LÁJFHEKK

Jól fizeti az állam a tyúkóltervezőket

etelka 2014. november 1., szombat 17:30

Jó hírünk van, kihirdették a Design Tyúkól – Urbánus csirke házat keres című pályázat eredményét, melyet a melyet az Aba-Novák Kulturális központ írt ki a Design Terminál szakmai támogatásával.

A téma a  hagyományos falusi élet tipikus jelképe a tyúk, a baromfiudvar volt; a kiíró szándéka pedig, hogy "a vidéki életforma eme meghatározó eleme a modern design eszközeivel újraértelmezve kerüljön a figyelem középpontjába. Lehetőséget teremtve ez által, a hagyományos formavilág és jó gyakorlat városi környezetbe való áthelyezésére, a városi élet humanizálására, egyúttal a vidéki környezet és életvitel modernizálására". Ennek megfelelően a hangsúly a látványon, a költséghatékonyságon és a megvalósíthatóságon volt. És hogy mennyire komolyan vették ez utóbbit: a nyertes műveket ki is próbáltatták a tyúkokkal.

Szenior kategóriában György Katalin – „HenXagon” terve nyert, a könnyen összeszerelhető tyúkól elvileg balkonra is tehető, ráadásul felturbózható ültetőládával és üvegházzal is. Szerintem nagyon kevés a hely a tyúkoknak, legalábbis ránézésre, és nem biztos, hogy az OSB lap a legjobb anyagválasztás hosszú távra, mindenesetre tényleg nagyon dizájnos darabot tervezett György Katalin. A nyertes 300000 forintot vihetett haza, míg a diákokat 200000 forinttal jutalmazták.

Diák kategóriában Kosztolányi Enikő, Ligetvári Csenge Luca, Ligetvári Dorottya Sára – „TIK-LAK”-ja végzett az élen (az ő pályzatukat sajnos nem tudjuk megmutatni, mivel a pályázat weboldalán rossz a linkjük).

Számomra a legkedvesebb Hámori Péter - „CSURB” munkája, aki továbbgondolta a tyúktartást, és egy teljes rendszert szentelt a kotlós kölcsönadására, sőt mobilapplikáció és tyúknapközi is bekerült a koncepcióba. Hámori különdíjat is kapott, csakúgy, mint Keller Ferenc- „TIK-BOX”-a és Dr. Ónodi Gábor- „Mobil design”-ja. Aba-Novák különdíjat kapott Horváth Lili- „Anyám tyúkja a városban” című munkája, aki egy meglehetősen drága anyagot, a WPC-t választotta, melyet főleg teraszburkolásra használnak.

Kedvet kapott? Itt olvashat a tyúktartásról többet, ha pedig a mi kalandjainkon kívül egy profihoz fordulna, akkor ezt a blogot ajánljuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Halloweenkor szopogasson vérző szemű koponyát!

Edicsek 2014. november 1., szombat 14:48

Idén valahogy visszafogottabbra sikerült a készülődés Halloweenra, talán azért, mert a gyerekek rájöttek, hogy teljesen feleslegesen csengetnek be idegenekhez, azok továbbra sem készülnek semmilyen csokival. Nagyobbaknak pedig a buliban is csak az a lényeg, hogy végre még egy alkalom van, ahol nyugodtan lehet hiányos öltözetű boszorkánynak vagy macskának öltözni. Ennek ellenére azért találtunk meglepő kiegészítőket.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kínaiak napfényre vágynak, a bolgárok boldog menekültekre

LS 2014. november 1., szombat 09:16

54 országból 802 tervező gondolta úgy, hogy elindul a 2014. évi Nemzetközi VELUX Díj pályázatán. A téma a fény volt, a jövő fényforrását kellett megtervezni. A többség a fény és az emberek kapcsolatát boncolgatta, a nyertes csapat, a pekingi Tsinghua Egyetemé a természetes fény városi életben betöltött szerepét boncolgatta. A kínai  versenyzők azokat az értékeket szerették volna megtalálni, melyek átadhatóak a jövendő gerenációnak, illetve arra kerestek válaszokat, hogy ez hogyan egyeztethető össze a modern, rohanó világgal.

Meglepő módon második helyen is egy ázsiai csapat végzett, a szöuli Hanyang Egyetem és Hongik Egyetem két hallgatója, akik a két Koreát elválasztó határ újraértelmezését mutatták be.

Harmadik helyre a szófiai Építőmérnöki és Geodéziai Egyetem csapata került, akik a menekülttáborokban élőknek tervezték meg a „Remény fényét”.

Az első három helyezett, pénzdíjban részesülő csapat mellett két különdíjas pályaművet is bejelentettek, mindkettőt Kínából. További hét csapat elismerő oklevélben részült, akik Kanadát, Olaszországot, Dániát, Bulgáriát és Kínát képviselték.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

A lakók összefogásából nőttek cuki kiskertek a panel lábánál

etelka 2014. október 31., péntek 14:43

A szerkesztőség törzskocsmája egy lakótelepi ház aljában áll a III. kerületben, ahol talán a legnagyobb a lakótelepi lakásokban élők aránya Budapesten. A házakat egykor fűvel borított, de mára kikopott, lehangoló préri veszi körül, mint a lakótelepek közt annyi másikat.

Ám az egyik péntek esti lelazuláskor észrevettük, hogy valami elkezdődött volna: a kis földterületet valaki körbekerítette, a földet felásták, és valaki elültetett egy csomó virágot. Ugyanez történt a szerkesztőséggel szemben, a kisboltnál, úgyhogy arra kezdtünk gyanakodni, ez nem egy Marika néni egyedi akciója.

Sokáig nem láttunk senkit arrafelé, a virágágyás mégse halt ki, sőt meglepő módon nem szaratták tele a kutyákkal, és a kis, jelzésértékű kerítést se taposta le senki.

Aztán egyszer találkoztam valakivel, aki épp a kerítés mellett húzogatta ki a megtelepedett gazt. Tőle tudtam meg, hogy a történet szebb, mint ahogy gondoltuk: a két ház közösen vágott bele a szépítésbe, és a lakók dobták össze azt a majdnem százezer forintot, amibe a kertek kialakítása kerüt. Volt aki bokrokat hozott a telkéről, más fuvarozott, szereztek követ, földet és persze egy csomó növényt, aztán elosztották egymás közt a munkát. Neki például nincs kapája – "Hát minek egy panelbe kapa?!" –, de egy másik lakónak van telke, ahonnan mindig hazahozza a kapát és gyomlál egy kicsit.

A nyár óta közösen gondozzák a kerteket, persze van aki lemorzsolódott, de a törzsgárda sokadjára is lelkesen szedi ki az eldobott csikkeket a kavics közül, és locsolja a virágokat, ha szükség van rá.

Az önkormányzat is értékelte a dolgot, pedig, mint kiderült, akár be is tilthatta volna: számunkra meglepő módon az ültetésre is engedélyt kellett kérni (itt elképzeltük a hivatalnok Gizikét, amint valóban alaposan megfontolja ezt a nagy horderejű döntést pro és kontra), ehelyett szerencsére nemcsak üdvözölték a kezdeményezést, de felajánlották azt is a lakóknak, hogy jövőre pályázzák csak meg a kertek felújítását, ugyanis ebben a kerületben létezik ilyesmi.

Pályázat ide vagy oda, sokkal több hasonló lakóközösség kéne országszerte, és akkor a lakótelep megítélése talán nem lenne egyenlő azzal, amit most képvisel. Szívesen számolnánk be a jövőben hasonló, a saját lakókörnyezet szebbé tételét célul kitűző, alulról szerveződő civil kezdeményezésekről is, úgyhogy ha ön tud ilyenről, írjon nekünk adivany@mail.index.hu címen vagy a Facebook-oldalunkon!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Jegyzeteljen a villanykapcsolóra!

ST 2014. október 31., péntek 13:50

Az embert lépten-nyomon ötletek lepik meg, vagy egyszerűen olyan dolgok jutnak az eszébe, amikről nem szabad megfeledkeznie. Ezek ilyenkor egy papírdarabon az üzenőfalra kerülnek. És aztán ott felejtődnek el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegyen olyan húst, ami 10 éve friss!

Edicsek 2014. október 31., péntek 12:58

A Lidl üzleteiben a reklámok alapján ezen a héten olyan húsokat vehet, amik már 10 éve frissek. Ha igaz az a mondás miszerint az vagy, amit megeszel, akkor van remény az örök fiatalságra: elég innen vásárolni a húst.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Letisztult mécsest a hiperből, csicsásat a százforintosból vehet legolcsóbban

Edicsek 2014. október 31., péntek 09:02

Mindenszentek és Halottak napja előtt a legnagyobb boltok is felkészülnek a megnövekedett mécses- és gyertyakeresletre, ezért körülnéztünk, hol mit akcióztak le. Az már biztos, hogy aki egyébként is szokott teamécsest venni, most igazán jól járhat. Sőt, ha van sok helye, akkor elteheti jövőre az üvegmécseket is, így jövőre már csak a mécsesbetétet kell megvennie.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teateszt: Amikor a bióban több a méreg, mint a kommerszben

etelka 2014. október 30., csütörtök 12:35

Lassan mínuszba fordul a hajnali hőmérséklet, ez a tea szezonja, még azok is elkezdenek teázni, akik egyébként el sem tudják képzelni magukról. A Test német fogyasztóvédelmi magazin novemberi számában fekete teákat vizsgálta meg. A tesztben megnézték a teák ízét, illatát, színét, de ami ennél sokkal fontosabb, laboratóriumban elemezték, hogy milyen káros anyagok találhatóak bennük.

Fekete tea

Darjeeling, vagy más néven Dardzsiling India nyugati részén helyezkedik el, az itt termesztett tea 600-2500 méter magasan nő. A hidegnek köszönhetően viszonylag lassan növekszik, kézzel szüretelik, évente kétszer. Az első aratás neve First Flush, a másodiké Second Flush.

És meglepetésükre akadtak ilyenek rendesen. A magyar fogyasztónak már nem újdonság, ha rovardarabokat, állati ürüléket vagy csak simán szemetet talál a gyógyteájában, a németeknek inkább rémületes hangzású vegyületek jutottak. Olyanok, mint az antrakinon, peszticidek, pyrrolizidin alkaloid, policiklikus aromás szénhidrogén, ásványi olaj maradványok, amiknek semmi keresnivalójuk a teákban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szépséget és optimizmust tervezett Zaha Hadid Kambodzsában

bb 2014. október 30., csütörtök 09:24

Nemrég számoltunk be az ismert londoni építész, Zaha Hadid tokiói stadionjának látványtervéről, melyet a 2020-as olimpiára építenek Japánban. A napokban napvilágot látott a Pritzker-díjas építész első fa tartószerkezetes projektjének látványterve is, ami Kambodzsa fővárosában, az ország kulturális központjaként emlegetett Phnompenben lesz majd látható – írja a Designboom.com. A Sleuk Rith névre keresztelt intézetet várhatóan a jövő évben kezdik el építeni a városban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így időutazhat az elmúlt évszázadba egy notesszal

etelka , bznyufy 2014. október 29., szerda 18:43

Meggyőződésünk, hogy minden szellemi foglalkozásúnak kötelezővé tennénk a kézimunkát, vagyis, hogy ne csak a fejükben legyenek kreatívak, hanem valamilyen alkotó tevékenységet végezzenek a kezükkel is. Ennek keretében volt, hogy fényfüzért készítettünk, máskor a bőrt próbáltuk jobb belátásra bírni, most pedig a könyvkötészet világában mélyedtünk el.

Könyvet kötni baromi egyszerű, és egyben nagyon nehéz. Egyrészt viszonylag kevés dolog kell hozzá, olyan nagy kézügyesség sem szükséges, és hamar lehet eredményt elérni. Másrészt viszont aki nem elég precíz, az pillanatok alatt esik pofára.

A technikát a Bomo Artnál tanultuk meg, a Szentendrei út egyik régi gyárépületében, ahol a felszabdalt egykori textilfestő üzem helyén sok cég próbál boldogulni. A Bomo Artot a legtöbben az adventi vásárokról ismerhetik különleges papírtermékeikről, a régies minták és stílus meghatározó jegyei a cégnek.

Szükséges anyagok

Karton - 1,2 mm - 300 Ft

Könyvkötő vászon - 2000 ft

Szép papír - 300-tól

Ragasztó  - 300-500 Ft

A Design Hét részeként megrendezett workshopon 8-10 ember szeretett volna könyvkötészetet tanulni. Ez nagyjából így zajlott: mindenki kitalálta, mit szeretne bekötni, keresett hozzá papírt helyben, eldöntötte, hogy bőrből vagy vászonból legyen-e a gerinc, és már csak figyelni, pontosan mérni, vágni és ragasztani kellett.

A könyvkötéshez csak papír kell, olló, vonalzó, ragasztó, és jó szem – a többi csak gyakorlás kérdése. Legspeciálisabb eszköz a könyvkötő vászon, ami viszonylag sokba kerül, de egy ív nagyon sok karácsonyi ajándékra elég.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mászhat hegyet a hotelszobájában

ST 2014. október 29., szerda 12:19

Mi eddig csak a Kisvakond felfújható erdővel berendezett gumiszobáját ismerük, de Amsterdamban a Volkshotel még nagyobbat dobott: erdő helyett egy egész heggyel rendezte be az egyik lakosztályát. És eléggé jól néz ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagymás növények tárolása télen

ST 2014. október 28., kedd 19:54

A hagymás virágok a kert legszebb díszei közé tartoznak, azt azonban tudnia kell, hogy ezeket nem minden esetben lehet kint hagyni télire a kertben, hiszen vannak köztük olyanok, melyeknek a fagyok megártanak, tönkreteszik a növényt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lesz az ősszel nyíló ágymozi

Becca 2014. október 28., kedd 19:35

Ágymozi, folklór terem, kézműves részleg, bárok és egy ún. „Art & Craft Market' is nyílik Budapesten, a Bécsi úton, az átalakított Új Udvar Bevásárlóközpontban novemberben. Az első ütemet ekkor adják majd át, de a komplexum teljes átformálására valószínűleg még 2015 nyaráig várni kell. Sajtótájékoztatón mutatták meg, hogy állnak most, mi meg megnéztük, az ágymozira különösen kíváncsiak voltunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a tönköly spagettivel vigyázzon, kivonták a forgalomból

Edicsek 2014. október 28., kedd 15:30

A sajtok után most magas mikotoxin tartalmú, Olaszországban gyártott, de Magyarországon is forgalmazott tönköly spagettit vontak ki a forgalomból. „A 19 EU tagállamban forgalmazott tészta német nagykereskedőn keresztül érkezett az országba, de összesen csak három darabot értékesítettek webáruházon keresztül" – tájékoztatott közleményében a Nébih.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kibonthatatlan csomagolásokkal szívatnak a gyártók

Edicsek 2014. október 28., kedd 15:13

Mielőtt egy terméket piacra dobnak, természetesen sokszoros szűrőkön megy át, hogy kiderüljön, mindenben megfelel-e az előírásoknak, finomabb vagy jobb-e mint a versenytársai, és persze a megfelelő árat is meg kell találni. És persze ne felejtkezzünk el valami szép és figyelemfelhívó csomagolást is tervezni neki. Ugyanakkor a kibonthatósági tényező tesztelése mintha sok esetben elmaradna, így a fogyasztónak a boldog fogyasztás helyett jó adag bosszankodás és szentségelés jut a szétesett, szanaszét szóródott, kiömlött beltartalom miatt. Megmutatjuk, nálunk mik nyertek a kibonthatatlan termékek versenyén. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze New York legpuccosabb lakását!

aa 2014. október 28., kedd 07:27

Míg Londonban 108 millió forintnak megfelelő összegért árulják a világ legkisebb, 17.46 négyzetméteres házát, addig a világ egyik legmenőbb és legdrágább városának manhattani beton dzsungelében meghirdették álmaink otthonát. A csillagászati áron, 98 millió dollárért piacra dobott puccos Upper East Side-i palotától azonban valószínűleg nem lesz olyan könnyű megszabadulnia a jelenlegi tulajdonosnak, mivel ennyi pénzért az ember akár már egy szeletnyi földet is birtokolhat Hawaii egyik szigetén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre létezik a felboríthatatlan bögre!

ST 2014. október 27., hétfő 19:12

A kávé sokak számára a reggelek megmentője. Sajnos azonban ahhoz, hogy a kis bögréjével kellemesen ücsörögve szürcsölje a feketét, annyi idő kellene, amennyi reggelente nem igazán van. Sebaj, erre való a termoszbögre! Ezek zárhatóak, hordozhatóak, de azért óvatosan kell velük bánni. Hogy miért? Mert ahogy beér vele az irodába és leteszi az asztalra, onnantól az iratok és a billentyűzet halálos, de legalábbis ragacsos veszélynek vannak kitéve. Szerencsére ezt nem csak mi tudjuk, a tervezők is felismerték.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 8 legmenőbb magyar borászat, amik nemcsak a bor miatt izgalmasak

aa 2014. október 27., hétfő 16:47

Melyik borászat sikerült legjobban?

 • 552
  Kis Péter: Bazaltbor-Laposa Pincészet
 • 222
  Propeller Z: Weninger pincészet, Balf
 • 392
  Ekler Dezső: Szent Ilona Borászat és a Kreinbacher Pezsgőpince
 • 261
  Építész Stúdió: Füleky Borászat
 • 717
  Bord Építész Stúdió: Etyeki Kúria
 • 212
  Zsuffa és Kalmár Építész Műterem: Konyári Pincészet
 • 398
  Czita Építésziroda: Pannonhalmi Apátsági Borászat
 • 527
  Gereben/Marián építésziroda: Almagyar Borterasz

Az építészettel foglalkozó nemzetközi sajtó jó pár éve nagy érdeklődéssel figyeli a hazai építészetek és borászatok kollaborációit, melyek közül jó néhányat több nemzetközi díjjal is elismert már a szakma. A legtöbb építész számára valóban nagy kihívás és megtiszteltetés egy ismert borászat megtervezése, így semmi meglepő nincs abban sem, hogy a két szakma találkozásából tavaly még kiállítást is szerveztek az Építészet és a bor Közép-Európában címmel. Összeállításunkban megnézheti, szerintünk melyek az ország legmenőbb borászatai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rejtett világítás nemcsak hangulatfénynek jó

ST 2014. október 26., vasárnap 16:47

A lakás megvilágítása egyike a legfontosabb lehetőségeknek, amikkel hangulatot teremthet otthonában. Így nem is csoda, hogy lámpák, színek, formák sokasága közül válogathat. Sőt, akár azzal is lehet játszani, hogy látható legyen-e a maga fényforrás, vagy nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi az, ami kiváltja a tapétát és még karácsonyi ajándékhoz is jó?

Nagy Szilvia , Pálúr Krisztina 2014. október 25., szombat 13:17

Ha ön nem Steiner Kristóf, akkor valószínűleg igyekszik jól kitolni a karácsonyi ajándékok beszerzését – de mi van, ha azt mondjuk, pár nap alatt letudhatja az egészet, ráadásul DIY technikával? Ugye, hogy így már nem is olyan szörnyű?

Stencil workshopot szervezett a Pagina Galéria Design&DIY Online Shop, hogy így népszerűsítsék az általuk tervezett sablonokat, és megismertessék a felhasználókkal a technikát. Ennek lényege, hogy a festéket egy – leggyakrabban – műanyag sablon használatával visszük fel a festendő felületre, ami lehet akár doboz, gyertyatartó, falak, de lépcső vagy párnahuzat is, sőt, a lelkes gasztrofanok is kipróbálhatják nyugodtan, mondjuk porcukorral, tortára. A paginások szeptemberben kezdték a workshopokat, és akkora az érdeklődés a két és fél óráig tartó, 9000 forintos tanfolyam iránt, hogy azóta sem győzik szervezni őket. Pedig a XX. kerületbe, a Vintage Bazaar műhelyébe és Budakeszire, a Betűtészta Mesekönyvboltba kell menni értük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze, hogy nőtt ekkorára Manhattan!

bb 2014. október 25., szombat 11:31

Nehéz elhinni, hogy a mára több, mint másfél millió lakost számláló Manhattan nagy része 200 évvel ezelőtt még mezőgazdasági terület volt. Nem csoda, hogy a világ egyik legsűrűbben lakott területe megihlette a Morphocode kreatív csapatát is, akik egy idővonallal ellátott interaktív térképet alkottak meg, melynek segítségével könnyen szemügyre vehetjük a városrész gyors fejlődését és annak látványos változásait – írja a Google Maps alkalmazásra emlékeztető fejlesztésről a fastcoddesign.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne most vegyen pónis vagy dinós pudingot a gyereknek

Divany.hu 2014. október 24., péntek 20:50

Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból 9 európai tagállamban, köztük Magyarországon is. A játékkal együtt (pl. ló figura) tojás alakúra összecsomagolt termékek visszahívására az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján került sor – jelezte közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a mai napon.

A meglepetés játékot is tartalmazó terméket DAIRY 4 FUN márkajelzéssel, Kid's World Dessert elnevezéssel 9 európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról. Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi.

A termékvisszahívásban érintett KID´s WORLD ZOO 70.0 g (tételazonosító: 14.12.2014/143951) és KID´s WORLD HORSE 70.0 g (tételazonosító: 6.12.2014/143811) elnevezésű élelmiszereket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik. A Foodnet Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében egyebek mellett azt írja: sajnálják, hogy hibás termék került forgalomba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy asztal, amin semmilyen információ nem vész el

ST 2014. október 24., péntek 12:03

Önnek is folyamatosan meggyűlik a baja a post-itekkel, a kis fecnikkel és papírkákkal, amire az aktuális és borzasztóan fontos infókat firkálja? Igen, sajnos az előbb említett darabkák hajlamosak arra, hogy szőrén-szálán eltűnjenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Virágföld, fagy elleni védelem és sünbunker is lehet az avarból

ST 2014. október 23., csütörtök 17:59

Az őszi kerti munkák egyik legnagyobb kihívást jelentő feladata az avar összeszedése. Ennek egyszerűen az az oka, hogy minduntalan újabb adagokkal kell megküzdeni, ami sokszor tényleg idegőrlő, sziszifuszi munka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne higgye el, hogy árucsere esetén nem indul újra a garancia

Becca 2014. október 23., csütörtök 17:01

Kolléganőnk vásárolt egy Triumph márkájú, testszínű, lecsatolható vállpántos melltartót még májusban, aminek ősz elejére leszakadt a pántot rögzítő kis hurka. Visszavitte, kapott helyette másikat, ami teljesen korrekt eljárásnak is tűnik, de természetesen még nincs vége a sztorinak. Amikor ugyanis átvette az új melltartót, az eladó közölte vele, hogy mivel csere történt, ennek a darabnak a garanciája természetesen az előző, tönkrement darab vásárlásának időpontjától értendő. Ez azt jelentené, hogy mivel az első melltartó vásárlása óta eltelt négy hónap a hat hónapos garanciális időszakból, így ezzel már csak két hónapja marad minőségi reklamációra. Kolléganőnk elsőre elhitte ezt az érvelést – ön azonban ne tegye, ha ilyesmivel próbálkoznak önnél.

Először is azért, mert minden termék esetén két év garanciát kell vállalnia az üzletnek, ebből a két évből hat hónap az az időszak (szavatossági idő), amikor az árut anélkül is kötelesek kicserélni, hogy a vevőnek bizonyonyítania kelljen, hogy nem az ő hibájából sérült a termék (persze, ha egyértelműen látszódik, hogy nem rejtett hibáról van szó, a bolt nem köteles kicserélni, sem az árát visszafizetni). Miután letelt a hat hónap, a garancia megmarad, a szavatosság viszont elévül, ilyenkor csak abban az esetben köteles a bolt kicserélni a terméket, ha a vevő bizonyítani tudja, hogy a meghibásodás oka nem a rendeltetésellenes használat, hanem olyan körülmény, amely már vásárláskor is benne volt az áruban (rejtett hiba). Minderről bővebb információt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján talál.

Jó tudni azt is, hogy az NFH szerint nem elfogadható, ha egy árut azért nem cserélnek vissza, mert akciós volt. A Polgári Törvénykönyv (Ptk). ugyanis egyértelműen kimondja: fogyasztói szerződés esetében a fogyasztói szerződés esetében a fogyasztó a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. Az ennél rövidebb elévülési határidőt megállapító kikötés semmis. Erről bővebben az NFH honlapján olvashat. Ez azért elég jó hír, nem?!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés