OFFLINE

Chili&Vanilia: Mi legyen a maradék lencsével?

2007. január 4., csütörtök 12:23

Lehet, hogy ezen a héten senki nem eszik semmit, és szentségtörés bármilyen étellel előállni, de valahogy csak el kell kezdeni.

A lencse az egyik legklasszabb és legpraktikusabb hozzávaló, méltánytalan, hogy az újévi levesen, vagy főzeléken kívül olyan ritkán kerül asztalra. Érdemes belőle tartani egy-egy csomaggal a kamrában, gyakran kisegít, ha hirtelen kell valami laktatót kreálni. Készíthetünk belőle különböző ízvilágú leveseket, pástétomokat, salátákat, vagy indiai ételeket. A zöld lencsét (amelyen belül egyébként a francia ún. Puy lencse a királynő) és a vörös lencsét ráadásul áztatni sem kell, ezek hamar megpuhulnak.
 



Persze isteni a hagyományos, füstös, édes-savanykás lencsefőzelék is, de pl. ezt az egyszerű lencsesalátát annyiféleképpen lehet variálni, hogy akár a legelegánsabb vendégségnek is feltálalható. Könnyen felturbózható, nagyon jól passzol hozzá pl. a sült paprika, sült padlizsán, a kecskesajt, tálalható hajszálvékonyra szeletelt füstölt libamellel, ropogósra pirított bacon-nel megszórva, sőt, grillezett halakkal, vagy herkentyűkkel is. Én múltkor kecskesajtos rétest készítettem mellé, és nem volt panasz.
 
Langyos mustáros, zöldfűszeres lencsesaláta

Hozzávalók
(4 személyre):
25dkg lencse*
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
6ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 tk mustár
csipet cukor
só, bors
fél csokor petrezselyem és snidling

*Ha barnalencséből készítjük, azt be kell áztatni előző éjszaka. Ha zöld lencsét használunk, azt nem szükséges.
A lencsét egy lábasban annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. A vízbe tesszük az egyik hagymát (egészben, hámozatlanul), a két gerezd fokhagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg megpuhul (zöld lencsénél ez kb. 20-25 perc). Kuktában is lehet főzni, akkor még hamarabb elkészül. Amíg fő, elkészítjük a vinaigrette öntetet: az olívaolajat, a fehérborecetet, a mustárt, sót, borsot és csipet cukrot kézi habverővel simára keverjük. A kész lencsét leszűrjük, lecsöpögtetjük (a hagymát, fokhagymát, babérlevelet kidobjuk). A másik hagymát egész apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a lencséhez.  Összeforgatjuk az öntettel, és egy órát állni hagyjuk Közvetlenül tálalás előtt aprított petrezselymet és snidlinget keverünk hozzá.
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta