OFFLINE

Chili&Vanilia: Mi legyen a maradék lencsével?

2007. január 4., csütörtök 12:23

Lehet, hogy ezen a héten senki nem eszik semmit, és szentségtörés bármilyen étellel előállni, de valahogy csak el kell kezdeni.

A lencse az egyik legklasszabb és legpraktikusabb hozzávaló, méltánytalan, hogy az újévi levesen, vagy főzeléken kívül olyan ritkán kerül asztalra. Érdemes belőle tartani egy-egy csomaggal a kamrában, gyakran kisegít, ha hirtelen kell valami laktatót kreálni. Készíthetünk belőle különböző ízvilágú leveseket, pástétomokat, salátákat, vagy indiai ételeket. A zöld lencsét (amelyen belül egyébként a francia ún. Puy lencse a királynő) és a vörös lencsét ráadásul áztatni sem kell, ezek hamar megpuhulnak.
 



Persze isteni a hagyományos, füstös, édes-savanykás lencsefőzelék is, de pl. ezt az egyszerű lencsesalátát annyiféleképpen lehet variálni, hogy akár a legelegánsabb vendégségnek is feltálalható. Könnyen felturbózható, nagyon jól passzol hozzá pl. a sült paprika, sült padlizsán, a kecskesajt, tálalható hajszálvékonyra szeletelt füstölt libamellel, ropogósra pirított bacon-nel megszórva, sőt, grillezett halakkal, vagy herkentyűkkel is. Én múltkor kecskesajtos rétest készítettem mellé, és nem volt panasz.
 
Langyos mustáros, zöldfűszeres lencsesaláta

Hozzávalók
(4 személyre):
25dkg lencse*
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
6ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 tk mustár
csipet cukor
só, bors
fél csokor petrezselyem és snidling

*Ha barnalencséből készítjük, azt be kell áztatni előző éjszaka. Ha zöld lencsét használunk, azt nem szükséges.
A lencsét egy lábasban annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe tesszük az egyik hagymát (egészben, hámozatlanul), a két gerezd fokhagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg megpuhul (zöld lencsénél ez kb. 20-25 perc). Kuktában is lehet főzni, akkor még hamarabb elkészül. Amíg fő, elkészítjük a vinaigrette öntetet: az olívaolajat, a fehérborecetet, a mustárt, sót, borsot és csipet cukrot kézi habverővel simára keverjük. A kész lencsét leszűrjük, lecsöpögtetjük (a hagymát, fokhagymát, babérlevelet kidobjuk). A másik hagymát egész apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a lencséhez.  Összeforgatjuk az öntettel, és egy órát állni hagyjuk Közvetlenül tálalás előtt aprított petrezselymet és snidlinget keverünk hozzá.
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta