OFFLINE

Éljük túl a másnaposságot!

2007. január 1., hétfő 14:24

Ha ebben a pillanatban az az érzése, hogy elefántok mászkálnak a fején stopliscipővel, nem bírja nyitva tartani a szemét, de aludni sem tud, szíve szerint pedig egész nap csak pizzát enne, akkor minden bizonnyal másnapos, és fittyet hányt azokra a megelőző lépésekre, amikre szülei tanították már tizenhat évesen, és amivel elkerülhető lett volna állapota. Azt nem ígérjük, hogy a cikkünktől kijózanodik, de felsoroltunk néhány olyan praktikát, amivel átvészelheti a napot.  

Felesleges most azon gondolkodni, mennyivel volna most egyszerűbb, ha tegnap két ital közt ittunk volna egy pohár vizet, ha legalább ivás közben nem dohányoztunk volna, vagy nem indultunk volna el éhgyomorra. Éppennyire nem szabad most azon töprengeni, hogy vajon megfelelően viselkedtünk-e, mindenkivel aranyosak voltunk-e, mert egyrészt már úgyis teljesen mindegy, másrészt a gondolkodás különösen fájdalmas ebben az állapotban. Az önmarcangolás helyett tehát szorítkozzunk inkább a regenerálódásra.

Koffein:

Vannak akik úgy érzik, hogy ettől kitisztul a fejük, de valójában csak átmeneti, mesterséges kijózanodást biztosít, valódit nem. Valószínűleg ébren tudunk tőle maradni, de az alkohol hosszadalmas lebontását nem segíti.

Kutyaharapás szőrével:

A lehető legrosszabb megoldás, mert úgysem állnánk meg fél pohár gyógysörnél, maximum gyorsan újra berúgnánk. Ha teljesen mindegy, hogy aznap mit csinálunk, akár ez is egy megoldás lehet, a májunknak viszont nem tesz jót, és csak növeli az alkoholszintet a szervezetben. 
 
Fájdalomcsillapítók:

Megoldást a gyógyszeres szerkényben is találhatunk, de itt nem árt az elővigyázatosság. Az aszpirin például jó lehet fejfájás ellen, de a ha gyomrunk is készen van, kifejezetten irritálhatja. Kerüljük az egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatóanyagát az acetaminophent, ami kifejezetten mérgező hatással van a májra, ha alkohol van a szervezetben.  

Gyümölcslevek, sportitalok:

Mivel a másnaposságot főleg kiszáradás és fontos ásványi anyagok hiánya okozza,  jót tehetünk magunkkal, ha sportitalokat és nagyon sok folyadékot fogyasztunk. Segíthetnek a gyümölcslevek is, attól függően, hogy mennyire reagál érzékenyen a gyomrunk a savakra.

Kaja:

Ha nagyon erős hányingerünk van, aminek nagyobb a valószínűsége, ha röviditalokat fogyasztottunk, próbáljunk meg enni. Ha viszont minden kijön belőlünk, hagyjuk. A legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha nem terheljük túl magunkat. Apránként próbáljunk magunkhoz folyadékot venni.

Alvás:

Az egyetlen igazi gyógyír a másnaposság ellen. Mivel eleve fáradt a szervezet az éjszakázástól, az alkohol csak ront a helyzeten. Próbáljunk meg aludni. Ha viszont ez sem megy, majdnem ilyen jó félszemmel a tévét bámulni, vagy szénhidrátokkal telipakolni magunkat. A lelkünknek legalábbis jót tesz. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.01 19:04:36Gza

  Én most ittam meg egy üveg pezsgőt; mondhat bárki bármit, ez a legjobb mód a másnaposság elűzésére.

 • 2007.01.01 19:12:11bla

  sok folyadék és cukor. (cukros folyadék)

 • 2007.01.01 19:48:00ihi

  Elsőként egy kis evéssel próbálkoztam, de legnagyobb sajnálatomra ma még a netpincér sem üzemel, sőt, ember legyen a talpán, aki ebből a listából megállapítja, hogy ki szállít ki pizzát a XVIII. kerületbe! www.netpincer.hu Köszönjük netpincér! BÚÉK!

 • 2007.01.01 20:05:00Yoisten

  A folyadék a legfontosabb, mivel sok víz kell az alkohol lebontásához.

  Aki teheti és képes rá a berúgás után/közben is igyon sok vizet. (persze csak suttyomban :)

  Marha jót tesz, ha úgy fexik le előtte. A fejfájások nagyrészt kiküszöbülhetők így másnap és nem kell gyógyszer sem. Persze a bloody marynek sem véletlenül paradicsomlé az alapja, de a szargyomrúaknak csak árt a sok sav.

 • 2007.01.01 20:12:01Yoisten

  Ja és a koffein kimondottan rossz, mert az is vízhajtó, valamint szintén a májban bontódik le.  Ha lehet (és van rá zsé), akkor igyunk 100% arabicából készülő kávét, mert annak ~harmad akkora a koffeintartalma, mint a robustának.

  Amelyik kávéra nincs ráírva, hogy 100% Arabica, az max nyomokban tartalmaz arabicát, döntő része robusta.

 • 2007.01.01 22:08:03Micuir

  Szerintem lefekvés előtt 1-2 Quarelin és akkor nincs másnap fejfájás. Utána meg sok-sok víz. Reggel meg kóla - ez a csodarecept. Délután 3 körül már teljesen jól szoktam lenni!

 • 2007.01.02 01:37:24tapmancs

  A folyadékos dologban biztos, hogy van valami, ugyansi ha felöntök a garatra, rendszeresen álmodok arról, hogy szomjas vagyok és innom kell (vizet).

 • 2007.01.02 01:37:24tapmancs

  A folyadékos dologban biztos, hogy van valami, ugyansi ha felöntök a garatra, rendszeresen álmodok arról, hogy szomjas vagyok és innom kell (vizet).

 • 2007.01.02 09:47:27OftF

  A leghatékonyabb ellenszer a sima csapvíz (esetleg szénsavmentes ásványvíz). Az alkohol dehidratálja a szervezetet, az agyadnak is kevesebb víz jut, aztán így mindig hozzáverődik a koponyádhoz belülről (ez a része persze lehet, hogy csak urban legend, de legalább jól hangzik :-D ). Tehát a folyadékot pótolni kell. A szénsavas és alkoholos italokat felejtsd el, további dehidratációt okoznak, vagy legalábbis jelentősen lassítják a gyógyulás folyamatát. A sör kifejezetten ellenjavalt ilyen szempontból. Gyümölcslé, vagy tej is jó, de azok nehezebben maradnak meg ilyenkor a gyomorban. De ha víznél többet is elbír a gyomrod, akkor inkább húslevest igyál. Az garantáltan helyrerak. Az alvás nem gyorsítja a folyamatot, az csak azért jó, mert közben nem szenvedsz.
  Ha másnap tiszta fejre van szükséged, akkor el ne felejts meginni minimum 1 liter csapvizet amikor hazaérsz, és úgy menj aludni. Én 1.5-2 litert szoktam, másnap reggel nincs fejfájás. Persze van az úgy, hogy elfelejted, vagy egyszerűen nincs olyankor már semmi gondolatod, de sok gyakorlással lehet rá edzeni, hogy reflexszerű legyen a mozdulat, amikor hazaérsz. Az a lényeg, hogy amikor azt hiszed, már nem tudsz több vizet meginni, akkor igyál még 2-3 decit, várj fél percet, majd igyál még fél litert.
  De ha nem lényeges másnap a józanság, akkor én, mint ügyvéded azt javaslom, reggel kelj fel aztán villámgyorsan idd le magad ismét, mert nincs annál jobb érzés.

 • 2007.01.04 04:24:08jaczkobela

  uborkalé és jó hideg szóda! ha már magunkhoz tértünk!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta