OFFLINE

Chili&Vanilia: Mi legyen a maradék lencsével?

2007. január 4., csütörtök 12:23

Lehet, hogy ezen a héten senki nem eszik semmit, és szentségtörés bármilyen étellel előállni, de valahogy csak el kell kezdeni.

A lencse az egyik legklasszabb és legpraktikusabb hozzávaló, méltánytalan, hogy az újévi levesen, vagy főzeléken kívül olyan ritkán kerül asztalra. Érdemes belőle tartani egy-egy csomaggal a kamrában, gyakran kisegít, ha hirtelen kell valami laktatót kreálni. Készíthetünk belőle különböző ízvilágú leveseket, pástétomokat, salátákat, vagy indiai ételeket. A zöld lencsét (amelyen belül egyébként a francia ún. Puy lencse a királynő) és a vörös lencsét ráadásul áztatni sem kell, ezek hamar megpuhulnak.
 



Persze isteni a hagyományos, füstös, édes-savanykás lencsefőzelék is, de pl. ezt az egyszerű lencsesalátát annyiféleképpen lehet variálni, hogy akár a legelegánsabb vendégségnek is feltálalható. Könnyen felturbózható, nagyon jól passzol hozzá pl. a sült paprika, sült padlizsán, a kecskesajt, tálalható hajszálvékonyra szeletelt füstölt libamellel, ropogósra pirított bacon-nel megszórva, sőt, grillezett halakkal, vagy herkentyűkkel is. Én múltkor kecskesajtos rétest készítettem mellé, és nem volt panasz.
 
Langyos mustáros, zöldfűszeres lencsesaláta

Hozzávalók
(4 személyre):
25dkg lencse*
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
6ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 tk mustár
csipet cukor
só, bors
fél csokor petrezselyem és snidling

*Ha barnalencséből készítjük, azt be kell áztatni előző éjszaka. Ha zöld lencsét használunk, azt nem szükséges.
A lencsét egy lábasban annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe tesszük az egyik hagymát (egészben, hámozatlanul), a két gerezd fokhagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg megpuhul (zöld lencsénél ez kb. 20-25 perc). Kuktában is lehet főzni, akkor még hamarabb elkészül. Amíg fő, elkészítjük a vinaigrette öntetet: az olívaolajat, a fehérborecetet, a mustárt, sót, borsot és csipet cukrot kézi habverővel simára keverjük. A kész lencsét leszűrjük, lecsöpögtetjük (a hagymát, fokhagymát, babérlevelet kidobjuk). A másik hagymát egész apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a lencséhez.  Összeforgatjuk az öntettel, és egy órát állni hagyjuk Közvetlenül tálalás előtt aprított petrezselymet és snidlinget keverünk hozzá.
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta