OFFLINE

Bryndzové halušky, strapačky i pirohy

2006. november 7., kedd 23:03

Van valami nagyon lélekmelengető abban, ha az ember Kelet-Szlovákiában járva csak arra a pár helyi specialitásra korlátozza az étkezést, amit minden étlapon megtalál: Bryndzové halušky, Strapačky és Pirohy azaz sztrapacska, káposztás galuska, és ennek a különböző variációi, hússal mellé vagy anélkül. Az ember ilyenkor könnyen felülemelkedik az itthon tartott diétáján és már az autóúton eldönti, hogy a múlt századi fatemplomok megtekintéséhez, és az igazi szlovák életérzéshez elengedhetetlen napi hatezer kalóriát magához vennie.

Tévhit, hogy a szlovák konyha a gombóc mellett még knédliben meg szaftos húsokban is gazdag, ezek ugyanis főleg a csehekre jellemzők. A földtúró, paraszti kultúrának köszönhetően elsősorban a kolbász, a hurka meg a pacalleves tarol, a már említett juhtúrós, tejfölös, szalonnás és káposztás gombócokkal. Ha régóta játszunk a gondolattal, hogy egész éven át csak sztrapacskát együnk, mert az a valódi mennyország, szólunk, hogy hat adag juhtúrós és káposztás nokedli után azért nagyon unalmas lesz.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta