OFFLINE

Mit eszik a ruszin?

2007. január 21., vasárnap 10:32

A Lucullus Baráti Társaság első magyarországi kisebbségi estjén, az újpesti Megyeri csárdában a Kárpát-medencei görög-keleti ruszinok ételeit kóstoltuk meg.

Az alapanyagokat tekintve a ruszinok szokásai jelentősen nem térnek el a mieinktől,  nagy kultusza van a szemes babnak, a kukoricának, a halaknak, a birkahúsnak és a gombának, amelyből sokféle megél Kárpátalja erdeiben.

A ruszin karácsony alkalmából összehívott rendezvényen megtudtuk, hogy szenteste tilos a hús fogyasztása, ezért hal, ami szerintünk azért ugyanúgy hús, gombaleves és gombával töltött káposzta került az asztalra. Ettünk griblyánkát, azaz vargányalevest, pisztrángot, bab, káposzta- és krumplisalátát, desszertnek pedig bobajkát, egy átpirított, mákos gubához nagyon hasonló édességet kaptunk. Mivel ilyenkor a vodkázás sem szokás, a karácsonyi menühöz kompótlevet ittunk. A vacsora elkészítésben Olga Szilcer, a magyarországi ruszin kisebbség vezetője segített, aki pont úgy főz, mint a nagymamánk, azaz visszafogottan, de nagyon jól és háziasan. Részünkről ugyan a vargányaleves még egy kis tejfölt elbírt volna, és nem bántuk volna a  nagyvonalúbb fűszerezést sem, de a nagymama főztjét sem a kísérletezés és a szokatlan ízvilága miatt szeretjük. Annak pedig különösen örültünk, hogy nem csak Csenger és Mátészalka közt  főzik paradicsommal a töltöttkáposztát, a durvább, sokkal jobban elterjedt, kapros verzió helyett.

Az egzotikus vacsoráiról ismert Lucullus Baráti Társaságtól megtudtuk, hogy a jövőben az örmény és afrikai vacsorák mellett, a hazánkban élő kisebbségek gasztronómiája felé is nyitnak, lesz például hamarosan roma vacsora is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.01.21 18:45:16Lilienfeld

    Tisztelettel jelentem, Nógrádban is paradicsommal főzik a töltött káposztát. A kapros változat elterjedtebb? Még se menzán, se rendezvényen nem találkoztam vele (szerencsére). Szvsz a töltött káposzta a fasírthoz hasonlít abban, hogy csak házit érdemes belőle fogyasztani, mert az alapanyagon múlik minden. Mivel oly' könnyű "szaporítani", az ipari főzőmunkások nem szoktak ellenállni a kísértésnek...

  • 2007.01.21 18:57:16schneider

    Pedig tényleg. Vagy csomborral, de az se jobb.

  • 2007.01.22 10:43:13jaczkobela

    A paradicsomos töltöttkáposztában az a jó, hogy pont kétszer annyit lehet belőle enni, mert a paradicsomtól sokkal könnyebb. Persze ebből se hiányozhat a jóféle füstölt áru, na meg egy kis savanya káposzta sem, a tetejére meg jó sok tejfel!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta