Karácsonyi menü #1. (max. 4500 forint)

Karácsonyi menüsorunkat úgy állítottuk össze, hogy azoknak is kulináris élmény legyen az ünnep, akik nem akarnak a karácsonyi vacsorára tízezreket költeni, vagy nem szeretik a halat. Még akkor sem, ha a magyar lakosság döntő hányada bizonyítottan  pontyot szeret enni szenteste és nem kacsát, libát vagy pulykát. Lesz persze majd klasszikus halas menüsor is. Első körben egy igazi klasszikus: borleves, aszaltszilvás pulykamell és beigli max. 4500 forintból.



Borleves 6oo Ft

Hozzávalók:

4 tojás
csipet szerecsendió virág
2 szegfűszeg
20 dkg cukor
2 dl víz
1 l fehérbor (muskotályos vagy hárslevelű a legjobb), 1 citrom

A tojássárgát a cukorral, citromlevével habosra keverjük. A bort a vízzel felforraljuk és fele részét állandó keverés mellett a habosra kevert tojássárgához adjuk. Két tojásfehérjét kemény habbá verünk és a maradék felforralt borba galuskaként beleszaggatjuk. Hozzáöntjük a tojássárgás bort a galuskához és tálaljuk.

Aszaltszilvás, sajtos, baconba göngyölt pulykamellfilé  25oo Ft

Hozzávalók:

l kg pulykamell szeletelve        
25 dkg bacon                        
2o dkg trappista sajt                   
aszalt szilva                               

Kiklpofoljuk a húst. A bacont szétválasztjuk és egy kb. 25x35 cm fóliára terítjük szépen sorban. Erre rakosgatjuk a hússzeleteket, úgy hogy összeérjenek. Sózzuk. A hús közepére egy sor trappista vagy eidami szeleteket helyezünk, a sajtsor közepére pedig az aszaltszilvát. Mint a beiglit vagy a rétest feltekerjük . Az elkészült két rudat kiolajozott sütőtálba vagy tepsibe rakjuk, lefedjük alufóliával, és kb. 5o percig sütjük, l8o-l9o fokon. Ha a hús átsült, levesszük a fóliát, és pirosra pirítjuk. Burgonyapürével tálaljuk.

Beigli - 12oo Ft

Hozzávalók:

A tésztához:

½ kg liszt
1 kocka margarin
2 tojás
3 dkg élesztő
1 és ½ dl cukros tej (5 dkg cukorral)
csipet só
tejföl

A töltelékhez:
3o dkg dió vagy 3o dkg mák 2o dkg porcukor
1 nagy kanál baracklekvár
meggybefőtt (leve is), vagy 1o dkg mazsola
citrom és narancshéj
annyi tej, hogy a töltelék masszás legyen

Először a tölteléket keverjük össze: a tejet felmelegítjük a cukorral és hozzáadjuk a diót vagy a mákot, és az összes többi hozzávalót, azután kezdjük összeállítani a tésztát.

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 1 órát kelni hagyjuk, majd 4 kis cipóra osztjuk (vagy 2 nagyra). Téglalap alakúra nyújtjuk, elosztjuk a tölteléket és felcsavarjuk. A tepsibe úgy helyezzük, hogy a csavarás vége alul legyen. Megkenjük tojással, és egy órát megint pihentetjük. Szép márványos hatást akkor érhetünk el, ha a kelesztés után átkenjük tojásfehérjével, és egy fél órára hidegre tesszük. Sütés előtt oldalt gyengéden megszúrkáljuk villával, nehogy felrepedjen. Jó meleg sütőben sütjük. Ugyanezzel a recepttel készíthetünk Flódnit is, akkor a töltelék szépen egymás mögé sorjázva dió, mák, túró egymás után, egy csavarat dió, második mák, harmadik túró.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek