Miért szeret a macska annyira a csapból inni?

A te macskád is állandóan felugrál a mosdó vagy a mosogató szélére, hogy a folyó vízből ihasson? Most megtudhatod, miért találja olyan vonzónak, miközben a tálkájában lévő vízre rá sem hederít.

A magyarázat arra vezethető vissza, hogy a macska őse sivatagi éghajlaton fejlődött ki, így képessé vált száraz körülmények között megélni. Folyadékigényét nagyrészt nem is a természetes vizekből, hanem valójában – ragadozó állat lévén – az elejtett zsákmányok húsából fedezte. Ebből pedig a mai macska is sokat profitál, hiszen a szomjúság kevésbé kínozza más állatokhoz képest. A gondok akkor kezdődnek, ha mindig csak száraz tápot kap enni, hiszen így közel sem jut hozzá annyi folyadékhoz, mint a természetes táplálékaiból tenné.

De miért a csapvíz kell neki?

Annak, hogy a macska a folyó vizet részesíti előnyben az állóvízzel szemben, több oka is lehet. A cathealth.com a következőket sorolja ide:

  • Nem feltétlenül látja jól az állóvizet.
  • Sebezhetőbbnek érzi magát, amikor a tálkája előtt ülve iszik.
  • Evolúciós okokból is bizalmatlanul tekint az állóvízre, ami a baktériumok elszaporodásának kedvez.
  • A csapból folyó víz csobogása jobban felkelti a figyelmét, illetve a hang alapján könnyebben beazonosítja.
  • A friss csapvizet ízre is kellemesebbnek találja, mint azt, ami – ki tudja mióta – a táljában áll.

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére megerősítette, hogy a macska nagyon érzékeny a tisztaságra, ezért leginkább azért szeret a csapból inni, mert így frissebb és tisztább vízhez juthat. A másik ok, hogy kíváncsi természete miatt a csapból folyó víz csillogását, csobogását izgalmasabbnak tartja. Ezért is láthatod, hogy nemcsak iszik belőle, hanem a mancsát használva játszik is vele. A tálkából ivást ezzel szemben kifejezetten rosszul élheti meg, mert ha érzékeny bajsza hozzáér az edény széléhez, az kellemetlen érzés számára – kiváltképp, ha az edény fémből van.

„A macska alapvetően nem igényel sok vizet, de száraz tápos etetés, bizonyos élettani állapotok (mint az időskor), illetve egyes betegségek (pl. láz, hasmenés, hányás és veseelégtelenség) esetén megnövekszik a folyadékigénye. Ilyenkor mindenképp bőséges folyadékpótlásra van szüksége.”

A szakember felvetett néhány megoldást is. A legegyszerűbb, hogy amikor elmész otthonról vagy hazaérsz, megnyitod a macskának a csapot, ám ez nem feltétlenül áll összhangban az állat igényeivel, mert neki az a legjobb, ha akkor ihat, amikor megszomjazik. A másik lehetőség egy úgynevezett macskaszökőkút beszerzése. Ebben ugyan szintén cserélni kell a vizet, mert egyébként nem lesz friss, viszont mindig a folyó víz illúzióját kelti. „A macskák jobban szeretik a sima tálkához képest, de ettől függetlenül továbbra is előfordulhat, hogy felsorakoznak a csapnyitáskor” – tette hozzá az állatorvos.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra