A nagy fűszerkönyv

A 2001-ben megjelent Fűszer Enciklopédia egyike a tucatszámra megjelenő szép, színes, nagyalakú szakácskönyveknek, ami pont olyan, mint amilyet a neve alapján elképzelnénk. Van benne fűszer-és fűszerkeveréktörténelem, a fűszerek tárolásához szükséges mindenféle jótanács, kis, közepes és nagy képek fűszerekről, és olyan sok ábécésorrendbe szedett információ, hogy öt év alatt az S-betűig, egészen pontosan a sambal blachanig sikerült eljutni.

Dns kolleganő meglátása szerint a szakácskönyvben képileg a korai nyolcvanas évek vizuális kultúráját láthatjuk viszont. Abban az időben volt szokás a szakácskönyvekeket a magyar konyha olyan szimbólumaival nép-szerűsíteni, mint például egy Herendi Porcelánban fotózott tejfölös főfogás mellé helyezett kalocsai paprikafüzér. Akik ebből a korszakból írásos emlékeket őriznek, nagy eséllyel örömmel nézegetik majd a fűszerkönyv nosztalgikus képeit, ahol a fahéjas fogás mellett egy rúd fahéj látható, az ánizskapros mellett pedig ánizskapor. Akik viszont Jamie Oliver ételfotóit tartják a huszonegyedik század etalonjának, mosolyogni fognak azon, hogy a képeken semmi sincs direkt elhomályosítva, viszont a szakács kezéből több nem látszik.

A könyvnek ennek ellenére nem a fotók és a fűszertörténelmi adalékok miatt van keresnivalója az alapművek között, hanem a receptek miatt, amelyek a könyv második felét teszik ki. Ezek ugyanis kellően különlegesek ahhoz, hogy azokon is kipróbálhassuk őket, akiknek nagyon szeretnénk imponálni, másrészt nem csak úgy majdnemre, ízlés szerinti alapon vannak megemlítve a fűszerek mértékegységei, hanem valahogy mindig pont annyi kell halszószból, réti köményből, currypasztából, csiliből, köményből, mint ami elő van írva.

Az egyes receptek mellett szereplő „szakács tippje”, nem csak a szokásos "vágjuk éles késsel", "akinek van fagylaltgépe, csinálja abban" és a „zöldségeket variáljuk idény szerint" típusú szórakoztató trivialitásokat tartalmazza, hanem olyanok is kiderülnek belőlük, mint hogy a paprikát érdemes gyakran lecserélni, mert gyorsan elveszíti az ízét, vagy hogy mit csináljunk a bambusznyárssal azért, hogy ne égjen meg sütés közben.

Bár hála istennek a húsos és halas ételek vannak túlsúlyban, a vegetáriánusok szemét sem a szokásos görög salátás megoldásokkal szúrták ki, hanem fél óra alatt összerakható sáfrányos és harissás zöldségeskuszkusszal vagy indonéz gado gadoval.  

Fűszer Enciklopédia, Glória Kiadó, 5980 Ft.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek