Mi az a black tie?

Egyre több meghívón látni, hogy dresscode-ok segítségével szabják meg illusztris események szervezői, hogy mit és mit nem viselhetünk báljukon/bulijukon/partijukon.    Rövid, ámde informatív kisokos arról, hogy mit jelent az, hogy Black Tie, White Tie és Dressy Casual.

A Black Tie előírás a lehető legelegánsabb viseletet követel meg. A férfiaknak kötelező a fekete szmoking a nőknél pedig a nagyestélyi vagy a koktélruha, ami ugyanaz mint a kisestélyi.

A Formal általában ugyanazt jelenti, mint a Black Tie. Ha nagyon előremutatóak akarunk lenni, a fekete szmokinghoz vehetünk fekete inget, ez esetben viszont elhagyhatjuk a nyakkendőt. A nőkre ugyanaz vonatkozik, mint a Black Tie esetében: nagyestélyi.  

A White Tie és az Ultra-formal még a Black Tie-nál is elegánsabb, de ilyen a meghívónkon maximum akkor lesz odaírva, ha az angol királynő hív meg teázni. Ha erre van esély, teljes felszerelésben menjünk, frakkban, fehér ingben, fehér mellényben és fehér nyakkendőben. A nőkre ilyenkor is a nagyestélyi való.

A Black Tie Optional és a Black Tie Invited lehetőséget ad arra, hogy eldöntsük, szmokingban menjünk, vagy ha úgy ítéljük meg, akár egy sötét öltönyben és nyakkendőben. A nőkre nézve nincs sok választás: nagyestélyi vagy koktélruha.


Szintén nagyobb mozgásteret enged a Creative Black Tie, ami a formális öltözék trendi alternatívája lehet. Belefér ilyenkor egy szmoking, fekete inggel és nyakkendő nélkül. A nők ilyenkor jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót, vagy mehetnek elegáns kétrészesben. Bár nyilván soha nem megyünk majd ilyen bulikra, de létezik a Texas Black Tie verzió is, mikor a férfiak a szmokinghoz cowboycsizmát húzhatnak, a nők pedig vastag cowboy övvel díszíthetik a ruhájukat. A cowboy kalap azért még ehhez is túlzás.

Ha az áll a meghívónkon, hogy Semi-Formal vagy az, hogy After Five, akkor nem lesz szükségünk szmokingra vagy estélyi ruhára, elég lesz egy szép öltöny vagy egy elegáns kosztüm is. Kivéve ha egy este tartott esküvőre vagyunk hivatalosak. Ebben az esetben fogjuk vissza magunkat a színekkel, és menjünk feketében. Napközben a semi-formal esetében elég egy öltöny, a nőknek pedig egy kosztüm vagy nadrágkosztüm.

A Business Formal ugyanazt jelenti a férfiaknak, mint a Semi-Formal, a nőknél viszont megkívánja, hogy elegánsak legyünk és lehetőleg minél kevesebbet mutassunk meg magunkból. A kivágott szexi ruha például az ilyen eseményeken absolutely no no.

Rövid, de elegáns ruhában menjünk, ha a Cocktail Attire szót látjuk annál a pontnál, hogy dress code.  A férfiaknak pedig kötelező az öltöny. 

Még ne csiialnjon fel a szemünk, az Informal nem jelenti azt, hogy farmerban lehet menni, valójában ez nem egyenlő a causal-el (lásd később) sokkal inkább a Semi-Formal szabályai érvényesek megjelenésünkre. És ez különösen igaz, ha esküvőre megyünk.

A Smart Casual és a Dressy Casual sem farmer, póló, tornacipő. Itt a férfiaknál belefér egy szövetnadrág zakóval, nőknél pedig egy elegáns nadrág blúzzal, felsővel, pulóverrel vagy blézerrel.

És akkor a végén a Casual, ami mindenkire rábízza, hogy mit viseljen. Szerintünk ez a leghumánusabb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra