OFFLINE

Chili &Vanilia: 2007 felfedezésre váró ízei

2007. január 19., péntek 01:05

Az egyik legolvasottabb amerikai gasztronómiai magazin, a Food&Wine szokásos év eleji százas listát állított össze arról, hogy mit nem szabad kihagynunk 2007-ben. Jellemzően amerikai közönségnek szóló, érdekes éttermek, teljes nemzeti konyhák, bizonyos séfek alkotásai és konkrét termékek szerepelnek rajta. Nem vesszük az ilyen listákat túl komolyan, hiszen tudjuk, hogy hogyan készülnek (vastapsot az ügyes píárosoknak), de szórakoztatóak, ezért csemegézünk belőlük.

A százas listából kimazsoláztunk néhány, magyar nyelven is értelmezhető érdekességet, amely állítólag 2007-ben menő lesz, és amelyet feltétlenül ki kell próbálni:

Minden, ami görög –olívaolaj, bor, éttermek
Bazi Nagy Görög Lagzi az amerikai konyhákban? Nem teljesen érthető, hogy ez miért számít akkora újdonságnak. (Vajon kinek lehetett a lapnál görög barátnője?)

Skandináv avantgarde konyha
Az elmúlt néhány év a spanyoloké volt, a jövőben állítólag tehetséges újgenerációs dán és svéd sztárséfek felemelkedése várható. 

Japán édességek
Pink, sárga, zöld, valamint a szivárvány minden további színében - rizzsel, babbal, algákkal teával készülő zselés remegő remekművek –ízlés dolga. Valószínűleg nekünk pont annyira idegen, mint a japánoknak a mákos bejgli.

Izlandi hozzávalók
„A tisztaság ígérete”. Izlandi bio-bárány, izlandi sajt és a legjobb: izlandi ásványvíz. (Itt azért némi sznob beütést kezdünk érezni).

Különleges, teljes kiőrlésű gabonák (pl. amaránt, hajdina, kamut ). Ez izgalmas, látunk benne fantáziát itthon is, még a bioboltok világán túl is.

Horvát olívaolaj
Szeretjük a szomszédokat, az olívaolajuk is biztos remek, alkalomadtán szívesen megkóstolnánk. (De vajon kinek lehetett a lapnál horvát barátnője?)

Bor fronton:

Reptéri borbárok
Az Egyesült Államokban már működnek ilyenek, szerintünk zseniális ötlet, alig várjuk, hogy legyen Ferihegyen is.

Bor bor-automatából
Az olasz találmány már több száz amerikai borszaküzletben megtalálható. Kávéautomatához hasonló gépezet, amelyből kis adagokban lehet megkóstolni egy-egy drágább bort, mielőtt egy teljes palackba invesztálnánk. Remek dolognak hangzik, ajánljuk az itthoniak figyelmébe.

Feltörekvő régiókból származó borok
Az amerikaiak szemében ezen a listán ez pl. Portugália, Mexikó és Szlovénia bizonyos területei. Magyarországnak se híre, se hamva.

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy ha az izlandi hozzávalók, meg a horvát olívaolaj rá tudnak kerülni, akkor igazán megpróbálhatnánk felküzdeni legalább egy magyar dolgot egy ilyen listára.

Chili&Vanilia

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta