OFFLINE

Karácsonyi menü #1. (max. 4500 forint)

2006. december 18., hétfő 13:26

Karácsonyi menüsorunkat úgy állítottuk össze, hogy azoknak is kulináris élmény legyen az ünnep, akik nem akarnak a karácsonyi vacsorára tízezreket költeni, vagy nem szeretik a halat. Még akkor sem, ha a magyar lakosság döntő hányada bizonyítottan  pontyot szeret enni szenteste és nem kacsát, libát vagy pulykát. Lesz persze majd klasszikus halas menüsor is. Első körben egy igazi klasszikus: borleves, aszaltszilvás pulykamell és beigli max. 4500 forintból.



Borleves 6oo Ft

Hozzávalók:

4 tojás
csipet szerecsendió virág
2 szegfűszeg
20 dkg cukor
2 dl víz
1 l fehérbor (muskotályos vagy hárslevelű a legjobb), 1 citrom

A tojássárgát a cukorral, citromlevével habosra keverjük. A bort a vízzel felforraljuk és fele részét állandó keverés mellett a habosra kevert tojássárgához adjuk. Két tojásfehérjét kemény habbá verünk és a maradék felforralt borba galuskaként beleszaggatjuk. Hozzáöntjük a tojássárgás bort a galuskához és tálaljuk.

Aszaltszilvás, sajtos, baconba göngyölt pulykamellfilé  25oo Ft

Hozzávalók:

l kg pulykamell szeletelve        
25 dkg bacon                        
2o dkg trappista sajt                   
aszalt szilva                               

Kiklpofoljuk a húst. A bacont szétválasztjuk és egy kb. 25x35 cm fóliára terítjük szépen sorban. Erre rakosgatjuk a hússzeleteket, úgy hogy összeérjenek. Sózzuk. A hús közepére egy sor trappista vagy eidami szeleteket helyezünk, a sajtsor közepére pedig az aszaltszilvát. Mint a beiglit vagy a rétest feltekerjük . Az elkészült két rudat kiolajozott sütőtálba vagy tepsibe rakjuk, lefedjük alufóliával, és kb. 5o percig sütjük, l8o-l9o fokon. Ha a hús átsült, levesszük a fóliát, és pirosra pirítjuk. Burgonyapürével tálaljuk.

Beigli - 12oo Ft

Hozzávalók:

A tésztához:

½ kg liszt
1 kocka margarin
2 tojás
3 dkg élesztő
1 és ½ dl cukros tej (5 dkg cukorral)
csipet só
tejföl

A töltelékhez:
3o dkg dió vagy 3o dkg mák 2o dkg porcukor
1 nagy kanál baracklekvár
meggybefőtt (leve is), vagy 1o dkg mazsola
citrom és narancshéj
annyi tej, hogy a töltelék masszás legyen

Először a tölteléket keverjük össze: a tejet felmelegítjük a cukorral és hozzáadjuk a diót vagy a mákot, és az összes többi hozzávalót, azután kezdjük összeállítani a tésztát.

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 1 órát kelni hagyjuk, majd 4 kis cipóra osztjuk (vagy 2 nagyra). Téglalap alakúra nyújtjuk, elosztjuk a tölteléket és felcsavarjuk. A tepsibe úgy helyezzük, hogy a csavarás vége alul legyen. Megkenjük tojással, és egy órát megint pihentetjük. Szép márványos hatást akkor érhetünk el, ha a kelesztés után átkenjük tojásfehérjével, és egy fél órára hidegre tesszük. Sütés előtt oldalt gyengéden megszúrkáljuk villával, nehogy felrepedjen. Jó meleg sütőben sütjük. Ugyanezzel a recepttel készíthetünk Flódnit is, akkor a töltelék szépen egymás mögé sorjázva dió, mák, túró egymás után, egy csavarat dió, második mák, harmadik túró.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 13 dolog, amire jó még a hullámcsat

Nem is gondolnád, mennyi mindenre jó még ez a kis hullámos fémdarab. Tuti tippet hullámcsatra, a frizuránkon túl.

HATÁTÁTKELŐ Milyennek látom Amerikát egy év után?

Panni egy év után reflektál saját első benyomásaira, így kiderül, tényleg mindenki barátságos, de a barátot itt nagyon nehezen adják, a környezettudatosság nem erősségük, viszont a stressz sokkal kevesebb.

FILMVILÁG 2017 legpocsékabb filmjei - eddig

Melyek voltak 2017 első felének legjobb filmjei? Összeültünk hárman, és megbeszéltük. Voltak átfedések a listáinkban, de nem annyi, amennyire számítottunk, sőt néhány filmmel kapcsolatban véresen komoly vita alakult ki. Podcast.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta