OFFLINE

Chili&Vanilia: Mexikói quesadilla

2007. január 24., szerda 10:47

Ez az „egzotikus” sajtos melegszendvics sajnos nem kifejezetten illeszkedik az egészséges életmód ívébe, ellenben rendkívül praktikus, isteni, továbbá ha hirtelen kell összedobni valami ehetőt spontán megjelenő éhes udvarlóknak, akkor remekül lehet vele villantani.

A quesadilla (ejtsd keszadíjja) a mexikói konyha egyik remekműve, gyakorlatilag bármilyen töltelékkel készíthető. Tortillából készül, ami a mexikóiak kenyere –gyakorlatilag mindenhez ezt fogyasztják, és rengeteg formában felhasználható. Az autentikus tortilla egy speciális kukoricalisztből, az ún. masa harina-ból készül, ehhez a kukoricát először egy speciális, meszes vízben előfőzik, szárítják és csak ezt követően őrlik meg. A hipermarketekben kapható tortilla sima búzalisztből van, de ez a felhasználását tekintve nem probléma.

A quesadilla valójában egy töltött és megsütött tortilla, amelyet kétféleképpen lehet készíteni: vagy egy nagy kerek tortillára helyezzük a tölteléket, félbehajtjuk és így sütjük meg (egyszemélyes adag), vagy két kerek tortilla közé tesszük a tölteléket, két oldalán megsütjük, és utána cikkelyekre vágjuk. A töltelék tekintetében a lehetőségek száma korlátlan, a darált húsos ragutól kezdve, zöldségeken át bármi mehet bele.

Így készül: Lereszeljük a sajtot (egy tortilla-ra kb. 5dkg). Egy serpenyőbe pici olajat öntünk, mikor forró, ráhelyezzük az egyik tortillát, amelyet bőségesen megszórtunk a reszelt sajttal. Annyi ideig sütjük, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon. Ekkor ráhelyezzük a másik tortilla lapot, és az egészet mint egy palacsintát óvatosan megfordítjuk. Addig sütjük, amíg a másik oldala is megpirul. (A szélek sütés alatt nagyjából összeragadnak, úgyhogy nem esik szét) Négy cikkelyre vágva azonnal tálaljuk. Ha nem sajttal, hanem valamilyen húsos, vagy zöldséges dologgal töltjük meg, akkor a tölteléket előre meg kell főzni, mert maga a tortilla két perc alatt átmelegszik.
Guacamole illik hozzá –ehhez citromlével, sóval, borssal, fokhagymával összenyomkodunk egy érett avokádót.

Egyébként Budapesten pl. az Iguana étteremben készítik remekül.

Chili&Vanilia

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta