Jót tesz a sörnek, ha mélyhűtőben sokkolod? Most kiderül!

GettyImages-945954326

Most értél haza a boltból, gyorsan bedobnál egy hideg sört, igen ám, de az pont úgy harmincfokos, mint az utca, amin végigsétáltál vele. Az ital gyorshűtése néha létkérdésnek tűnik: vajon rendben van, ha bedobod a mélyhűtőbe?

Függetlenül attól, hogy a módszer helyes-e, mindannyian tettünk már üdítőt, bort, pezsgőt és sört mélyhűtőbe, és biztos vagyunk sokan olyanok is, akiknek legközelebb egy nap múlva jutott eszébe, hogy így cselekedtünk. Kérdés, hogy ha idejében kiveszed a sört a mélyhűtőből, akkor rendben van-e ez a gyors módszer? Szakértőt is megkérdeztünk.

Az ideális italhőmérsékletek nyomában

Mielőtt rátérnénk a gyorshűtés kérdésére, lássuk, milyen italt hány fokon ideális fogyasztani. A borok esetében fajtától függ, mennyire érdemes lehűteni a nedűt:

  • vörösbort 16-18 fokon,
  • fehérbort 10-12 fokon,
  • habzóbort és pezsgőt 8-10 fokon,
  • rozét 10 fokon érdemes fogyasztani.

A sör esetében sincsen aranyszabály, itt is érdekes, hogy milyen típusról van szó.

Általánosságban véve 7-10 fokos hőmérsékleten a legjobb ezt az italt inni.

A belga ale típusú sörök esetében a 10 fok a legjobb, a pale ale vagy egy sötétebb sör viszont inkább 5 fok környékén kínálja a leggazdagabb aromavilágot.

Vajon rendben van ez a módszer a sör gyorshűtésére?
Vajon rendben van ez a módszer a sör gyorshűtésére?MarioGuti / Getty Images Hungary

Az üdítők hidegen finomak

Még bonyolultabb, ha égetett szeszeket vagy más töményt fogyasztanánk. A whiskey 15 fokon a legízletesebb, a vodkát viszont 7 fokra kell hűteni, míg egy brandy a 20 fokon kerülhet ideális esetben a pohárba.

Az üdítőitalok közül a szénsavasak kívánják meg az alacsonyabb hőmérsékletet – a kóla alig 3-5 fokon a legízletesebb –, míg a gyümölcsleveknek 8-10 fokos hőmérséklet ad valódi aromát.

Ez az igazság a sör gyorshűtéséről

Végül lássuk, bedobhatod-e a sört a mélyhűtőbe! A Hübris sörfőzde egyik alapító sörfőzőmestere, Tóth Marcell szerint nyugodtan tedd meg ezt, csak aztán ne felejtsd túl hosszan a jégben az italt. Nem rontja az ital minőségét az, ha nagyon gyorsan hűtöd le, te viszont gyorsabban hozzájuthatsz a frissítő italhoz. Ilyen egyszerű – most már nyugodtan dobd be azt a dobozt a fagyasztóba!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek