Chili&Vanilia: Sajtfondü

A fondü, ha nem is a legkalóriaszegényebb, viszont az egyik leghangulatosabb téli party-fogás. A közös élmény, a lepottyant falatok halászása és nem utolsósorban a mellé fogyasztandó tetemes mennyiségű száraz fehérbor garantáltan jó hangulatot eredményeznek.




A fondüzéshez két fontos megjegyzés
:

1.) Ismerkedjünk meg a fondü-etikett egyik remek szabályával: ha belesik a villáról egy falat a sajtszószba, akkor meg kell csókolni az asztalnál ülő ellenkezű neműeket. (Csalni nem ér!)

2.) Az igazság sajnos az, hogy a fondü akkor lesz igazán finom, ha jó minőségű sajtból készül. Ez pedig Magyarországon nem olcsó. Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk meg mellőzni a vizes, íztelen gumisajtokat, és szánjunk rá egy picit többet a minőségre.

Sokfajta sajtfondü létezik, a klasszikus az ún. savoyai. Ebbe elvileg a következő három különböző sajt kerül bele: Comté, Beaufort és ementáli sajt. Ezek hiányában nyilván lehet variálni, a lényeg a jó minőség –az egyik fajta sajt mindenképpen legyen egy markáns ízű, ezen kívül legyen egy keményebb meg egy lágyabb állagú. Az alap-arányok: fejenként b. 25 dkg sajtot, 1 dl fehérbort kell számolni, és a szószt cseresznyepálinkában elkevert étkezési keményítővel kell besűríteni. A többi már opcionális. Alapvetően száraz kenyérkockákat mártogatunk bele, de mindenfélét lehet hozzá adni, pl: krumpli, kelbimbó, gomba, sonka, alma, szőlő, koktélparadicsom. A gyümölcsök kiválóak! A kenyérnél nagyon fontos, hogy semmiképpen ne friss legyen, hanem száraz (nem véletlenül, hiszen az eredeti ötlet pontosan arról szólt, hogy a száraz kenyereket és a maradék sajtokat valami ehető formában fogyasszák el). Ha tehát friss kenyerünk van, akkor vagy fel kell kockázni mondjuk reggel és állni hagyni, vagy 180C-os sütőben 5 percig szárítani. Mindenképpen nagyon száraz fehérbor illik hozzá. (A recept eredetileg itt található)


Recept

Hozzávalók (3 személyre)

25dkg Comté sajt
25 dkg Beaufort sajt
25 dkg ementáli sajt
3dl száraz fehérbor
1 kupica cseresznyepálinka (kirsch)
1 tk étkezési keményítő
2 gerezd fokhagyma
frissen őröl bors
frissen őrölt szerecsendió (opcionális)
Ha csak kenyér van hozzá, akkor 3 személyre egy bagettet számolunk.

Lereszelem a sajtokat. Egy lábasban (vagy rögtön a fondü edényben) felmelegítem a bort (picit gyöngyözzön, de ne forrjon). Hozzáadom az egyik gerezd fokhagymát (aprítva), a reszelt sajtokat és alacsony lángon felolvasztom állandó kevergetés mellett. Amikor teljesen felolvadt a sajt (kb. 5-6 perc), a szószba keverem az egy kupica pálinkában feloldott étkezési keményítőt, egy-két percet rotyogtatom. Frissen őrölt borssal és szerecsendióval fűszerezem. Ha külön lábasban csináltam, akkor most átöntöm a szószt a fondü edénybe, amelyet előtte a másik gerezd fokhagymával bedörzsöltem. A hőfokot fondükészüléktől függően szabályozom, alapvetően alacsonyan tartom. Mindenfélét mártogatunk bele és komoly mennyiségű, jófajta száraz fehérborral fogyasztjuk.

Chili&Vanilia

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek