, hogy szépítsen, nem az, hogy eltakarjon.” Kiemeli azokat a dolgokat, amiket szépnek tartunk az arcunkon, az előnyeit hangsúlyozza. 
 
A báli-alkalmi smink onnan ismerszik meg, hogy minden elemében eleganciát sugároz és kerüli a túlzásokat. Az alkalmi smink természetesen nem azt jelenti, hogy tollat, strasszot, limlomot dobálunk arcunkra. Egy kis kő például megcsillanhat a szempillák tövében, de itt is a mértékletesség a fő szempont.
 
További fontos tétel, hogy az alkalmi smink nem egyenlő a színpadi sminkkel.
 
Az alapozás: hiába esti sminkről van szó, legyen ugyanolyan vékony, áttetsző, finom, mint nappal. A vékony éjszakai smink más, speciális anyagokkal készül, mint a nappali. 
 
Hiába divat jelenleg a nyolcvanas évek - ahol a szem és a száj is nagyon hangsúlyos -, egy báli vagy estélyi sminknél csak a szem vagy csak a száj legyen nyomatékos, a kettő együtt sosem.
(Például a füstös szemhéjfestékhez natúr, finom csillogó szájfény illik. Vérvörös szájhoz ellenben világos, selyemcukor színű árnyalatot alkalmazzunk a szemen.)
 
Az idei év slágere továbbra is a fényes szemhéj: divat az arany, a bronz.
 
Kérjünk bátran tincses műszempillát, ami nem olyan nehéz, mint a soros műszempilla, nem húzza le a szemhéjunkat, miközben igézően pislogunk pezsgőspoharunk fölött. Ugyanakkor kitűnő korrekciós eszköz: friss tekintetet kölcsönöz még akkor is, ha épp nyúzottak vagyunk, mivel optikailag is felemeli a szem sarkait.
 
Jónás Kata szerint egyéni ízlés kérdése, de ő feltétlen hibának tartja, ha a szem színe rímel a ruha színére: például ha türkizkék ruhához türkizkék szem párosul, „olyan mintha színbe mártottak volna minket” véli, ugyanakkor úgy gondolja, egy keveset azért bele lehet csalni a ruha karakteréből a sminkbe.
 
Biztos hiba, ha nem ügyelünk a tartósságra: ha úgy indulunk el otthonról vagy a kozmetikustól, hogy nem viszünk magunkkal eszközöket. (Ezek a következők: kis itatólapocskák, púder, rúzs vagy szájfény). „Egész esete folyamatos kontroll alatt kell tartani a sminket, nem elegáns egy elkenődött szemfesték. Hiába vagyunk estélyi ruhában, ha rendetlen vagy elkenődött smink miatt ápolatlan benyomást keltünk.”
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek