Chili&Vanilia: Mi legyen a maradék lencsével?

Zanza!

Lehet, hogy ezen a héten senki nem eszik semmit, és szentségtörés bármilyen étellel előállni, de valahogy csak el kell kezdeni.

A lencse az egyik legklasszabb és legpraktikusabb hozzávaló, méltánytalan, hogy az újévi levesen, vagy főzeléken kívül olyan ritkán kerül asztalra. Érdemes belőle tartani egy-egy csomaggal a kamrában, gyakran kisegít, ha hirtelen kell valami laktatót kreálni. Készíthetünk belőle különböző ízvilágú leveseket, pástétomokat, salátákat, vagy indiai ételeket. A zöld lencsét (amelyen belül egyébként a francia ún. Puy lencse a királynő) és a vörös lencsét ráadásul áztatni sem kell, ezek hamar megpuhulnak.
 



Persze isteni a hagyományos, füstös, édes-savanykás lencsefőzelék is, de pl. ezt az egyszerű lencsesalátát annyiféleképpen lehet variálni, hogy akár a legelegánsabb vendégségnek is feltálalható. Könnyen felturbózható, nagyon jól passzol hozzá pl. a sült paprika, sült padlizsán, a kecskesajt, tálalható hajszálvékonyra szeletelt füstölt libamellel, ropogósra pirított bacon-nel megszórva, sőt, grillezett halakkal, vagy herkentyűkkel is. Én múltkor kecskesajtos rétest készítettem mellé, és nem volt panasz.
 
Langyos mustáros, zöldfűszeres lencsesaláta

Hozzávalók
(4 személyre):
25dkg lencse*
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
6ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 tk mustár
csipet cukor
só, bors
fél csokor petrezselyem és snidling

*Ha barnalencséből készítjük, azt be kell áztatni előző éjszaka. Ha zöld lencsét használunk, azt nem szükséges.
A lencsét egy lábasban annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe tesszük az egyik hagymát (egészben, hámozatlanul), a két gerezd fokhagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg megpuhul (zöld lencsénél ez kb. 20-25 perc). Kuktában is lehet főzni, akkor még hamarabb elkészül. Amíg fő, elkészítjük a vinaigrette öntetet: az olívaolajat, a fehérborecetet, a mustárt, sót, borsot és csipet cukrot kézi habverővel simára keverjük. A kész lencsét leszűrjük, lecsöpögtetjük (a hagymát, fokhagymát, babérlevelet kidobjuk). A másik hagymát egész apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a lencséhez.  Összeforgatjuk az öntettel, és egy órát állni hagyjuk Közvetlenül tálalás előtt aprított petrezselymet és snidlinget keverünk hozzá.
 
Blogmustra