LÁJFHEKK

Mit kezdjen a dézsás növénnyel télen, ha túl nagy ahhoz, hogy bevigye?

ST 2015. október 9., péntek 19:25

A kert díszítése közben válogathatunk a szebbnél szebb növények között, és ezekből annyi van, hogy sokszor még akkor is szeretnénk egy-egy új szerzeményt, ha már nincs beültethető szabad földfelületünk. Ilyenkor kerülnek elő a ládák, dézsák, meg a kisebb hordónyi cserepek, és aztán egész tavasszal meg nyáron lehet örvendezni, milyen nagyon jól néznek ki. Mostanában viszont, ahogy közeleg a tél, új problémával kénytelen szembenézni: hogyan fogja ezt a nagy és nehéz dögöt bevonszolni a garázsba vagy a pincébe?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: A zöld teák is leszerepeltek

etelka 2015. október 9., péntek 09:29

A zöld tea egészséges, finom és nagyon sokan isszák. Talán ezért is döntött úgy a német fogyasztóvédelmi magazin, a Stiftung Warentest, hogy megnézi, mi is van a zöld teákban, és melyiket ajánlott megvenni, és mit érdemes elkerülni. Ha ön inkább a fekete teát kedveli, kattintson, a lap tavaly a fekete teákat vizsgálta. A tesztben 12 filteres, 9 szálas teát, valamint két porteát és két kapszulás kiszerelésűt vizsgáltak, ebből mindössze 5 kapott jó minősítést. A szennyező anyagok szinte minden teában felbukkantak, hétben olyan mennyiségben, hogy rossz minősítést kaptak a teát, másik hét pedig csak elégségest. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megoldások apró lakásokba, hogy az ajtó se foglaljon sok helyet

ST 2015. október 7., szerda 14:15

Az apró lakások általános problémája a helyhiány. Ezen sok esetben a berendezéssel és a renddel sokat lehet javítani, de előfordulhat, hogy ez sem elég. Ilyenkor az ember csak fogja a fejét és azon agyal, hogy mivel is tudna még egy kis helyet spórolni úgy, hogy azért elférjen az ágy és az ülőgarnitúra is, de a konyhaszekrényről se kelljen lemondania. Mivel a lakások esetében a határoló falak bontása egy picit bajos – hacsak nem akar összeköltözni a szomszédjával –, így onnan kell helyet lecsípnie, ahonnan még lehet: az ajtóból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az olcsó porcelán és zokni nagyon megéri, táskát viszont ne itt keressen

ermiz 2015. október 6., kedd 19:45

A Pepco megnyitotta tizenharmadik üzletét Magyarországon - jelentette az MTI, és ez csak azért ütötte meg a fülünket, mert ehhez képest mi még sosem hallottunk az angol nevű, de alapvetően lengyel cégről. Mint nagyon hamar kiderült, ez nem egy újabb diszkontlánc, hanem ruhákat és lakáskiegészítőket árulnak olcsón, és mivel ebből valami KIK-utánérzésre asszociáltunk (és mivel a honlapjuk nem túl informatív), inkább elmentünk és megnéztük, hogy a gagyi fellegvárát találja-e meg a betérő, vagy valami rejtett kincset. 

A Pepco halkan terjeszkedik, alig hallani róla, mi soha nem láttunk egy Pepco reklámot se. Az újpesti bolt sem hivalkodó, a Spar és a Jysk közé passzírozták be. A koncepcióra nem teljesen jöttünk rá, a bolt egyik felében ruhák voltak az alsóneműtől a kabátig, a másikban meg a lakberendezési tárgyak és csetreszek. A bugyik erősen műszálasok, viszont boxerfazonú női alsót sehol máshol nem találni 390 forintért, ahogy hasonló a helyzet az 1000 forintos sportmelltartóval, és a zoknikból sem rossz a felhozatal. Ha pedig valaki innen venne zakót, azt is megteheti olcsón, de azért nem gondoljuk, hogy a ruhák volnának az igazi erősségei az üzletnek.

A másik szekcióba kerültek a lakáskiegészítők, melyek közt nem találunk furcsa dolgokat vagy nagyon designos darabokat, de rá lehet bukkani olyan holmikra, amelyeket gyakran kell pótolni, és itt jó áron lehet megszerezni. 

A bögrék és kávéscsészék között találtunk például igazán szép darabokat potom áron, rácsodálkoztunk egy furcsa formájú fakanálra, és ha lenne kicsi gyerekünk, akkor fillérekért tudtunk volna neki szuper ceruzákat venni. 

Amivel igazából gond van, az a ruha- és táskafelhozatal: egyszerűen nem lehet annyira olcsón minőséget adni, amennyibe ezek a termékek kerülnek. És ez sajna látszik is rajtuk: a műbőr cipők és táskák borzalmasak, és nem azért, mert műbőrök, hanem azért mert azok közül is az alja, amiről azt vizionálja az ember, hogy borzalmas bűzben ragasztják a szorgos kínai gyerekmunkások napi 20 centért. Ugyanakkor a Pepco mellett szól, hogy porcelánban vagy konyhai kiegészítők közt igazán jó ár/érték arányú termékeket lehet lelni. Vannak persze szezonális termékek, a bolt elején már az őszi dekortermékeket helyezték ki, amivel hangulatot lehet teremteni. 

Megítélésünk szerint erős konkurenciát kapott a Kik, főleg ha még nyitnak egy-két boltot, csinálnak egy rendes Facebook oldalt és honlapot, és rámennek egy kicsit a marketingre. De szövegelés helyett kattintson a galériára, hogy meg is tudja nézni, miről írtunk!

Létezik a piacon nem energiatakarékos mikró

Dívány 2015. október 6., kedd 13:02

Mikrohullámú sütőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium szakemberei azt ellenőrizték, hogy a mikrohullámú sütők teljesítményfelvétele, készenléti állapotban megfelel-e az előírásoknak, és  a hét vizsgált termék közül egyről derült ki, hogy nem ezeknek megfelelően készült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szentendrei ház lett az Év Háza

ermiz 2015. október 5., hétfő 16:10

Borbás Péter építész saját ökologikus családi háza lett idén az Év Háza. A díjat hagyományosan az építészet világnapján adták át hétfőn Budapesten - írta az MTI. 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes mű érkezett. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, melynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. 

Borbás Péter háza Szentendre belvárosában áll, és egy régi négy helyiséges parasztház helyére épült. A régi épület körvonalait hűen követte az építész, a beépített tornác és a fedett terasz adott plusz négyzetmétereket az épületnek. A hagyományos parasztházak mintáját követi a ház, de az apró ablakok helyett hatalmasakkal tágították az amúgy viszonylag szűkös teret. A tisztaszoba megmaradt, vendégszobaként működik.

A házban igyekeztek megjeleníteni és kimenteni a régi építőanyagokat, a teherhordó falak közt cellulóz hőszigetelés van, 21 centiméter vastagságban. A régi épület köveit újrafaragták és beépítették a házba. A régi faanyagokból külső és belső bútorok készültek, ezzel vitték tovább a régit az újba. 

A fűtést és a meleg vízet a napkollektor segíti, vízteres kandalló és kondenzációs gázkazán is van a házban. A tervek szerint a ciszterna esővízével fogják leöblíteni a wc-ket. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg a világ legmonumentálisabb építészeti csodáit!

bb 2015. október 4., vasárnap 15:31

Számos olyan lista kering a világhálón, ami a világ építészeti remekeit mutatja be az olvasóknak. A legjobb épületek begyűjtése azonban igencsak nehéz és szubjektív feladat, ezért is lepődtünk meg annyira a techinsider.com összeállításán. Ők ugyanis merész vállalkozásba fogtak, mikor egy kalap alá vették a világ ősibb épületeit a legvitatottabb, a legmodernebb épületekkel, világszerte ismert templomokkal és a kastélyokkal egyetlen szempont alapján: melyik a legnagyszabásúbb. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy milyen hihetetlen építészeti csodák között élünk!

Nézze meg, hogy hogyan néztek ki és mit tudtak a mai számítógépek elődjei!

aa 2015. október 4., vasárnap 09:05

Nemrég megmutattuk, hogy milyenek voltak a mai fejlett technológiai vívmányok prototípusai, melyből kiderült, hogy a Google navigáció vagy a Skype gondolata már évtizedekkel ezelőtt létezett a feltalálók fejében és csak arra várt, hogy a technológia is elérje azt a szintet, amelyen már meg is valósíthatóak az ötletek. Ezúttal az Information Technology School segítségével állítottunk össze egy szórakoztató listát arról, hogy hogyan néztek ki, mit tudtak és mennyibe kerültek a korai számítógépek. A galériában található összeállítás után egészen biztos nem fog panaszkodni a 150 ezer forintos, szuperintelligens laptopjának lassúságára vagy súlyára. Kattintson!

Egy hely, ahol ingyen szerelnek

etelka 2015. október 3., szombat 18:53

A Café Fusi a Design hét alatt várja a Gólyában a látogatókat, akiknek elromlott valamilyen lakberendezési tárgyuk, de nem értenek a megszereléséhez, vagy nincsenek szerszámaik. A Rendezvény házigazdája a Kultúrgorilla csapata. Közülük kettejükkel, vagyis Oravecz Júliával és Göttler Annával beszélgettünk arról, mit jelent a fenntartható design és mit tehetünk érte.

Hogy született meg az ötlet, hogy megcsináljátok ezt a pop-up javítóműhelyt?

Design management szakon tanultunk, és érdeklődtünk azon a megközelítések iránt, melyek valamiféle módon hozzájárulnak nem csak az életminőség javulásához, hanem olyan módon teszik ezt, ami fenntartható és szociálisan is érzékeny. Mi ezt a két dolgot nem csak összeegyeztethetőnek tartjuk, hanem azt gondoljuk hogy lemondások nélkül is lehet fenntarthatóan élni, hanem ezen túl is szükségesnek tarjuk hogy ez a kettő együtt működjön.

Szeretünk beindítani dolgokat, így idén a Fusi műhelyre esett a választás és a repair cafe mozgalmat  szeretnénk népszerűsíteni, hogy ezek minél inkább láthatóvá váljanak Budapesten. Minél több ember összetalálkozik, aki hasonló módon gondolkodik, és hasonló dolgokat szeretne elérni, és céljai vannak, annál hamarabb beindul ez. Négy féle tematikában szervezünk műhelynapokat, mint a bútorok, a varrás vagy volt a hétvégén elektromos műhely is.

Ez abból a szempontból is nagyon érdekes kérdés, és itt kapcsolódunk a designhoz, hogy mit keresünk a design héten, hogy az elektromos készülékeink a környezeti terhelés nagyon nagy részét teszik ki, és sok elektromos eszközt úgy terveznek meg, hogy bele van építve az elavulása, illetve nehéz, vagy nem lehet szétszedni sem. A designon belül van egy olyan irányzat, ami arra figyel oda, hogy a tervezésnél erre gondoljunk, hogy ezt könnyebbé lehessen tenni.

Létezik az open design, amikor hozzá tudsz férni a látványtervekhez. Ennek két ága van, az egyik, hogy a végét nyitva hagyják a történetnek és egy másik designer hozzá tud kapcsolódni, mint egy software esetében, a másik, a downloadable design, amikor megkapom a tervet és én rakom össze az adott dolgot. A javíthatósága és a kiegészíthetősége az ami, hangsúlyos. A 2013-as design hétre már az open designnal készültünk, amikor elindítottuk a DIYsigner nevű workshop sorozatot, ahol közösségileg raktuk össze a külföldi stúdiók open design terveit. Amikor mi ezt elindítottuk, akkor nem volt olyan tervező a Momén, aki felajánlotta volna úgymond a köz javára a bútortervét, ezért egy olasz stúdióval kapcsolódtunk össze, és az ő terveiket tudtuk megvalósítani. 

Mi visszacsatoltunk a stúdiónak, hogy mi nem volt értelmezhető a gyártmányterven, mit kéne máshogy jelölni. Ez teljesen nyitott dolog volt, és egyben terapeotikus és közösségi is. Van a szociális dimenzió, illetve a szakmai is, hogy miközben laikusok jönnek a workshopra tud zajlani egy szakmai diskurzus is.

Közben láttuk, hogy a felületkezelést imádják az emberek, úgy érzékelik, hogy nagyon sokat tudnak perszonalizálni ezen a módon. Hogy hány polcot raksz bele, hogy milyenre fested,. Az lenne a hozzáadott érték, hogy adunk egy tudást. Alapvetően olyan embereket várnánk, akik maguk is akarnak valamit tanulni, vagy hozzátenni a saját kezükkel. 

Miért itt, a VIII. kerület közepén valósult ez meg?

A Gólyával egészen véletlenül találtunk egymásra. Amikor elindultak, pont ezen a helyen Fusi műhely néven elkezdtek egy ezen a koncepción alapuló helybélieknek szóló műhelyt indítani és aztán kapacitás híján ez elmarad, de úgy tűnik hogy most folytatni szeretnék, úgyhogy pont jól jött ki, hoy mi most itt elindítunk valamit. Jönnek ide emberek, megismernek olyan mestereket akik ebben a szellemiségben mozognak, van varrógép, szerszámok úgyhogy szeretnénk, ha a láthatóságát tudnánk növelni, amihez hozzászerveztünk olyan programokat is, melyek ebben a szemléletformálásban segítenek..Itt lesz Ingrid van der Wacht design teoretikus Eindhoovenből, lesz filmvetítés és garázsvásár is. 

Hogy sikerült beszervezni a mestereket?

Olyanokat igyekeztünk megnyerni erre a feladatra, akik már a paradigmaváltás után vannak, és így gondolkoznak és eljönnek, mert nekik ez természetes. 

A nyugdíja mesteremberekre is nagy szükség van.Azok akik nyugdíjba mentek, de előtte volt egy mesterségük, azoknak kell egy átvezetés, legyen ugyanúgy értelme a napokat eltölteni. Az én apukám elektrotechnikus volt, ő minket mint unokáit tanítgatott, mert neki ez volt a lételeme. Ezek a kapacitások itthon nagyon kihasználatlanok. Hollandiában és Angliában évek óta léteznek a Repair Cafék és a Transition mozgalmak.

Ez tud itthon működni?

Szerintem fog, mert nagyon sok jó ember van, és jó szándékú ember is sok van, és az ilyen helyek gyűjtőpontjai ennek a kultúrkörnek. Ezek olyan urbánus sejtek, melyek tudják katalizálni, hogy más szinten induljanak el a kezdeményezések, és ezekből hosszabb távú folyamatok tudnak lenni. A Repair Café már létezik itthon is. Meg kell mutatni, hogy nem egy elvont fogalom a fenntarthatóság, hanem be lehet vinni a saját életterünkbe. Úgy, hogy megpróbáljuk azokat a tárgyakat amelyekkel van egy személyes viszonyunk megpróbáljuk megjavítani, de ha nem lehet, de még megmaradt a személyes viszony, akkor átalakítjuk, és ebből lesz az upcycling. Ebben tudunk mi segíteni.

Egy városban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosítani kell, hogy kis lépésekkel mit tehetek mint egyén. Például,  hogy a szemétlerakókba kerülő szemetet csökkentsük, itthon ez a szám talán 64 százalék. Ez az, ami nem dolgozódik fel. Ez a tárgy körforgásból kikerülő szemét, az valójában nem is körforgás, hanem van egy pont ahol kikerül az adott tárgy, és ez egy heggyé válik, ami egyre nő.

Ezt többféle módon lehet megfogni, az egyik mód, hogy amit lehet megjavítunk, újra használunk, a másik része pedig a design. Hogy, eleve olyan dolgokat csináljunk és gyártsunk, amelynek a strukturálja olyan, hogy megszereltethető legyen. Vagy olyan anyagokból legyen, amelyek lebomlanak, vagy egészségesebbek legyenek. Ennek sok aspektusa van, ohy hogy kéne úgy tárgyat tervezni, hogy fenntartható legyen.

Ott van az I fix it, ami ennek az egész szerelős történetnek az egyik közepe. Vannak videók, melyek bemutatják, hogy népszerű készülékeket és technikai eszközöket, hogyan lehet megszerelni. VAgy vannak már cégek, akik műanyag helyett fát használnak az elektromos eszközeik becsomagolására.

A műhelybe érkezett kerti ülőgarnítúra egyik széke, stílusosan gördeszkán tolták el a lányok a Gólyába, de volt aki csak azért jött, hogy megnézze, hogyan javítja meg a bútorokat egy egykori hegedűkészítő mester, és Nagy Alex bútortervező, akit nyugodtan nevezhetünk paradigmaváltáson átesett szakembernek is. Ők vállalkoztak arra, hogy egy délutánt a Gólya udvarán töltsenek,és mindent megreparáljanak, ami a kezük ügyébe kerül. Sportszerű nehezítésként csak az ott lévő faanyagot tudták használni, bár ez sem volt kevés, de hihetetlen kreatívitással újították meg a bútorokat. 

Így készítse fel a télre a kerti garnitúrát

ST 2015. október 3., szombat 16:13

Az ősz az az időszak, amikor a kerti garnitúrák még utoljára használhatóak. Érdemes is kihasználni az időt, hiszen a színes levelek és a napsütés nagyon élvezetes látvány a kertben. A tél azonban komoly károkat is tehet a garnitúrában, így mindenképp fontos előre felkészíteni rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy meló, de ne hagyja ki – ne maradjon levél a gyepen!

ST 2015. október 3., szombat 13:11

Az ősz egyik legjobb része a sárguló, pirosló lombkoronák, amik nagyon szépek – egészen addig, amíg a fákon vannak. Amikor azonban lehullanak, máris csak nyűgöt jelentenek, hisz kezdődik a végeláthatatlan gereblyézgetés. Vagy nem is? Hisz a levelek tulajdonképpen humusz alapanyagok, vagyis a legtöbből kitűnő minőségű virágföld lesz. Adódik tehát a kérdés: minek takarítanánk el a fűtől a leveleket, ha azok később tápanyagként szolgálhatnak?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már akasztott ember árnyékú közlekedési táblát?

mzd 2015. október 2., péntek 13:48

Bár még nincs is Halloween, az Egyesült Királyságbeli Dartmouth-ban élőket már most egy fura árnyék kísérti: ha a megfelelő irányból süt a Nap, a Milton Lane és Waterpool Road találkozásánál lévő ház mellett álló közlekedési tábla és kandelláber egy akasztott ember alakját rajzolja a falra – írja a DailyMail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Költöztesse be magához a Holdat!

mzd 2015. október 2., péntek 11:58

Mivel vizet találtak rajta, így mostanában inkább a Mars van reflektorfényben, azonban a Holddal is történnek érdekes dolgok. Egészen pontosan az, hogy összegyűlt a pénz arra a projektre, amiben a tervek szerint az égitest mását ábrázoló világítótesteket dobnának piacra. A termék nem meglepő módon a Luna nevet kapta és a kitűzött 40 ezer dollár (11 millió forint) indulótőke helyett 509 ezret (140 millió forintot) kalapoltak össze rá – olvasható a MyModernMet oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Excel-táblával tanultam meg spórolni

mzd 2015. október 2., péntek 11:32

Mióta okostelefonom van (bő négy éve), azóta kísérletezgetek különböző alkalmazásokkal, hogy nyomon tudjam követni, mire - és legfőképp - mennyit költök egy hónapban. A legtöbb azonban azon az elven működik, hogy minden egyes vásárlást rögzíteni kell benne – nekem ehhez pedig se kedvem, se időm, se energiám. Hogy mit szeretnék? Csupán látni a nap, a hét vagy a hónap végén, hogy mire mennyi ment el és mennyit tudtam spórolni.

Három éves statisztikusi múlttal a hátam mögött végül arra jutottam, az lesz a legegyszerűbb, ha magam készítem el az egésznek a keretét: ehhez pedig egy Excel táblát használtam. Ha kíváncsi arra, hogyan telt az elmúlt fél évem, olvasson tovább! Ha pedig szeretné, hogy az öné is átláthatóbb legyen (legalábbis anyagilag), akkor főleg!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tízből kilenc "különleges" só átverés csupán

mzd 2015. október 1., csütörtök 18:58

A speciális sókat vizsgálta a NÉBIH: 45 jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú terméket vizsgált meg, az eredmények pedig lesújtóak. 40 terméknél indult hatósági eljárás: 32 eseben csak figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további nyolcnál viszont összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek – derült ki a hatóság sajtóközleményéből. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kertem teraszát szeretik a legjobban az emberek

mzd 2015. október 1., csütörtök 15:07

Tényleg a Kertem lesz a legjobb kiülős hely? – tettük fel a kérdést még pár hete. Mint kiderült, igen: a Terasz Budapest versenyén ugyanis rá érkezett a legtöbb, közel ezer szavazat. Díjazták még a Kioskot, a Mazel Tovot és a Fellinit is, továbbá négy másik hely szóbeli elismerésben részesült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Örökítse meg az ablakokat is!

aa 2015. október 1., csütörtök 11:43

Ha már rácsodálkozott a korunk építészeti dokumentálásában jelentős szerepet vállaló Instagram szebbnél-szebb épületeire, lépcsőire és padlóira, akkor valószínűleg azon már meg sem lepődik, hogy a világ ablakait is lelkiismeretesen fotózzák és töltik fel az oldalra a felhasználók. Természetesen nemcsak a modern kor ablakai mozgatják a közösség fantáziáját, hanem a történelem során sokat látott darabok, illetve a templomablakok is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszi DIY: a terasz felturbózása

ermiz 2015. szeptember 30., szerda 16:23

Ha az ember házban él, akkor előfordulhat, hogy nem is egy, de két terasza is van. Ebben az a jó, hogy pont dupla annyit lehet rákölteni, mintha egy lenne. Ezért is döntöttem úgy, hogy ha már az egyikre egy csomó pénzt költöttem, a másikat felújítom én magam, pont mint a lakber bloggerek. Persze így is elment nagyságrendileg 8000 forint, de ha tud kölcsönkérni csiszolót, ez a tétel csökkenthető.

Azt hozzáteszem, hogy nem igazán van kézügyességem, nem kezelem profin a csiszolókat, és nem fújom kivülről a csiszolóvásznak felhasználásának mikéntjét sem. Ennek ellenére baromi bátran belevágtam a terv megvalósítsába: lecsiszolom és újrafestem a teraszt. Na jó, ez így leírva elég szánalmasan egyszerűnek hangzik, de egy csomó helyen el lehet vérezni, és ezt jobb, ha az ember előre tudja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Művésztelep lehet a romos debreceni kúriából

bb 2015. szeptember 29., kedd 17:34

A debreceni zsinagóga udvarán található holokauszt emlékmű átadása után Nyitrai Csabának köszönhetően egy újabb látványossággal bővülhet a megyeszékhely. Az építész ugyanis diplomamunkájában foglalkozott az egykor Vértessy-kúriaként emlegetett romos épülettel, ami a Gázvezeték és a Vértesi utca sarkán, a Tégláskertben található – számol be róla az építészfórum.hu A feltételezhetően az 1860-1870 között épült kúriárólla helyi lapokban az a hír járta, hogy esküvői rendezvényházat üzemeltetnének majd benne a költséges felújítás után. Sőt három évvel ezelőtt még egy ilyen szomorú „látványtervvel” is ijesztgettek.

Az eredeti tervekkel ellentétben azonban Nyitrai inkább a Debreceni Művésztelep számára hozna létre négy műtermet valamint közösségi és kiállítóteret. Íme az építész izgalmas koncepciója a 2011-ben műemlékké nyilvánított épületről:

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legmenőbb magyar márka titkolná, hogy magyar

Divany.hu 2015. szeptember 29., kedd 14:45

Sok mindent lehet mondani, de azt, hogy unalmas magyarnak lenni, aligha. Mi aztán tényleg meg tudjuk mutatni, hogy lehet meztelennek maradni és ruhát viselni egyszerre, biztos nem véletlen a sok Mátyás királyos mese sem. A hazai Forbes magazinnak hála ugyanis megtudhattuk, hogy legmenőbb magyar márkaként a SZIGET végzett, ami a Forbes szerint "évtizedes történelemmel rendelkezik, mégis képes meg-megújulni", olyannyira, hogy mára "Magyarország szociokulturális életének szerves része lett."

Az állandó megújulásban – ahogy Gerendai Károly, a vállalat alapító-ügyvezetője a lapnak adott interjúban fogalmaz – szerint segíti őket, hogy ma már sokkal könnyebb lemérni az igényeket, a technológiai fejlődés számos pozitív változást hozott. A Facebook-rajongóik száma, a YouTube-nézettségük vagy az oldalaikon működő kívánsággépbe érkező szavazatok alapján sokmilliós visszajelzést kapnak a fellépők népszerűségéről. A Sziget 2014-ben 351 millió forintos eredményt realizált.

A szociokulturális életnek mindenesetre biztosan nagy pofon, hogy mégsem lehet annyira örülni mindennek most, hogy mi, magyarok vagyunk Európa feketebárányai. Hiszen ugyanez a Gerendai Károly a Figyelőnek már „apró trükk”-nek nevezte azt, hogy Hungary helyett Budapest van feltüntetve a Sziget külföldre szánt plakátjain, mert „az jobban csengő név manapság, az ismert okok miatt”. A Sziget Kft. ügyvezetője nem fejtette ki, mik az ismert okok, de elárulta, hogy az idén 4,7 milliárd forint volt a rendezvény költségvetése és százmillió forint körüli eredményre számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy lesz így a Bandi bának pálinkája?

Divany.hu 2015. szeptember 29., kedd 10:58

Több mint 400 tétel, évek óta lejárt felhasználhatósági idejű, sérült csomagolású növényvédő szert és termésnövelő anyagot talált a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) egy Csongrád megyei kereskedőnél. A termékek egy része érvényes engedéllyel sem rendelkezett. A szakemberek a tételeket azonnali hatállyal zárolták.

A NÉBIH folyamatosan ellenőrzi a növényvédőszer-kiszerelő, -gyártó üzemeket, valamint kis- és nagykereskedelmi egységeket, logisztikai raktárakat, áll közleményükben. Szeptember közepén, egy ellenőrzés alkalmával a szakemberek több mint négyszáz tétel (7,5 tonna) lejárt felhasználhatósági idejű, sérült növényvédő szert és termésnövelő anyagot, illetve érvényes engedéllyel nem rendelkező terméket találtak egy Csongrád megyei telephelyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már legnagyobb ledfala is a kínaiaknak van

Divany.hu 2015. szeptember 28., hétfő 11:48

Nemrég debütált a csungkingi Maoye Plázában a világ legnagyobb kültéri ledfala, ami 3363 négyzetméteren és több mint száz méteres magasságban is képes reklámokat sugározni. Az Unilumin cég által megálmodott ledfal a Guanyin Bridge Business Circle, azaz az üzleti negyed kellős közepén áll, és méretének köszönhetően mindenhonnan tökéletesen látható.

Ugyan arról nem szólnak a hírek, hogy mennyi áramot fogyaszt, de azt ígérik, hogy a lehető legenergiatakarékosabban világít, ráadásul állítólag a környezetre semmiféle fényszennyező hatása nincsen, amit így elsőre azért elég nehéz elképzelni...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ilyen drónból nézve a világ egyik legmenőbb háza

etelka 2015. szeptember 27., vasárnap 18:13

Frank Lloyd Wright Hollyhock (Mályvarózsa) nevű épülete Los Feliz tetején található, és öt év felújítás után februárban lehetett megnézni - mindössze 24 órán keresztül. Az 1921-ben épült ház Los Angeles egyik leghíresebb épülete, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, kilenc másik Wright művel együtt. Az épület eredeti gazdája Aline Barnsdall olajmágnás örökös, aki még 1927-ben adományozta a városnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy most ért véget a nagy Aranymaci-gate per?

Edicsek 2015. szeptember 27., vasárnap 11:07

Véget ért a harc a prémium csokik egyik királya, a Lindt és a gumicukorpápa Haribo között, amiben két arany színű, nyakán piros szalagot viselő medve esett egymásnak a bíróság előtt azt vitatva, melyikük az igazi és eredeti. A háborút a Haribo nyitotta, aki akkor akadt ki, mikor a Lindt arany csomagolású csokimacit dobott a piacra. A Német Szövetségi Bíróságon a napokban zárult le a két nagy cég pere, amelyben a Haribo azzal vádolta a Lindtet, hogy ellopták és másolták az általuk kitalált "Golden Bear", azaz Arany Medve logójukat a csokimedvéjükkel – számolt be a jogi cicamaciharcról a BBC.

Fotó: Chris Linton
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégsem olyan egyszerű becuccolni egy lakókonténerbe?

aa 2015. szeptember 26., szombat 20:21

Még az év első felében jártunk utána annak, hogy mégis mire jók, mennyire gazdaságosak és mennyibe kerülnek az újrahasznosított szállítási konténerek. Vannak azonban olyan szkeptikus építészek, akik szerint ezek a mozgatható otthonok egyáltalán nincsenek rendben, cseppet sem nevezhetjük őket hosszú életűnek vagy költséghatékonynak.

„Körülbelül tíz éves korom óta vagyok kapcsolatban a tengeri konténerekkel, ekkor vágott bele apám ebbe a bizniszbe. Ők az Egyesült Államokban és Kanadában készítették az akkor valóban drágának számító tartályokat, amikről nehéz lett volna elhinni, hogy élhetőek. Ehhez képest nemrég láttam egy fotót néhány afrikai konténerházról, amelynek ablaka és ajtaja is volt.”- mondja a treehugger.com kritikusaként ismert Lloyd Alter , aki szerint hosszú távon egyáltalán nem fenntartható ez a fajta életforma.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 ... 129

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés