OFFLINE

Mit eszik a ruszin?

2007. január 21., vasárnap 10:32

A Lucullus Baráti Társaság első magyarországi kisebbségi estjén, az újpesti Megyeri csárdában a Kárpát-medencei görög-keleti ruszinok ételeit kóstoltuk meg.

Az alapanyagokat tekintve a ruszinok szokásai jelentősen nem térnek el a mieinktől,  nagy kultusza van a szemes babnak, a kukoricának, a halaknak, a birkahúsnak és a gombának, amelyből sokféle megél Kárpátalja erdeiben.

A ruszin karácsony alkalmából összehívott rendezvényen megtudtuk, hogy szenteste tilos a hús fogyasztása, ezért hal, ami szerintünk azért ugyanúgy hús, gombaleves és gombával töltött káposzta került az asztalra. Ettünk griblyánkát, azaz vargányalevest, pisztrángot, bab, káposzta- és krumplisalátát, desszertnek pedig bobajkát, egy átpirított, mákos gubához nagyon hasonló édességet kaptunk. Mivel ilyenkor a vodkázás sem szokás, a karácsonyi menühöz kompótlevet ittunk. A vacsora elkészítésben Olga Szilcer, a magyarországi ruszin kisebbség vezetője segített, aki pont úgy főz, mint a nagymamánk, azaz visszafogottan, de nagyon jól és háziasan. Részünkről ugyan a vargányaleves még egy kis tejfölt elbírt volna, és nem bántuk volna a  nagyvonalúbb fűszerezést sem, de a nagymama főztjét sem a kísérletezés és a szokatlan ízvilága miatt szeretjük. Annak pedig különösen örültünk, hogy nem csak Csenger és Mátészalka közt  főzik paradicsommal a töltöttkáposztát, a durvább, sokkal jobban elterjedt, kapros verzió helyett.

Az egzotikus vacsoráiról ismert Lucullus Baráti Társaságtól megtudtuk, hogy a jövőben az örmény és afrikai vacsorák mellett, a hazánkban élő kisebbségek gasztronómiája felé is nyitnak, lesz például hamarosan roma vacsora is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.01.21 18:45:16Lilienfeld

    Tisztelettel jelentem, Nógrádban is paradicsommal főzik a töltött káposztát. A kapros változat elterjedtebb? Még se menzán, se rendezvényen nem találkoztam vele (szerencsére). Szvsz a töltött káposzta a fasírthoz hasonlít abban, hogy csak házit érdemes belőle fogyasztani, mert az alapanyagon múlik minden. Mivel oly' könnyű "szaporítani", az ipari főzőmunkások nem szoktak ellenállni a kísértésnek...

  • 2007.01.21 18:57:16schneider

    Pedig tényleg. Vagy csomborral, de az se jobb.

  • 2007.01.22 10:43:13jaczkobela

    A paradicsomos töltöttkáposztában az a jó, hogy pont kétszer annyit lehet belőle enni, mert a paradicsomtól sokkal könnyebb. Persze ebből se hiányozhat a jóféle füstölt áru, na meg egy kis savanya káposzta sem, a tetejére meg jó sok tejfel!

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta