LÁJFHEKK

Ők az idei legjobbnak jelölt magyar építészek

zezse 2014. október 7., kedd 10:04

Kinek a munkája tetszik a legjobban?

 • 513
  Czigány Tamásé
 • 952
  U.Nagy Gáboré
 • 222
  Pálfy Sándoré
 • 166
  Döntésképtelen vagyok

Három építész verseng idén a Prima Primissima-díjért, név szerint Czigány Tamás, Pálfy Sándor és U. Nagy Gábor. De kik ők, és mit tettek le eddig az asztalra?

Czigány Tamás építésznek nem ez lenne az első díja - már ha ezúttal is nyer. A győri építész kapott már Pro Architectura- és Ybl Miklós-díjat is.
Első sikerét a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközponttal aratta, majd a pannonhalmi apátsági borászatot tervezte meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 évesen sikeres feltaláló!

ST 2014. október 6., hétfő 17:51

Ha Ön is úgy gondolja, hogy a feltaláló szakma, vagy éppen a tudományos áttörések mind, egytől – egyig felnőttek keze munkái, akkor nagyot téved. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Google Sience Fair 2014-es megmérettetése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bútor lett az elnyűtt farmerből

aa 2014. október 6., hétfő 15:37

Nemrég ért véget a London Design Fesztivál, ahol Matteo Fogale és Laetitia de Allegri is bemutatta ISH néven futó, bútorokból és egyéb kiegészítőkből álló gyűjteményét. Ezek egyik legnagyobb érdekessége, hogy az első ránézésre kőnek látszó designerdarabok olyan újrahasznosított kompozit anyagokból készültek, mint kopott farmerek, elhasznált pamut vagy papír – írja a polcokat, padokat, asztalokat, edényeket és falitükröket készítő páros kollekciójáról a Dezeen.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar ácsot minden tetőre!

etelka 2014. október 6., hétfő 09:20

Egy jó szakembert meg kell becsülni, bár legtöbben már azt is értékeljük, ha a festő időben érkezik, vagy a kőműves nem három sörrel kezdi a napot. Vasárnap azonban kiderült, hogy a magyar szakmunkásképzésben ennél jóval erősebb potenciál bújik meg, amelyet ráadásul európai és világversenyeken is összehasonlítanak más országokéval. Az idei EuroSkills szakmai bajnokságot Lille-ben tartották, ahol vasárnap este hirdették ki, kik Európa legjobbjai. A magyar mezőny 22 fiatal szakmunkásból állt, akik közül aranyérmesek lettek az asztalosok, az informatikusok és a tisztítás technológusok: összesen 16 éremmel térhettek haza a fiatal magyar szakemberek. 

A lényeg az, hog a lakásfelújítási rémtörténetek hazájából származó fiatalok a jelek szerint nem az itthon megszokott hagyományt viszik tovább: egy csomó számban baromi jól szerepelnek, ezek az IT, a mechatronika, az asztalos, és festő szakmák. A verseny résztvevői maximum 22-24 évesek lehetnek, tehát olyan fiatal szakemberek, akik már kikerültek az iskolapadból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rakjon össze íróasztalt egyetlen falapból!

ST 2014. október 5., vasárnap 15:57

A bútor gyártók már régóta tudják, hogy minél kevesebb felesleggel, hulladékkal dolgoznak, annál jobban megéri nekik a gyártás. És persze nem utolsó sorban, ha nem a bolt, hanem Ön rakja össze a bútort, akkor a szállítás, és a tárolás is jelentősen kedvezőbb árral bír.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősszel is lehet virágos az erkély

ST 2014. október 5., vasárnap 12:45

Eljött az ősz, és ezzel együtt elérkezett az az időszak is, amikor a virágok látványáról le kell mondania, és kénytelen felkészülnie a tél érkezésére. Ha ön is így gondolja, akkor van egy jó hírünk: az ősz is lehet színpompás, és nem csak a fák levelei miatt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog a tökéletes hálószobáért

ST 2014. október 4., szombat 17:56

Ön tudja, mi kell egy igazán jó hálószobához? Az Elle Decor összeszedett 10 egyszerű dolgot, ami nélkül a háló nem csak alvás szempontjából hagy kívánnivalót maga után, de a romantikus együttlétek hangulatát is nehezebben teremti meg nélkülük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

30 éves nő és önerőből milliárdos

Edicsek 2014. október 4., szombat 17:18

Ismerje meg Elizabeth Holmes-t, aki idén bekerült a világ leggazdagabb embereit felvonultató Forbes 400-as listába. Ráadásul ő a legfiatalabb nő rajta és a legfiatalabb nő a világon, aki saját erőből teremtette a 4,5 milliárd dollárnyi vagyonát, azaz nem örökségből, vagy szülei révén lett gazdag, hanem saját ötletéből. Holmes az iskolára félretett pénzét forgatta be a vállalkozásába, ami egyébként alapjaiban rengeti meg az egészségügyet. És mindehhez csak 30 éves.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szomorú szobrok az Ázsia mélyén

etelka 2014. október 4., szombat 11:30

Az Ázsia center és környéke hagyományosan az olcsó parfümök, a műbőr cipők, és az óriás kiszerelésű mosószerek szentélye, ahol minden kapható. Arról azonban még nem hallottunk, hogy valaki itt vett volna bútort vagy épp valamilyen lakásfelszerelési kiegészítőt.

Pedig az Ázsiában is van lakberendezési üzlet, nem is egy, bár a választék szinte azonos. A csetreszek, apró dísztárgyak mellett ezekben az üzletekben olcsón találni fa gyerekjátékokat, az meg, hogy közben akciósan 1300-ért adnak egy pulcsit, két csomag vállfa közt már meg sem lepődünk. Az Ázsia center jobb oldali épületében a földszinten és az elsőn is van bolt - a tulaj ugyanaz -, ez az egyetlen hely, ahol nem textiláru van.

A China Markt annak ellenére kihalt, hogy a parkolója tele van, biztos mindenki az alagsorban seftel a csokival.

Csak néhány üzlet van nyitva, azok is pont ugyanazt árulják, mint a szomszédos Ázsiában. A földszinten a korábbi török bútorboltos nyomát se leljük, mindössze az Odea nevű babzsákfoteles webshopjának az irodája és kihelyezett bemutatóterme árválkodik itt. Ráadásul ők is nemsokára költöznek, valahová beljebb. Mindenesetre megmutatjuk miket árulnak a két üzletközpontban, döntse el,megéri-e meglátogatni a Szentmihályi utat.

Hűségakció hűtleneknek

Edicsek 2014. október 3., péntek 16:14

Ön milyen hűségakcióban vett már részt? Biztos gyűjtött matricákat, hogy olcsóbban tudjon venni táskát, vagy edényeket, esetleg gyereke kergette őrületbe a hiányzó állatos matricákért? A Hupikék Törpikék dominószettje hiánytalanul meglett? Ne izguljon, ha a hűtőmágnes sorozatból még hiányzik valamennyi, nem kell továbbra is felesleges dolgokat vásárolgatni, hátha meglesz valamennyi darab. Sőt be se kell mennie a boltba, hogy legyen egy teljes szettje.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bicikliülés, amit sose fognak ellopni

ST 2014. október 3., péntek 13:52

A bicajlopások megakadályozása legalább annyira mozgatja a biciklis társadalom fantáziáját, mint az autósok esetében. Csakhogy míg utóbbiak biztosítására rengeteg módszer született már, a jóval védtelenebb biciklikhez nehezebb biztonságos megoldást találni. De van itt valami, ami ígéretes: a biciklizár, ami egyben nyereg is.

kickstarter 4

Távolról sincs vége, olvasson még »

Éljen, végre eheti kulturáltan a tésztás leveseket!

bb 2014. október 3., péntek 12:43

Nem egyszerű kulturáltan enni a hosszú tésztaszálakkal készült leveseket: ha kanalazzuk, a lelógó végek fröcsögtetik össze-vissza a levet, ha pedig evőpálcikával próbálkozunk, vagy bénázás lesz belőle, vagy lapátolhatjuk vele autentikus módon a szánkba az ételt az állunkhoz szorított csészéből, ami gyakorlott használóra utal, csak épp szintén rondán néz ki. Most egy japán tervező, Masami Takahashi rukkolt elő egy olyan innovációval, a rámen leves kanállal, ami egyszerűen megoldja a fenti problémákat – írja a kanálként és villaként is funkcionáló evőeszközről a Huffington Post.

Íme a vill-kanál!
Íme a vill-kanál!
Fotó: uncommongoods.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szappanos ízű kókuszreszeléket talált? Vigye vissza!

Edicsek 2014. október 3., péntek 10:13

Kókuszreszelékeket hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mert a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott, 2014. november 25-i minőség megőrzési idejű termékek szappanos ízűek, vegyszeres szagúak, ráadásul jelölésükben sem felelnek meg, elmulasztották ugyanis egy allergén anyag feltüntetését, írja közleményében a Nébih. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt a buborékházak magyar származású tervezője

bb 2014. október 2., csütörtök 15:54

A hétvégén 94 éves korában elhunyt a magyar származású, de Franciaországban élő építész, Antti Lovag, aki magát elsősorban habitológusként tartotta számon. Lovag annak ellenére, hogy az anyja finn, az apja pedig orosz volt, magyarnak vallotta magát – írja a buborékházairól ismert tehetséges építészről a wikipédia.org.

Antti Lovag munkásságát a buborékház tervezőket nyilvántartó szervezet, a Homme et Habitat elnöke, Christian Roux is elismerte, sőt szerinte Lovagnak olyannyira forradalmi szerepe volt az építészet, valamint a technológiai vívmányok fejlődésében, hogy például a napjainkban egyre felkapottabb 3D-s nyomtatás is az ő elképzeléseire vezethető vissza.

Antti-Lovag 06
Fotó: anttilovag.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

86 tonna zöldséget foglaltak le Pest megyében

Edicsek 2014. október 2., csütörtök 11:05

86 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető burgonyát és vöröshagymát foglaltak le hétfőn este a Nébih munkatársai egy Pest megyei zöldségcsomagoló üzemben. Az ellenőrzésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának megkeresése alapján került sor, miután egy, az országba belépő szállítójármű átvizsgálása során szintén jelöletlen termékeket találtak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tom Dixon lett az év angol tervezője

aa 2014. október 1., szerda 19:20

Nem okozott túl nagy meglepetést a szakmában, hogy a napokban megrendezett Maison & Objet díjátadón Tom Dixonnakítélték oda a neves „Designer of the Year” díjat – számol be a Designboom.com. A félig londoni, félig párizsi tervező idén is termékeny és sikeres évet tudhat maga mögött: év elején együtt dolgozott az Adidassal, majd „Eclectic” néven megtervezte első párizsi éttermét Fabienne és Philippe Amzalak illetve Jean-Louis Costes megbízásából, a díjátadón pedig bemutatta legújabb, októberben piacra kerülő, limitált szériás üveg és réz kollekcióját, mely poharakat, üvegeket és gyertyatartót is tartalmaz majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme, Horvátország legkínosabb könyve

Edicsek 2014. október 1., szerda 14:46

Mindig is azt hittük, hogy nyelvkönyvet és szótárat írni nehéz, még akkor is, ha csak turistáknak szóló útiszótárról van szó: az ember azt feltételezi, mégiscsak ismerni kell hozzá a másik nyelvet, tudni a nyelvtanát, a szófordulatokat, és úgy általában profinak kell lenni benne. Aztán egy horvát benzinkúton belefutottunk a nyelvkönyvbe, ami megváltoztatta a felfogásunkat. Már tudjuk, mit fogunk csinálni hosszú téli estéken, ha unatkozunk: szótárat írunk. És ki is adjuk. Ön pedig a segítségével bármikor, bármilyen nyelven képes lesz majd úgy megszólalni, mint egy Google Translate-tel fordított kínai használati utasítás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szóját tartalmazhat az ikeás jávorszarvasos tészta

Edicsek 2014. október 1., szerda 11:51

Visszahívja az Ikea a Svéd Finomságok Boltjában kapható PASTAÄLGAR, illetve PASTAÄLGAR FULLKORN jávorszarvas alakú tésztáit, a csomagoláson ugyanis nem tüntették fel, hogy szóját is tartalmazhat, pedig hát de. A szója márpedig allergén összetevőnek minősül, és az arra érzékeny személyeknél a tészta fogyasztását követően allergiás reakció is felléphet.

A szója jelenlétét (pontosabban nyomait) laboratóriumi vizsgálatokkal mutatták ki a tésztákban, fogyasztása biztonságos azok számára, akik nem érzékenyek az összetevőre. „Vásárlóink – függetlenül attól, hogy a szójára allergiásak vagy sem –, ha nem szeretnék megtartani a megvásárolt tésztákat, [dátumtól függetlenül – a szerz.] visszavihetik azokat bármelyik Ikea áruházba, ahol a termékek teljes vételárát visszakapják" – áll az Ikea közleményében.

Fotó: Ikea
Fotó: Ikea
Fotó: Ikea

Kisokos: hogyan fogja túlélni az orchideája

ST 2014. október 1., szerda 11:23

Az utóbbi években a kertészetektől a barkácsáruházak kertosztályáig egyre több helyen kapható az orchidea. Népszerűsége annak ellenére növekszik, hogy sokaknál csak addig van életben, amíg az ajándékozáskor még meglévő virágait el nem dobja, ezután rendszerint tönkremegy. Bár a neten százszámra találhat leírásokat arról, hogy mit tegyen vagy ne tegyen, hogy ez a szép virág életben maradjon, mi most a szakértőt kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítsen egyedi színes fényfüzért cérnagömbökből!

ST 2014. szeptember 30., kedd 16:57

Nagyon szeretem az olyan díszeket, amiket én magam készíthetek el otthon. Ennek megfelelően nem is egy érdekes ötletet megvalósítottam már, amiket a világhálóról gyűjtöttem össze. Voltak köztük olyanok, amik nagyon jól sikerültek, és voltak olyanok is, amik olyanok lettek, mintha a mintául használt fotón látható darabok csúnya, girbegurba, elátkozott testvérei lennének, amit nem hagyhattam annyiban. Ilyen volt többek között a cérnagömböcök készítése, míg meg nem tanultam, hogyan lehet valóban szépen elkészíteni őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyüvektől nyüzsgő tojásokat találtak a csomagolóüzemben

Edicsek 2014. szeptember 30., kedd 13:16

Több mint 380 000 db lejárt minőségmegőrzési idejű tojást foglalt le és semmisíttetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága egy Bács-Kiskun megyei tojáscsomagoló üzemben - adta hírül a  Nébih.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utazzon el karácsonykor, most még olcsó!

Edicsek 2014. szeptember 30., kedd 10:40

Rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, egyre hidegebb lesz és a falevelek is sárgulnak. Ez nem mást jelent, minthogy újra közeledik az év egyik legmegosztóbb ünnepe, a karácsony. Van, aki imád otthon sütni, díszíteni, ajándékok után járni, családot látogatni és halálra enni magát és vannak azok, akik minden évben megfogadják, hogy jövőre ezt nem csinálják végig. Mi most utóbbiaknak segítünk, ugyanis ha már most úgy érzi, hogy a háta közepére sem kívánja az egészet, akkor most még elég jó áron tud repülőjegyeket foglalni. Mennyivel jobb például elhúzni egyet pihenni a karácsonyi tortúra helyett, aztán meg szilveszterkor bulizni, mint otthon nézni ezredszer is a szokásos karácsonyi filmeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerzői jogok miatt verik az asztalt a brit tervezők

aa 2014. szeptember 29., hétfő 20:00

Összefogtak a dizájner márkák az Egyesült Királyságban, mellyel céljuk, hogy közös erővel bírják rá a kormányt arra, hogy minél előbb léptesse hatályba azt a szerzői jogra vonatkozó törvényt, amely az általuk készített bútorokat és egyéb világítástechnikai termékeket védi a hamisítóktól. A törvényt egyébként már tavaly elfogadták, de sajnos csak 2018-ban lép hatályba. – számol be a lobbiról a dezeen.com

„Az Egyesült Királyságban sosem kezelték úgy a szellemi tulajdon védelmét, mint a többi európai országban. A legtöbb európai országban a termék a tervező halála után még hetven évig védve van, míg ez az élettartam Angliában a jelenlegi törvények szerint mindössze 25 év.Tehát még mindig hátrányban vagyunk.Mára a szigetország lett az Európába áramló hamisítványok trójai falova. Emiatt elveszíthetjük az üzletet, a tervezők pedig a jogdíjakat” – mondta az ügyről a Vitra ügyvezetője, Tony Ash,akinek Egyesült Királyságon kívül az Egyesült Államokban, Indiában, a Közel-Keleten és a Távol Keleten is vannak üzletei.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítse fel kertjét a télre

ST 2014. szeptember 28., vasárnap 15:34

A tél közeledtével gondolnia kell a kint lévő virágaira is, és nem csak azokra, melyek cserépben vannak! A víz hiánya,de főleg a fagy ugyanis kikezdheti azokat is, amelyeket nem kellett lakásban tartani. Eddig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekszoba, ami tanuláshoz és lazításhoz egyaránt jó

ST 2014. szeptember 27., szombat 15:24

Elkezdődött az iskola, és sok szülő ilyenkor döbben rá, hogy a gyerekszoba nem éppen a legmegfelelőbb hely arra, hogy a játék mellett tanulni is lehessen benne. De megijedni nem kell, még most sincs késő, és néhány apró változtatással a tanulás és a kikapcsolódás is elfér majd egy helyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés