Spagettik tesztje: saját márkás tészták okoztak meglepetést

Tizenegyféle terméket kóstoltunk végig, de meg kellett állapítanunk, hogy néhány kisebb íz- vagy állagbeli eltéréstől eltekintve általában nincsenek egetverő különbségek közöttük.

A spagetti mindig megmentheti a napot, amikor viszonylag kevés vesződséggel szeretnél valami meleg ételhez jutni, hiszen a tészta 10 perc alatt megfő, majd némi szósszal megkínálva már fogyasztható is. De melyik terméket érdemes megvenni hozzá? És vajon az íz szempontjából mennyire számít, hogy hány tojásos a tészta? Utánajártunk!

Mit érdemes tudni a spagettitésztáról?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a száraztészták, így a spagetti tulajdonságait a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A termék kétféle változatban kapható a boltokban. Az egyik a durumtésztás spagetti, ami durvára őrölt durumlisztből készül. A szakember szerint ennek olyan magas a fehérjetartalma, hogy tojás nélkül is képes megfelelő állományt biztosítani a tésztának. Nincs is más összetevője, csak a víz. A másik a búzalisztes spagetti, amely tojás hozzáadásával készül. Hogy mennyivel, azt a termék nevében is fel kell tüntetni.

A szám azt jelöli, hogy 1 kiló késztermék mennyi tojást tartalmaz.

A 4 tojásos tészta tehát például kilogrammonként 4-et. Az élelmiszermérnök kiemelte, a legtöbb tésztaüzem nem friss tojással, hanem tojáslével dolgozik, de a megszabott arányt ebben az esetben is tartani kell. A termék minőségét értelemszerűen az alapanyagok (a liszt és tojás), illetve a gyártási technológia határozza meg, tette hozzá.

Tesztünkön 11 termék került terítékre
Ruzsovics Dorina

Traszkovics Zsolt azt tanácsolja, hogy a spagetti elkészítésénél mindig hagyatkozz a gyártó javaslataira, hiszen minél tovább főzöd, annál puhább lesz, ám egy ponton túl szét is főhet. Az aranyszabály, hogy a tésztát legalább 1:10 arányú sós vízben kell kifőzni, vagyis egy félkilós kiszerelésű tésztához például 5 liter vízzel számolhatsz.

Hogy zajlott a teszt?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen 11 jött össze. A legtöbb 4 tojásos volt, de akadt köztük pár 2 tojásos, illetve egy 1 tojásos is. Habár az előbbiek zömében jobb helyezést értek el, azért akadt egy meglepetés is.

A spagettitésztákat a gyártók elkészítési javaslatai alapján, a Borganika konyhájában készítettük el és kóstoltuk végig. Résztvevőink az értékelés során szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok figyelembevételével mondtak ítéletet a termékekről, melyekről a vakteszt kritériumainak megfelelően nem tudhatták, hogy milyen márkához tartoznak. A pontozás egy 1-től 5-ig terjedő skálán történt, ami az összesítés és átlagolás után az alábbi eredményt adta ki:

3. helyezett: SPAR 4 tojásos spagetti száraztészta – 3,6 pont (249 forint/500 g)

Összetevők: tésztaipari búzaliszt, tyúktojás.

IMG 6517
Ruzsovics Dorina

A SPAR 4 tojásos spagettije egészen finomnak bizonyult, de valahogy hiányzott belőle az a bizonyos plusz, ami miatt igazán lelkesedni tudtunk volna érte. Ezt mutatták értékelései is: szinte mindenki csak olyanokat írt róla, hogy nem rossz meg, rendben van, meg tök oké.

  • Egy kicsit lehetne vastagabb. Az íze cérnametéltre emlékeztet. Nem rossz.
  • Nem kiemelkedő, de tök oké.
  • Átlagos.
  • Rendben van.
  • Egész finom, kellemesen tojásos.

1. helyezett: Gyermelyi Donna Pasta 1 tojásos spagetti száraztészta – 4 pont (389 forint/500 g)

Összetevők: tésztaipari búzaliszt, 1 db friss tyúktojás/1 kg késztermék (5 százalék).

IMG 6513
Ruzsovics Dorina

Miközben a többi dobogós helyen a 4 tojásos tészták domináltak, addig a Donna elnevezésű Gyermelyi termék a trenddel szembefordulva egy tojással is remekül érvényesült. Kóstolóink zömében kellemes ízűnek és állagúnak találták. Negatívumként legfeljebb annyit lehet megemlíteni, hogy egytojásos volta ellenére versenytársainál drágábban kapható.

  • Na, ez végre jó!
  • Uh, na ez nagyon király!
  • Jó állagú.
  • Kissé íztelen, de vállalható.

1. helyezett: Auchan 4 tojásos spagetti száraztészta – 4 pont (229 forint/500 g)

Összetevők: tésztaipari búzaliszt, teljes tojáslé, ivóvíz.

IMG 6457
Ruzsovics Dorina

Az első helyen kibontakozó holtverseny másik szereplője az Auchan olcsó, saját márkás terméke lett. Bár két tesztelőnk némiképp íztelennek érezte, a többiek minden szempontból szerették – különös tekintettel az állagára. Ki gondolta volna, hogy az egyik legolcsóbb spagettitészta ilyen szuper eredményt érhet el!? Főleg úgy, hogy tojásléből készül. 

  • Az állaga és a síkossága pont megfelelő, az íze semleges. Nekem bejönne egy jó négysajtos mártással.
  • Ízre és állagra is átment, ebből ennék még.
  • Szuper az állaga, meg az íze is.
  • Jó gumis az állaga.
  • Nem sok íze van.

Futottak még

4. helyezett: Séf konyhája 4 tojásos spagetti száraztészta – 3,5 pont (349 forint/500 g)

A Séf konyhája spagetti értékelései elég vegyes képet mutattak. Volt, aki „kellemesnek”, „krémes ízűnek”, „tojásosnak”, „csúszósnak” és/vagy egész finomnak nevezte, mások viszont arra panaszkodtak, hogy „nagyon sápadt”, „picit lisztes ízű” vagy épp „íztelen”.

5. helyezett: Lidl Combino 4 tojásos spagetti száraztészta – 3,4 pont (239 forint/500 g)

A Lidl saját márkás termékéből vastagon kiérződött a tojás. Legalábbis a többség szerint, mert egyik kóstolónk számára jellegtelennek hatott. Az állagáról nagyrészt az a megállapítás született, hogy „jó”, de egy esetben megkapta azt is, hogy „kicsit gumis”.

6. helyezett: Penny Aranykosár 4 tojásos spagetti száraztészta – 3 pont (239 forint/500 g)

A Penny tésztájának a klassz állag volt a legfőbb erénye, az ízével ugyanakkor akadtak bajok. Az értékelőlapokon egy kósza „egész jó” mellett a „semleges”, a „totál íztelen” és a „van egy fura mellékíze” szerepelt.

6. helyezett: Gyermelyi 4 tojásos spagetti száraztészta – 3 pont (525 forint/500 g)

Ahhoz képest, hogy merítésünk legdrágább termékét tisztelhettük benne, a Germelyi spagetti íze csupán mérsékelt sikert aratott. Kiérdemelt ugyan egy „jó” minősítést is, ám a csapat fennmaradó része „kesernyésnek” vagy „kellemesen semmilyennek” titulálta. Az állaga szintén hagyott némi kívánnivalót maga után. Tesztelőink köreiben az a vélekedés alakult ki, hogy „gumiszerű”, ezért olyan érzetet kelt, mintha nem is tésztát, hanem „cipőfűzőt” rágcsálna az ember.

8. helyezett: Dunakeszi 4 tojásos spagetti száraztészta – 2,8 pont (359 forint/500 g)

A Dunakeszi termék szinte csak közepes értékeléseket kapott. Kóstolóink itt elsősorban azt emelték ki, hogy „vékonyabb, mint ami jólesne,”, „állagra tetszetős”, „éppen ehető”, „tojásos íze van”, de „van valami fura utóíze” is.

8. helyezett: Tesco Hearthy Food Co. 2 tojásos spagetti száraztészta – 2,8 pont (215 forint/500 g)

A Tesco 2 tojásos versenyzője szokatlanul fehérnek látszott (vélhetően pont a kevesebb tojás miatt), ami nem tette igazán bizalomgerjesztővé, ráadásul „ragadós”, „nyúlós” állaga csak tovább mélyítette kételyeinket, de ehhez képest ízre nem is volt rossz. 

8. helyezett: SPAR S-Budget 2 tojásos spagetti száraztészta – 2,8 pont (399 forint/1000 g)

A SPAR gazdaságos, 2 tojásos résztvevője megosztotta tesztelőinket, akik sem állagát, sem ízét tekintve nem jutottak egységes álláspontra. Ez az értékelésekben a következőképpen ütközött ki: „az állaga nagyon kellemes, és az íze sem rossz”, „mintha gumit rágnék”, „lisztízű, de jól néz ki”, „ízre közepes, de állagra jó”.

11. helyezett: Tesco 4 tojásos spagetti száraztészta – 2,1 pont (239 forint/500 g)

„Küllemre olyan, mint az ázsiai tészták” – állapította meg valaki a Tesco 4 tojásos spagettijéről (ami érdekes módon rosszabbul szerepelt, mint 2 tojásos társa), valaki más pedig egyszerűen csak úgy fogalmazott, hogy „nagyon csúnya”. Ezzel talán még meg is lehetett volna békélni, ha nem párosul hozzá valami fura, keményítős íz, és nem esik darabjaira a tányéron. Így viszont már kevésbé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek