Forró italok Top Ten

Az időjárás ugyan nem kifejezetten az a téli kuckózós, vacogós, de jön majd még olyan is, a forró, édes, fűszeres alkoholos italok pedig azért talán nemcsak hóesésben csúsznak.

1.) Forró csokoládé
Mi más lehetne a lista élén. A Csokoládé c. film óta pedig mindenkinek az azték chilis a kedvence. Nem kell tőle megijedni, az ital nem lesz tőle csípős, a chili épp csak annyi aromát ad, amitől tüzes utóíze lesz. Vagy (feltétlenül kimagozott!) friss chilit használjunk, vagy egy csipetnyi cayenne borsot. A tejet felforrósítjuk egy kis fahéjjal, ha van, vaníliával és egy darabka chilivel (esetleg pici kávéval). Amikor forró, reszelt keserűcsokoládét olvasztunk bele. Aki édesen szereti, tehet hozzá cukrot. Figyelem: friss chilihez randevú előtt/alatt szabadkézzel hozzányúlni szigorúan tilos!!

2.) Vaníliás tejeskávé
Az igazi vaníliarúd elképesztő dolgokat művel még a legegyszerűbb dolgokkal is. A tejet forrósítsuk fel a vanília kikapart magjaival és a rúddal. Öntsünk hozzá egy kis eszpresszókávét, végül ízlés szerint adjunk hozzá barna cukrot. Egy lötty Baileys igencsak feldobja.

3.) Chai
Az indiai fűszeres tejes tea annyi ízt rejt, hogy még az édességvágyat is csillapítja. Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet néhány darab friss gyömbérrel, csillagánizzsal, fahéjjal és mézzel (cukorral). Adjunk hozzá fekete teát, forraljuk egy percig. Végül öntsünk hozzá tejet.

4.)Eggnog
Angolszász vidékeken népszerű ez a karácsonyi ital, ami valójában nem más, mint egy sűrű, alkoholos, tojásos vaníliaöntet. A szezon legjobb receptje az új Stahl könyvben található

5.)  Forró mézes mandulatej
Maréknyi darált mandulát forrázzunk le felmelegített tejjel. Hagyjuk állni 30 percet. A tej ez alatt átveszi a mandula ízét. Szűrjük le, adjunk hozzá barna cukrot, vagy mézet, forrósítsuk fel. Esetleg dobjuk fel egy lötty mandulalikőrrel, pl. amaretto-val.

6.) Forró fűszeres almalé
Jó minőségű, lehetőség szerint cukormentes almalevet forraljunk össze egy darab narancshéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, ízlés szerint mézzel. A kevésbé ártalmatlan változathoz löttyintsünk egy kupica calvadost, narancslikőrt, esetleg rumot.

7.) Forralt bor
A sípályák és karácsonyi piacok itala nem fog megsértődni, ha négy fal között szürcsöljük. Forraljunk össze vizet, cukrot (mézet), fahéjat, szegfűszeget, citrom- és narancshéjat. Fél óráig hagyjuk állni. Öntsük a borhoz és melegítsük forráspontig. A glögg a forralt bor skandináv változata, vigyázat, alkoholtartalma jóval magasabb.

8.) Mentatea
A marokkói jellegzetesség valójában a nyári forróságban a legfrissítőbb, de hidegben is jólesik. Zöld tea, sok cukor és friss menta szükséges hozzá. Egy teáskannába tegyünk zöld teafüvet, cukrot és mentaleveleket. Forrázzuk le, hagyjuk állni néhány percig, majd leszűrve öntsük poharakba.

9.) Mézes citronád
A legelvetemültebb náthát is meggyógyítja ez a vitaminbomba, amely annyira finom, hogy máskor is sikere van. Facsarjunk ki fejenként két citromot. Keverjünk hozzá két ek mézet, majd öntsük fel forró vízzel.

 

10.) Grog

Na, jó, ez csak a ráadás. Igen férfias ital, hiszen gyakorlatilag szinte nem más, mint tömény rum. Úgyhogy csak óvatosan. Üvegpohárban összekeverünk cukrot, citromlevet, fűszereket és rumot, majd felöntjük forró vízzel. Pl. így. Chili&Vanilia 

 


Oszd meg másokkal is!
Mustra