OFFLINE

A nagy fűszerkönyv

2006. november 14., kedd 17:45

A 2001-ben megjelent Fűszer Enciklopédia egyike a tucatszámra megjelenő szép, színes, nagyalakú szakácskönyveknek, ami pont olyan, mint amilyet a neve alapján elképzelnénk. Van benne fűszer-és fűszerkeveréktörténelem, a fűszerek tárolásához szükséges mindenféle jótanács, kis, közepes és nagy képek fűszerekről, és olyan sok ábécésorrendbe szedett információ, hogy öt év alatt az S-betűig, egészen pontosan a sambal blachanig sikerült eljutni.

Dns kolleganő meglátása szerint a szakácskönyvben képileg a korai nyolcvanas évek vizuális kultúráját láthatjuk viszont. Abban az időben volt szokás a szakácskönyvekeket a magyar konyha olyan szimbólumaival nép-szerűsíteni, mint például egy Herendi Porcelánban fotózott tejfölös főfogás mellé helyezett kalocsai paprikafüzér. Akik ebből a korszakból írásos emlékeket őriznek, nagy eséllyel örömmel nézegetik majd a fűszerkönyv nosztalgikus képeit, ahol a fahéjas fogás mellett egy rúd fahéj látható, az ánizskapros mellett pedig ánizskapor. Akik viszont Jamie Oliver ételfotóit tartják a huszonegyedik század etalonjának, mosolyogni fognak azon, hogy a képeken semmi sincs direkt elhomályosítva, viszont a szakács kezéből több nem látszik.

A könyvnek ennek ellenére nem a fotók és a fűszertörténelmi adalékok miatt van keresnivalója az alapművek között, hanem a receptek miatt, amelyek a könyv második felét teszik ki. Ezek ugyanis kellően különlegesek ahhoz, hogy azokon is kipróbálhassuk őket, akiknek nagyon szeretnénk imponálni, másrészt nem csak úgy majdnemre, ízlés szerinti alapon vannak megemlítve a fűszerek mértékegységei, hanem valahogy mindig pont annyi kell halszószból, réti köményből, currypasztából, csiliből, köményből, mint ami elő van írva.

Az egyes receptek mellett szereplő „szakács tippje”, nem csak a szokásos "vágjuk éles késsel", "akinek van fagylaltgépe, csinálja abban" és a „zöldségeket variáljuk idény szerint" típusú szórakoztató trivialitásokat tartalmazza, hanem olyanok is kiderülnek belőlük, mint hogy a paprikát érdemes gyakran lecserélni, mert gyorsan elveszíti az ízét, vagy hogy mit csináljunk a bambusznyárssal azért, hogy ne égjen meg sütés közben.

Bár hála istennek a húsos és halas ételek vannak túlsúlyban, a vegetáriánusok szemét sem a szokásos görög salátás megoldásokkal szúrták ki, hanem fél óra alatt összerakható sáfrányos és harissás zöldségeskuszkusszal vagy indonéz gado gadoval.  

Fűszer Enciklopédia, Glória Kiadó, 5980 Ft.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta