Nigella Lawson: Egész évben nyári ízek

Az, hogy Nigella Lawson elképesztően jó nő, az tény. De ezt már annyi helyen leírták, hogy szinte klisészámba megy. Mi is csak azért érezzük fontosnak elmondani, mert a vele kapcsolatos kritikák általában szinte kizárólag arra szorítkoznak, hogy milyen bájos, ahogy nyalogatja az ujjait, hogy milyen szexi és milyen életszerű, hogy látszik rajta, hogy szeret enni, ergo nem egy ropi. Ez mind így is van. Nigella Lawson viszont emellett remek szakácskönyveket is tud írni. Ez igaz volt a tavaly magyarul megjelent „Nigella Falatozója” című könyv kapcsán, és még sokkal inkább igaz a nemrég itthon is megjelent könyvére, „Az egész évben nyári ízek”-re.




Tematikusan szakácskönyvet írni nagyon olvasóbarát dolog, sőt kifejezetten kötelezővé kellene tenni. Nigella könyvének átlapozásával már első percében kiderül, hogy itt bizony nyári receptekről és ízekről van szó, pont ahogy cím ígéri: könnyű sültek, egyszerű tészták, hideg levesek, sült zöldségek és rengeteg fagylalt. Ezzel szemben a legtöbb szakácskönyvhöz - és most akkor tényleg nem akarnánk fikázni, ezért nem is mondunk egy példát sem - maximum a cím vagy a pár oldalas előszó ad keretet, az egészből pedig nem sül ki más, mint egymásra felfűzött recepthalmaz, bárminemű koncepció nélkül. Ha nagy szerencsénk van, a könyvben van egy pár fotó is, ami érzékelteti, hogy itt most akkor piknikes, karácsonyos, vagy szülinapos hangulat van, tehát ilyen témájú receptekre számíthatunk.

A könyv másik nagy előnye, hogy egy-két curry-t és sültet leszámítva tényleg csak olyan kaják vannak benne, amiket húsz perc alatt el lehet készíteni. A probléma maximum abból adódhat, hogy sok mindent, főleg a halakat nem fogjuk tudni beszerezni, maximum mirelit változatban. Hátrány lehet még, hogy a húsos receptek hetven százaléka bárányból készül, de aki már látott egy Nigellás főzőműsort nem csodálkozhat azon, hogy az alapanyagok legtöbbje igényes, drága és utánajárást igényel. Épp, mint az előző könyvben itt is sok nemzeti fogással találkozhatunk, de egyértelműen túltengnek a mediterrán, a libanoni és a marokkói receptek.

A könyv nagy részét, majdnem száz oldalt csak fagylaltok, desszertek és nyári italok teszik ki. A lepények, semifreddok és panacották világát ugyan mi csak messziről figyeljük - egyáltalán nem szeretjük az édességet ugyanis - de a sajttortafagylalt, az édes-csípős chiliszirup és a ribizlis jégkása még így is felkeltette a figyelmünket.

Az „Egész évben nyári ízeket” olvasva már február közepén elkezdtük várni a kertben ebédelős-vacsorázós időszakot, a hintaágyban ücsörgést és a nagy sütögetős kerti partik szezonját, szívünk szerint pedig már most elültettük volna az összes fűszernövényünket. De mivel erre még várni kell, Nigella marokkói báránysültjét csináltuk meg helyette, és belülről nézegettük a lehalt szürkés-zöld kertet. A többit pedig hozzáképzeltük.

Marokkói báránysült

Hozzávalók
A sülthöz

1 db (kb. 2, 5 kilós) báránycomb
1-2 evőkanál ras-el-hanout fűszerkeverék
2 citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss koriander, durvára aprítva

A dzsadzsikhoz

1 uborka
0, 5 kg sűrű görög joghurt
1 teáskanál szárított menta
1-2 teáskanál só
1 csokor friss menta, durvára aprítva
1-2 gerezd fokhagyma
extraszűz olívaolaj

Vagdossuk be körben a báránycombot. Keverjük össze a ras el hanoutot (ha sehol máshol, a Fővám téri Vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsia-házban tuti, hogy kapunk ilyet) a citrom levével, az olajjal, a lereszelt fokhagymával és a korianderrel. A fűszeres keveréket kézzel, csipetenként tömködjük a hasítékokba. A maradék masszát kenjük a bárányra, majd az egészet tegyük egy nejlonzacskóba, préseljük ki belőle a fölösleges levegőt. Kössük be a száját, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára, vagy ha lehet még hosszabb időre, hogy a húst átjárja a fűszeres keverék.

Melegítsük elő a sütőt 200° C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat), a húst pedig időben vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Fektessük a báránycombot egy tepsire és passzírozzuk rá a zacskóból az utolsó csepp páclevet is. Süssük a húst úgy másfél óráig, hogy kívülről ropogósra süljön, de belül szép rózsaszín és lágy maradjon. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni legalább 15 percig vagy, ha van időnk, még tovább. Vékony szeletekben tálaljuk.

A bárány mellé tálalt dzsazsikhoz, (ami kb. a görög tzaziki megfelelője), tegyük a joghurtot egy nagyobb keverőtálba, hámozzuk meg és kockázzuk fel az uborkát, majd adjuk a joghurthoz. Keverjük hozzá a szárított mentát, a sót és a friss menta nagy részét. Adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát, keverjük jó alaposan össze, és borítsuk át egy tálalóedénybe. Szórjuk meg a maradék vágott mentalevéllel, és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.

A bárány és a dzsadszik mellé adjunk pitát.


(Nigella Lawson: Egész évben nyári ízek, Szukits Könyvek, 5900 Ft.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek