OFFLINE

Chili&Vanilia: Indiai főzés kezdőknek

2007. január 29., hétfő 10:11

Az indiai konyha nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és szerencsére már több étterem közül választhatjuk ki az ízlésünknek és pénztárcánknak leginkább megfelelőt. Ha pedig ezeken a helyeken beleszeretünk az egzotikus ízekbe, és néhány kedvencünket szívesen ennénk gyakrabban, nyugodtan szerezzük be az alapfűszereket, és kezdjünk el főzőcskézni, egyáltalán nem olyan bonyolult!

 

A főzéshez első körben a következő fűszereket érdemes beszerezni (a Culinarisban, vagy az Ázsia boltban): kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam masala Ha pedig van otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér és mondjuk joghurt, akkor ezekből tényleg bármikor varázsolhatunk egy gyors indiai vacsorát. (Mivel gyakorlatilag szinte minden étel az apróra vágott hagyma, fokhagyma és gyömbér pirításával indul, az indiai háziasszonyok előre nagy mennyiségben előállítják ezt a keveréket (ennek daag a neve), amely hűtőben, vagy akár fagyasztóban utána sokáig tárolható. Az indiai konyha nagy előnye, hogy zöldségközpontú, tehát egészséges, nagyon fűszeres, tehát ízes, és az első fűszerkészlet beszerzésén túl költségkímélő, mivel ritkán használ drága hozzávalókat.

Kezdésnek javasoljuk pl. az aloo gobi (aloo=krumpli, gobi=karfiol) kipróbálását. Ez egy indiai, fűszeres zöldség curry. A karfiol és a krumpli kombinációja nekünk elsőre talán furcsának tűnik, pedig igazán remek kombináció. Fél órán belül elkészül, a siker pedig garantált.

Recept:

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy fej karfiol
4-6 közepes méretű krumpli
1 nagy fej hagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, felaprítva
2 közepes méretű paradicsom, hámozva
olaj (kb.6 ek)
1 tk egész köménymag
1 tk mustármag
2 púpos tk kurkuma
2 púpos tk őrölt koriander
2 púpos tk cayenne bors (v. pirospaprika)
2 púpos tk garam masala (indiai fűszerkeverék)
só, bors
friss koriander

1. Kis rózsákra szedjük a karfiolt, meghámozzuk, és felkockázzuk a krumplit. Felaprítjuk a hagymát (kis kockákra), a fokhagymát és a gyömbért (a lehető legkisebbre).

2. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítjuk a köménymagot és a mustármagot (magas hőfokon addig pirítjuk, amíg nem kezdenek el pattogni és „ugrálni” a lábasban.)

3. Ekkor hozzáadjuk az olajat, abba beletesszük a hagymát, fokhagymát és gyömbért, levesszük a hőfokot közepesre és kicsit pirítjuk, puhítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát (vigyázat, nagyon fog az erős sárga színe!) és a cayenne borsot (vagy paprikát).

4. A fűszeres keverékre rádobjuk a krumplit, átforgatjuk, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítjuk, hogy a krumpli kicsit puhuljon. Hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot.

5. Rádobjuk a karfiolrózsákat (kicsi rózsákra szedjük a nagyobb darabokat – kb. falatnyi méretűre). Rászórjuk az őrölt koriandert és a garam masala-t (ez egy indiai fűszerkeverék, nagyobb szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el és bevonják a zöldségeket.

6. Aláöntünk kb. 1 dl-nyi vizet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 15 percig főzzük alacsony hőfokon, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzzük, hogy minden folyadék elpárologjon. Basmati rizs, vagy naan kenyér illik hozzá köretnek.

Chili&Vanilia

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.01.29 13:23:14Sipirc

    Azert azt hozza tennem, hogy a komeny nem a magyar konyhabol kozimsert komeny, hanem romai komenykent ismerik Magyarorszagon. Teljesen mas aromaja van mint a magyar komenynek. Spanyolorszagban peldaul eleg nehez a 'mi' komenyunket (a nemeteknel is ugyanazt hasznaljak, szoval nem csak a 'mienk') beszerezni, egyedul a lidl-ben talaltam, a tobbi boltban csak a nalunk romai komenykent ismert komenyt aruljak.
    Hagyma es fokhagyma az indiai konyhaban? Nekem meglepetes, de lehet igy az eredeti, en mindig nelkule csinalom, krisnas vegetarianus receptek alapjan.
    Ja es olaj helyett hasznalhatunk 'tisztitott' vajat, masneven ghi-t, amivel meg jobb az etel.

  • 2007.01.29 15:34:25Jacques de Molay

    Az indiai konyhában rengeteg a fokhagyma, ehhez is kábé 3x ennyi kell (legalább egy fej). A krisnás vega receptek azért nem használják a fokit, mert az izgató típusú alapanyag, mint a hús is.



    A tradicionális indiai kaja nagyon-nagyon sok fokhagymát használ, jellemzően olajban lereszelve tárolnak, akár több kilót is, és abból "szednek".



    A kömény meg valóban római kömény, a mi köményünkkel rettenetes lesz ez a recept. Fűszerekért tessék az Ázsia boltba menni, a Fővám téri csarnok alagsorában található.

  • 2007.01.29 22:01:46kisfisch

    jawohl, római kömény és fekete mustármag! hagyma helyettesítésére pedig ördöggyökér, más néven asa foetida, hindiül hing

    római kömény a bioboltokban is kapható, (dálhoz egészet érdemes venni, nem őröltet), mindhárom fűszer megtalálható az indiai boltban is a wesselényi utcában, vagy a krisnás étterem boltjában (vigyázó ferenc utca)

  • 2007.01.30 17:51:15katjana

    'hagyma' alatt vöröshagymát kell érteni?

  • 2007.01.30 17:53:51katjana

    ja, ez így nem ér... ez csak egy feltét! és a rizs vagy a naan mennyi idő? nekemolyat mondjatok, ami komplett ebéd és kész van fél óra alatt

  • 2007.01.31 14:17:01jaczkobela

    Hát ez épp nem feltét. Olyan ez, mintha a zöldségpörkölthöz főznél egy adag rizst, vagy egy adag tésztát. És akkor éppen elkészül még a fél órán belül. Jó kis vaga kaja!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta