OFFLINE

Mi az a black tie?

2007. február 9., péntek 15:15

Egyre több meghívón látni, hogy dresscode-ok segítségével szabják meg illusztris események szervezői, hogy mit és mit nem viselhetünk báljukon/bulijukon/partijukon.    Rövid, ámde informatív kisokos arról, hogy mit jelent az, hogy Black Tie, White Tie és Dressy Casual.

A Black Tie előírás a lehető legelegánsabb viseletet követel meg. A férfiaknak kötelező a fekete szmoking a nőknél pedig a nagyestélyi vagy a koktélruha, ami ugyanaz mint a kisestélyi.

A Formal általában ugyanazt jelenti, mint a Black Tie. Ha nagyon előremutatóak akarunk lenni, a fekete szmokinghoz vehetünk fekete inget, ez esetben viszont elhagyhatjuk a nyakkendőt. A nőkre ugyanaz vonatkozik, mint a Black Tie esetében: nagyestélyi.  

A White Tie és az Ultra-formal még a Black Tie-nál is elegánsabb, de ilyen a meghívónkon maximum akkor lesz odaírva, ha az angol királynő hív meg teázni. Ha erre van esély, teljes felszerelésben menjünk, frakkban, fehér ingben, fehér mellényben és fehér nyakkendőben. A nőkre ilyenkor is a nagyestélyi való.

A Black Tie Optional és a Black Tie Invited lehetőséget ad arra, hogy eldöntsük, szmokingban menjünk, vagy ha úgy ítéljük meg, akár egy sötét öltönyben és nyakkendőben. A nőkre nézve nincs sok választás: nagyestélyi vagy koktélruha.


Szintén nagyobb mozgásteret enged a Creative Black Tie, ami a formális öltözék trendi alternatívája lehet. Belefér ilyenkor egy szmoking, fekete inggel és nyakkendő nélkül. A nők ilyenkor jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót, vagy mehetnek elegáns kétrészesben. Bár nyilván soha nem megyünk majd ilyen bulikra, de létezik a Texas Black Tie verzió is, mikor a férfiak a szmokinghoz cowboycsizmát húzhatnak, a nők pedig vastag cowboy övvel díszíthetik a ruhájukat. A cowboy kalap azért még ehhez is túlzás.

Ha az áll a meghívónkon, hogy Semi-Formal vagy az, hogy After Five, akkor nem lesz szükségünk szmokingra vagy estélyi ruhára, elég lesz egy szép öltöny vagy egy elegáns kosztüm is. Kivéve ha egy este tartott esküvőre vagyunk hivatalosak. Ebben az esetben fogjuk vissza magunkat a színekkel, és menjünk feketében. Napközben a semi-formal esetében elég egy öltöny, a nőknek pedig egy kosztüm vagy nadrágkosztüm.

A Business Formal ugyanazt jelenti a férfiaknak, mint a Semi-Formal, a nőknél viszont megkívánja, hogy elegánsak legyünk és lehetőleg minél kevesebbet mutassunk meg magunkból. A kivágott szexi ruha például az ilyen eseményeken absolutely no no.

Rövid, de elegáns ruhában menjünk, ha a Cocktail Attire szót látjuk annál a pontnál, hogy dress code.  A férfiaknak pedig kötelező az öltöny. 

Még ne csiialnjon fel a szemünk, az Informal nem jelenti azt, hogy farmerban lehet menni, valójában ez nem egyenlő a causal-el (lásd később) sokkal inkább a Semi-Formal szabályai érvényesek megjelenésünkre. És ez különösen igaz, ha esküvőre megyünk.

A Smart Casual és a Dressy Casual sem farmer, póló, tornacipő. Itt a férfiaknál belefér egy szövetnadrág zakóval, nőknél pedig egy elegáns nadrág blúzzal, felsővel, pulóverrel vagy blézerrel.

És akkor a végén a Casual, ami mindenkire rábízza, hogy mit viseljen. Szerintünk ez a leghumánusabb.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.09 15:45:45ribizli

  Ha a koktélruha és a kisestélyi ugyanaz volna, vajon miért más a név? A kettő nem ugyanaz. Anyagok, szabásvonalak, kiegészítők (nem ékszer, hanem a ruha "része") különböztetik meg a koktélruhát a kisestélyitől.
  Csak érdekeségképpen: szmokingot 18 óra előtt nem illik viselni, így pl. a délelőtti esküvőn se - a megoldás ekkor a zsakett.
  Kár, hogy olyan kevesen ismerik ezeket a szép régi szabályszerűségeket, szakembereket is beleértve...

 • 2007.02.09 18:07:59meskovka

  sületlenségek netovábbja.
  mondjuk akire a makány márta ráad valami szrt az ne csodálkozzon hogy semmit se ért az alkalmi viseletekhez.nem is tudom hogy a férfiak vagy a nok jöjjenek e elöbb..legyenenk a nok mivel ott halmozottan hátrányos tudással rendelkezik a tisztelt szerkesztoség.
  nagyon fontos dolgokat kevertetek össze:báli ruha vagy másnéven kisestélyi koktélruha és nagyestélyi.a báli ruha rövid, de lehet hosszú is általában követi a trendet.lehet színes flitteres gyöngyös,az aktuális divattal kombinálva.ilyen pl Reese Whitherspoon öltözete a goldenglobon.szép helyes darab.én kissé csorikésnek látom ezzel a szontyoli fejjel de herczeg úr szerint tökéletes.. szóval biztos az. midnenesetre nem ! nagyestélyi.formályában azonban hasonlít egy klasszikus koktél ruhára amit ugyebár channel asszonyság "tallált fel "ill használt elöször.mint szót.minden olyan ruhadarabot ami színét illetoen fekete illetve sötét rövid szuk fazonú pántos vagy anélküli mélyendekoltált és maximum csipkével vagy flitterrel -visszafogottan- díszített egyberuha koktélruhának nevezhetünk.-ehhez viselhetünk kabátkát(ahogy maga coco megálmodta) ill vállkendot(ami sztem béna)illetve valami szormét.a nagyestélyi fogalma nagyjából minden ami ezen kívül esik...persze most olyan velvetesen sarkítottam,mivelhogy a nagyestélyinek is megvannak a maga kriteriumai.ilyen pl az anyag.hayományosan a nagyestélyi anyaga bársony,selyem,muszlin.ezeket díszíthetjük gyöngyökkel de ez is követhet terndet.a kalsszikus szín itt is a fekete az arany és a bordó-amitol én mondjuk általánosságban frászt kapok,és nagyon jónak kell lennie hogy ajánljam valakinek.természetesen ezek az örök szabályok felbomlottak..lásd goldenglobos banda. Elizabeth Perkins Penelope Cruz Lorraine Vanessa Williams Rosanna Arquette és Patricia Arqutte akik egyértelmuen nagyestéyit viselnek a szó legszorosabb értelmében.a többiek sima báli ruhában vannak...j lo ét nem lehet eldönteni mert nem látszik az anyag...ja és az utolsó orbitális tévedés és illetlenség:esküvore feketébe menni.szerintem összetévesztettétek a temetéssel..tény és való hogy nem árt ha az ember nem épp fehérben-kiveve örömanyák-vagy barackrózsaszínben kell megjelennünk,de kalap viselete ajánlott-foleg ha nagy nevek házasodnak- tanácsom esküvore a következo,áltlában midnenkinek ezt modnom -ezekbol élek amúgy apám meg anyakönyvvezeto volt szóval láttam már elég iylet-sötét koktélruha színes kalap kesztyu táska.de sima jólszabott kosztüm is elmehet egy szép brossal vagy kalappal.ami esküvon nagyon jól mutat az a gyöngy kalapon kézen nyakban.igazán meg leht bolondítani vele az amúgy temetésre illo holmit.
  viseletek:koktélruha viselheto elegáns vacsoráknál-lásd emlékezetes pretty woman jelenet-színházprömieren rangos hangversenyen és minden olyan partyn ahol elenyészo számú no tartózkodik.ugyanis nincs rivalizálás a férfiakat megbolondítja-már ha jó alakkal és d kosárral áldott meg az ég-amennyiben nagyszámú noegyedekkel kell felvennünk a versenyt akkor csak rajta.öltözzünk ki...ok úgyis majd lefikáznak a hátunk mögött -vagy a velveten-de legalább elmondhatjuk hogy odatettük magunkat.
  nagyjából ennyit szerettem volna a noi viseletrol mondani,jah még eszembe jutott:kalapot levenni semmilyen helyiségben nem kell-lásd öreg nénik vasárnap templomban-viszont bolerónktól kabátkánktól vállkendonktol és rövidujjú szörkardigánunktól természetesen meg kell szabadulnunk amint fenekünk valami üloalkalmatosságot éerint-ezt sem szokták tudni,vagy mindenkinek szumós a válla?vagy csak azt hiszi magáról?
  mind1.

 • 2007.02.09 18:38:14meskovka

  férfiak:általánosságban a férfiak egyszerűbb helyzetben vannak.két időzóna és 3 viselet létezik.-már ha alkalmi viseletről beszélünk-a 2 időzóna ahogy ribizli is mondta a 6 elött és 6 utáni.teljesen röhejes hogy pont az angol királynőt hoztátok fel white tie esetére..ugyanis a tea mint tudvalevő délután van ami a szmoking viselését tiltja.nagyon kevés esély van arra hogy bárkit is meghívjon magához,azonban pl júniusonként rendez egy lóversenyt Escort nevű páyláján ahova viszont akár el is mehetünk.ekkor persze kötelező a kalap és a morning dress azaz a zsakett.amint az óra 6 ot üt -és ez valóságban így ment századokon keresztül-a férfiak átöltözhetnek esti szerelésbe-természetesen inassal-ilyenkor létzik a nyakkendős-azon belül is a csokros meg a nem csokros -meg a nem nyakkendős.természetesen ez is felbomlott manapság.az a legutolós hogy mi van a meghívóban.mindig az számít hogy kik lesznek ott.ha nagyon szeretnénk kirittyenteni magunkat-ami szerintem egy férfi esetében valami kóros tüntertre utal-feszenghetünk szmokingban mellénnyel meg a tom és jerryben folyton visszapöndörödő előlappal...de szerintem a 21.században nincs olyan hely ahol ezt megkívánnák..még a őfelsége sem.ez lett volna az ultra formal.ennél gyengébb fokozat a white tie pl előfordul -pl oszkár átadókon és a nobel-díjjátadókon .mondanom sem kell hogy a leglényegesebb részt a fehér kesztyűt kihagytátok,de hát nem baj,úgyis csak én olvasom:) szerencsére nincs egyetlen nobel-díjjra jelölt ismerősöm sem,viszont nem árt tudni mert pl diplomaosztó is kicsit hasonlatos ehhez..egy fokkal gyengébb kivitelben de még kesztyűben-főleg jogon,főleg régebben.
  a másik fontos esemény az esküvő,azon belül is sajátunk illetve ha tanuként vagy vőfélyként vagyunk jelen másén.ekkor kötelező a szmoking,melyet az esküvő színvilágához igazított virággal-gazzal szekfüvel..blöa-díszítünk.ekkor már az uniformis dönti el hogy csokor illetve sima nyakkendő.a továbbiakban pedig a férfiú jóízlésére és a vendéglista többi tagjára van bíva hgoy éppen milyen nyakkendő vagy milyen öltöny..ha vadítani akarunk és nem szmokingban,és ha azt akarjuk hogy midnenki lássa hogy öltönyünk teljesen eleáns akkor vásároljunk egy olyat.jele pedig legfőképpen a kigombolható mandzsettagombok.álatlában minden férfi ruhatárában van egy normális öltöny egy szép nyakkendővel.nem értem a tisztelt velvet miért próbál erről egy teljes cikkfélét írni.sokkal nagyobb probléma ha olyan hétvégi céges izékre kell menni-pl vadászat-vagy kötetlen céges bulikra ahol nemhogy meghívó nincs de egyenesen kinevetnek ha megkérdezed mibe mész?ha manager típusú a cég akkor könnyen oldhatjuk egy ing sportzakóval de régivágásúaknak igazi unikum a tweed,amit én speciel nagyon szeretek mind nőkön-női tweed-mindg férfiakon..azzal a helyes sapival együtt.
  láthatja mindenki hogy nem bonyolult kiöltözni,csak normálsi forrást kell találni,meg elöször megtanulni és utána divattanácsadni.
  köszönöm hogy végigolvastak.

 • 2007.02.09 19:28:28Süsündér

  ehhez csak annyit, hogy 2 hete Angliában résztvettünk egy black tie típusú bálon. hölgyek előírt, ismétlem előírt viselete koktélruha volt. nagynehezen be is szereztem egyet (belgiumban élek, és nem mondom, hogy egyszerű project volt, mindenhol csak a 1500 eurotól kezdődő csodákat lehetett kapni), sötétlila térd alatt végződő, derékig szűk,onnan kicsit bővülő, pántos, mellrészen flitterekkel díszített kis csoda volt, cipő ugyanaz az anyag mint a ruha, kistáska, anyagában megegyező blézer (mégiscsak röpködnek a minuszok és ha csak egy szandál van az emberen, nemárt legalább fent a meleg). mindezt megúsztam 200 euróból tokától bokáig. nagyon boldogan meg is jelentünk a bálon, ahol mondanom se kell, mindenki (kb 70 nőről beszélünk) fekete és vörös óriási estélyikben és úgy néztek rám, mint egy ufóra. megjegyzem nem én voltam az aki közel a hetvenhez köldökig, fenékig kivágott ruhában parádézott. örültem volna ha MESKOVKA írását előbb olvasom, és felkészültebben védhetem meg magam, így csak maradt az, hogy megsemmisítő pillantások között telt az este, miután az úrinép egész éjjel Oasisra, Blurre és hasonlókra őrjöngött magából kivetkőzve.
  és én vagyok a műveletlen kelet-európai.

 • 2007.02.09 19:36:56magyaranya

  Meskovka, miért csodálkozol? Én már olvastam protokollkönyvben, hogy a rövidujjú ing nyakkendővel már elfogadott!!! Szerintem meg hányás, jó izlésű ember ilyet föl nem vesz.

 • 2007.02.09 19:37:16Süsündér

  Meskovka utólagos engedelmeddel kimásoltam a az eleddig általad írottakat, és a következő, júliusi bálon hihetetlen élvezettel fogom okítani a jónépet (természetesen megemlítve a szerzőt lol ). köszi utólag is

 • 2007.02.09 21:04:47meskovka

  jelszó klímaváltozás.az NDK s rövidujjú ng nyakkendő megoldása.hosszas csaták után még japánban is elfogadták ezt a viseletet de csakis kizárólag munkaidőben és nyáron.mivel irgalmatlan hőség uralkodik a sigetországban(is)ezért könnyítés és környezetkímélés(légkondi káros hatása stb)címszó alatt elfogadták.persze 6 után semmi szín alatt.
  másik téma:ha csórók vagyunk de partyzni akarunk...na igen.általában ilyenkor ami bejön az a sima bársony vagy szövet koktélruha-kinek milyen fazon áll jól-és egy jól elhelyezett nyaklánc vagy bross vagy ilyesmi.ezeket lehetőleg drágán vegyük-amennyit csak meg tudunk spórolni a ruha árából-pl swarowski vagy tiffany..ezeket az újgazdagok egyből kiszúrják és a ruhára egyből azt kezdik gndolni hogy channel,vagy egyebek.ha van egy jó ruhánk akkor viszont érdemes nem beújjítani csak a party kedvéért.jövedelmezőbb ha a trendnek megfelelő cipővel dobjuk fel,lehetőleg eltérő színvilágban mint ruhánk...na nem úgy értem hogy fekete ruhához barna cipő..legyen merész látványosabb...mindenkinek sok sikert.
  a velvettől meg várom az állásajánlatot:))

 • 2007.02.09 21:34:40pafff

  Ne haragudj, Meskovka, de olvashatatlan a hozzászólásod, és számomra hiteltelenek az öltözködési szabályok a helyesírásra, központozásra és főleg a stílusra (!) ennyire fittyet hányóan, összefolyóan, hibásan író és fogalmazó személytől.
  Megpróbáltam végigolvasni, de amikor eljutottam a "formályában"-ig, elszakadt a cérna.
  Ne haragudj, de borzasztó, amit írtál.

 • 2007.02.09 22:35:31meskovka

  jaj már cc-d gyorsan a korrektor blogba.úgyis lapos a hangulat mióta kivesézték hogy a havi bérlet nem egyenlő havibérlettel.
  egyébként olyat mindig találsz aki kijavítja szörnyű helyesírásodat-ami a külföldi középiskolának és a lustaságnak köszönhető-de olyat nem aki ért pl ehhez a témához.
  amúgy mi az a központozás ha már itt tartunk?
  tényleg igazad van amúgy,sosem olvasom el mégegyszer hogy mit írtam:)
  de ettől még a lényeg a lényeg.legalább jobban rögzül,ha közben koncentrálni kell:)próbáld ki.

 • 2007.02.09 23:14:59Lilienfeld

  Nagyon eredeti és stílusos az összefolyó írás(központozás: pontok, vesszők, mondat elején nagybetűk) csak ekkora mennyiségben eléggé megnehezíti az olvasást és a szövegértést.

  Egyébként én más dolgokat olvastam: a Storymagazin-gála post után utánanéztem a szmoking kérdésének, és egy könyvet találtam - Bernhard Roetzel: A gentleman/A klasszikus férfidivat kézikönyve. http://www.vincekiado.hu/titles/277.html Elég alaposnak tűnik. Nos, ebben: WHITE TIE = FRAKK és slussz. Beismeri, hogy igen ritkán hordható manapság (pl. a bécsi Operabál - oda tán magyarok is eljuthatnak), de a férfi által felvehető legelegánsabb ruhadarabnak tartja, "mindenki megérdemli - ha még csak egy kölcsönző próbatükrében is - hogy megszemlélje magát egy jól szabott frakkban" Ez szerintem tök aranyos duma :) (És lehet benne valami, mert ismerősömet egy amatőr színielőadáson láttam így szerepelni - a girnyó srácból egy fiatal herceget csinált a frakk.) A könyvre visszatérve: a szmokingot, mint vőlegényruhát abszolút kizárja, és mellény SOSEM jár hozzá szabály szerint, a fehér mellény a frakk tartozéka. Hm?
  Egyébként szívesen meghallgatnám ezügyben Görög Ilona és Ottlik Károly véleményét. Mondjuk, nem lennék meglepve, ha különbözne :)

  Magam részéről, a Bocskai-ruhát nagyon jópofa, eredeti szmoking/zsakett helyettesítőnek gondolnám, külföldön meg pláne. Iszonyatosan sajnálom, h szinte teljesen kisajátították és lejáratták a viseletet faszfej szélsőjobbosok :(

 • 2007.02.10 14:46:58ribizli

  Ó, igen, a cipő!!!

  Férfiaknak klasszikus fazonú, frakkhoz meg spéci frakk-cipő való.

  Nőknek az alkalmi cipő textilből készül (általában selyem), elöl _zárt_ hátul lehet nyitott.

  Ez a cipő nem utcai viselet, tehát ha a kocsiból nem rögtön a vörös szőnyegre lépünk, külön visszük magunkkal, és a mosdóban (erre a célra fenntartott öltözőszobában) cseréljük le - a másikat meg a kabáttal együtt leadjuk a ruhatárban. A cipő színe pedig a ruháéhoz illeszkedik, nem üt el tőle, és persze azonos anyagú és stílusú a táskával. (Meg a kesztyűvel - úrinő nem mutogatja a kezét idegeneknek.)

  Görög Ibolya szerint egyébként az öltöny színe sötét - fekete, esetleg egészen sötét kék. pont. :)

  Az alkalmi viselettel kapcsolatban nem emlékszem az intelmeire sajnos, de teljesen érthetően leír mindent, tán még a honlapján is olvasható.

  Lilienfeld, a díszmagyar nem csak a Bocskai ám, és tényleg jó lenne, ha eltűnne a "felhangja", mert gyönyörű (pláne a nőké).

  Biztos emlékeznek még néhányan, amikor Kádár Mónika írt az indexen (internetton?) divatról, volt alkalmi öltözetes cikk is, kitűnő!

 • 2007.02.10 16:00:10meskovka

  én kedvelem az ibolyát,de szerintem kicsit ódivatú.én azt mondom a tanácsaitérdemes megfogadni pl az utcai cigizésről meg a helyes járásról,meg alapnak téynleg jó,de nem igazán trendi.pl én nagyon szeretem ha valaki felvesz mondjuk egy fekete ruhát és ahhoz választ mondjuk egy csodaszép piros cipellőt.nekem pl tetszik a már említett linken belül Reese Whitherspoon cipőjeés a ruha is szép csak én az ő bőrszínéhez,hajsynéhez kicsit világosnak találom.egyébként meg ez a vipő dolog..fene tudja.ha az ember már csak a tévében nézi a hollywoodi eseméyneket akkor is rájön hogy a ruhatáros cipő már rég feledésbe merült.mert ha megérkezik a egy híresség akkor a boy kinyitja a limóajtót,és akkor ott a cipő.a cipők cipője jó esetben.elég érdekes lenne ha egy rozzant adidasban jelenne meg és elvonulna átvedleni valahova.
  lilienfeld:roetzel könyve alap.asszem megjelenése óta újabb és újabb kiadások követik egymást.teljesen átfogó mű a hajmosástól az ingavasalásig mjindent megtalál benne az ember.viszont 35 alatt nem vehető komolyan,és a mű asszem a 90es évek végén jelent meg.lyan öregesen angolos a stílus.maga az elegancia,de hát kérem én házikönytös olyan bőr papuccsal??igen a papámnak olyanja volt.egyébként britanniában és amerikában -noha a szmokingot saját felfedezésnek is tekintik-inkább frakkban míg európa többi részén inkább szmokingban esküdnek a fiatalok.exszocik meg amradnak a sötét ölcsötny nynakkendőnél,amitől én szeméyl szerint lúdbőrzöm:)

 • 2007.02.12 21:29:49Lilienfeld

  Hihi, a háziköntös + bőrpapucs kombón én is kifeküdtem. Ilyen szerelést csak Jávor Pál-filmekben láttam. Nm beszélve arról h. Roetzel Úr arról nem méltóztatott nyilatkozni, h. ugyan mit vegyen fel a vőlegény, ha má' szmokingot véletlen se...

 • 2007.02.13 03:00:26k2

  a white tie ebben a kontextusban frakkot jelent, nem pedig fehér nyakkendőt. a név csak onnan van, hogy frakkhoz fehér csokornyakkendőt kell venni, a szmokinghoz pedig feketét, ld. black tie (bár ez utóbbi lehet vörös is, de ne bonyolítsuk...). vagyis ha white tie szerepel a meghívón, akkor nem "teljes felszerelésben menjünk, szmokingban, fehér ingben, fehér mellényben és fehér nyakkendőben", hanem FRAKKBAN.

 • 2007.02.16 20:11:12pafff

  Csak az stílusos a központozás nélküli írásokban, ami konzekvens, tehát a nők helyett "nok", majd később az "időzóna" szó (most akkor van hosszú ő vagy nincs?), aztán az elött (na ezek után ez tényleg gáz)... ezenkívül az ly és a j összekeverése, az "ami", ami előtt nincs vessző, de máshol meg van.. ez így egyáltalán nem stílusos, szerintem, már bocs. Nekem nem rögzül jobban, ha azt keresem, hol az alany a mondatban, és ráadásul egy valóban következetlen összevisszaság az egész, de remélem, nem így öltözködsz;)
  Viszont a külföldi középiskolával együtt már más a helyzet, így csak ez jutott eszembe az egészről: "Szegény..."

 • 2007.02.16 20:13:57pafff

  Egyébként én úgy gondolom, hogy értek a témához, mellékesen, nem kijavítottalak. A központozás az írásjelek helyes használata, annak érdekében, hogy a mondat ÉRTELME mind a befogadó, mind a mondatot alkotó elméjében ugyanaz legyen.
  Lásd a "királynő megölni nem kell féljetek", stb.

 • 2007.02.16 23:28:58CSR bloggerina

  hát ez megagáz!!! hogy lehet cikket írni arról, amihez ennyire nem szagol valaki??

  csak a két legnyilvánvalóbb, amit mindenki tud: a kisestélyi az NEM koktélruha és a white tie and NEM szmoking, hanem frakk.

  én nem tudom, kik írják ezeket a cikkeket, de az egész tejvaj kezd komédiává fajulni...

  kivéve természetesen chili és vaniliát, szegényt, neki créme brulée-s címét sikerült a tejvajéknak Ü betűvel ellátnia :-(

 • 2007.02.18 22:12:52meskovka

  kedves paff!

  nem hiszem el hogy még mindig a helyesírásomon őrlődsz.-na vajon ez hosszú vagy rövid őő?-kész öröm látni mennyire sok precíz pontos-központos-ember él a világban.ilyenkor mindig megnyugszom hogy nekem kevesebb dolgom van:)
  engem nem zavar ha valaki írása hibás, ugyanis szerencsére nem vagyok olyan jóban a magyar nyelvvel hogy érdekeljen,és általában képes vagyok elvonatkoztatni attól ami épp elöttem van.ki tudom hámozni a nekem tetszőt.kivéve ha nem vagyok egy egyedülálló 35 körüli nyefitanár.más kultúrában nőttem fel,mást tartok fontosnak...pl azt sokkal fontosabbnak tartom hogy egy divat és egyéb kényeztetésügyi rovat ne legyen béna..főleg ha maga a site jó-lásd velvet,index.-szóval sajnálom ha ennyire megrázó volt az írásomat olvasni.igazán.nem akartam a központos lelkivilágodba belegázolni:)egyébként ha tényleg "értesz" ahhoz amiről a diskurzus folyik akkor kérlek szorítkozz a topik témájához és ne engem froclizz.-na látod...ezért a szóért érdemes nyelvet tanulni..pölö.mert szép.jah és köszönöm szépen a sajnálatodat...legalább így kvittek vagyunk:)

 • 2008.02.28 17:04:43mqqq

  Igazán visszahúzhatnál akkor abba az országba, ahonnan jöttél.

 • 2008.02.28 18:36:24pazvega

  Jaj lanyok, hagyjatok mar abba ezt a sardobalast. (bocs, nekem sincs ekezetem)

  Meskovka-nak csak annyit mondanek: ha hasznalna a pont utan NAGYBETUT, mint normalisan (minden nyelvben gondolom, nem csak a magyarban) mondatkezdeskor kell, akkor egyszerubben kihamozhatnank a lenyeget, mert tenyleg LEHETETLEN elolvasni, amit ir.

  Egyebkent a helyesiras ismerete eppolyan fontos, mint a divate, ha nem fontosabb. Errol ennyit.

 • 2008.02.28 20:20:14Té, mint Tamás

  Régebben mindig beszóltam a rossz helyesírásra. Aztán rájöttem, hogy ezzel az ember csak a maga tudatlanságát próbálja kompenzálni, mikor már elfogyott az esze a témát illetően.

  Merthát Meskovka nem ír tökéletesen, na és? Azért kommentelt, hogy a cikk sületlenségeit kijavítsa, és segítse az érdeklődőket. Ehhez viszont a látszat alapján nagyon ért, tehát csak annyit tehetünk, hogy megköszönjük. Aki nem bírja, ne olvassa, bár nekem egyáltalán nem volt olyan problémám, hogy "azt keresem, hol az alany a mondatban".

 • 2008.02.28 21:39:34Nekroteka

  Én nem azért szoktam kijavítani a durva hibákat ejtő embereket, mert nincs más mondanivalóm, hanem mert idegesít látni/érezni, ahogy elbutul a nyelvünk.

 • 2008.02.29 00:43:53Té, mint Tamás

  Háháhá, ez jó.

  Ha látod az utcán, hogy egy anyuka ordibál a gyerekével, hozzá is odamész, hogy megmondd neki, ez rossz nevelési módszer? Vagy azt nem idegesítő látni/érezni, hogy egy szülő a gyerekén vezeti le a feszültségét?

  Ha valaki szemetel az utcán, odamész, felveszed helyette, és megmutatod neki a legközelebbi kukát, és közlöd vele, hogy nagyon idegesítő látni/érezni, ahogy egyre nagyobb mocsok lesz a köztereken?

  A nyelvünk már elég nagy, tud magára vigyázni. Te csak ápolgasd a magad kertjét, más is ápolgatja a magáét.

  (Mellesleg, a nyelv az nem butul. Nincs olyan, hogy "nyelvbutulás", neadjisten "nyelvromlás". A nyelv változik, és éppen ennek örülünk, hisz' ez mutatja, hogy él. Ennek viszont semmi köze nincs ahhoz, hogy az ostoba blogok ostoba kommentjeiben ki milyen helyesírással ír.)

 • 2009.01.29 15:35:07puszinyuszi

  kicsit mas iranyba kerdezek: keresztelore miben illik? Mondjuk egy nyari delelott-kora delutan?  Templom, tehat gondolom a fedetlen vall nem nyero, meg ha 35 fok van, akkor sem. De kalap kell-e? Es szinekben mi a megfelelo?  Elore is koszi a javaslatokat!

 • 2009.01.29 17:53:23Kopi3.14

  meskovka: ezt mint olyat vagy ahol a pontos ruhadarabok tipusainak, jellemzoinek utana tudok nezni linkkel, szoveggel el tudnad dobni a kopi314@gmail.com-ra? Elore is nagyon halas lennek erte.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta