Mirelit csirkefalatok tesztje: Az ilyen nuggetsnél egy párizsi is különb!

A mirelit termékekről tudvalévő, hogy nem tartoznak a gasztronómia fényesen ragyogó ékkövei közé. A gyorsfagyasztott nuggetsekre ez fokozottan igaz – akár az ízüket, akár az összetételüket nézzük.

Az elsősorban a gyorséttermek kínálatából ismert nuggetsekről, vagyis csirkefalatokról mindannyian kellemes emlékeket őriztünk, de bolti termékekkel eddig nem akadt dolgunk, így kíváncsiak voltunk, mire számíthat az a bátor fogyasztó, aki egy sebtiben összedobott vacsora reményében megveszi a mirelit verziót. Összefoglalva azt tudjuk mondani, hogy néhány kivételtől eltekintve semmi jóra...

Mi kerül a bolti nuggetsbe?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a csirkenuggets praktikus termék, amit a fagyasztóból kivéve pár perc alatt készre süthetünk. Feltéve, hogy összetételének ismeretében még van hozzá gusztusunk.

Jellemzően nem csirkemellből van kivágva, hanem az egyéb termékek gyártási folyamataiból visszamaradó nyesedékekből készül.

Vagy ha mégsem, akkor többnyire – részben vagy teljes egészében – „gépi úton csontozott mellhúsból” állítják elő, ami a mell csontozása után a csontról lefejtett húsrészekből származik. A szakember szerint a csontokon ugyan nagyon kevés hús marad a feldolgozás során, de egy olyan üzemben, ahol sok alapanyagot dolgoznak fel, összességében mégis tekintélyes mennyiségről lehet beszélni.

Az ilyen módon kinyert hús nem azonos minőségű a mellhússal, vagy akár a korábban említett formázási nyesedékekkel.

Márpedig az élelmiszermérnök szerint a termék minőségét az alapanyag, vagyis leginkább a hús fajtája, illetve annak mennyisége szabja meg, melyet az összetevők felsorolásánál százalékos formában is fel kell tüntetni. Az arány általában 27 és 60 százalék között szokott mozogni, tehát a gyártótól függően nagyban eltérő lehet. Értelemszerűen minél magasabb a szám, az adott termék szakmai szempontból annál értékesebb.

Az összetételükkel akadnak bajok
Az összetételükkel akadnak bajokRuzsovics Dorina

A másik fő összetevő a panír, ami szintén hozzájárul az élvezeti értékhez – különösen, ha fűszereket vagy ízfokozókat is kevernek hozzá. A termékben megtalálható még olaj (hiszen a fagyasztás elősütést követően történik), illetve víz, ami az alacsonyabb hústartalmú termékekben jelentős mennyiséget képviselhet, valamint bizonyos esetekben a csirkebőr is, ami pépesített formában kerül bele.

Mindezeken túl a nuggets számos adalékanyagot is tartalmazhat, ami hatással lehet az ízére, ropogósságára vagy méretére is, valamint fontos szerephez juthat a húsrészek összetartásában. Traszkovics Zsolt megjegyezte, hogy ezektől a fogyasztók rendszerint idegenednek, de valójában semmivel nem veszélyesebbek az egészségre nézve, mint mondjuk a városi levegő.

„Összességében nézve, a nuggetsek praktikusak és finomak lehetnek, de szakmailag kevésbé értékesek, mint a panírozott csirkemellszeletek. Nem titok, hogy a gazdaságosság érdekében a gyártók olyan részekből készítik, amiket más módon nem lehetne hasznosítani, de az élelmiszer-pazarlás szempontjait is figyelembe véve ezt nem feltétlenül lehet problémának tekinteni.”

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a gyorsfagyasztott csirkés nuggetseket, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen tízfélét találtunk. Ezeket a csomagolásukon feltüntetett utasításokat követve a Borganika konyhájában készítettük el és kóstoltuk végig.

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, így résztevőink ezúttal sem tudhatták, hogy milyen termékekkel van dolgunk. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi végeredmény:

3. helyezett: Spar csirkemellnuggets cornflakesbundában – 3,25 pont (599 forint/300 g)

Összetevők: csirkemellfilé (46 százalék), panír {ivóvíz, cornflakes panírmorzsa (11 százalék) [búzaliszt, kukoricapehely (40 százalék) ((kukorica (97 százalék), étkezési só)), árpamaláta-kivonat, étkezési só, élesztő, fűszerek (paprika, kurkuma)], panírlisztkeverék (durumbúza, búzaliszt, búzaglutén), búzaliszt, étkezési só, kurkuma por, vöröshagymapor, fokhagymapor, őrölt kömény}, ivóvíz, napraforgó-étolaj, csirkebőr, étkezési só, tápiókakeményítő, fűszerkeverék (étkezési só, dextróz, fűszerkivonatok), fokhagymapor, zellermagkivonat.

IMG 6608
Ruzsovics Dorina

A Spar termékébe nem valami kevésbé bizalomgerjesztő gyártási melléktermék, hanem igazi csirkemellfilé került, ami mindenképp dicséretes, csakúgy mint a cornflakesbunda is. Kóstolóink alapvetően elégedettek is voltak vele, és csupán azon berzenkedtek egy sort, hogy lehetne dominánsabb az íze.

  • Egészen rendben van.
  • Íztelen.
  • Egész jó.
  • Felejthető.

2. helyezett: Penny Morliny rántott csirkefalatok – 4 pont (699 forint/350 g)

Összetevők: csirkemellhús (64 százalék), panír [búzaliszt, ivóvíz, élesztő, étkezési só, repceétolaj, fűszerek, fűszerkivonatok, kukoricapehely, módosított keményítő, térfogatnövelő szerek (difoszfátok, nátrium-karbonátok), aromák], stabilizátorok (kálium-laktát, kálium-acetátok, trifoszfátok, nátrium-karbonátok), étkezési só, módosított kukoricakeményítő, rizskeményítő, glükóz, rizslisz, zabrost, aromák, fűszerek, borsórost, repceétolaj.

IMG 6666
Ruzsovics Dorina

Merítésünk legmagasabb hústartalmú terméke lévén a Penny versenyzőjéhez nagy reményeket fűztünk. Szerencsére nem is kellett csalódnunk benne: a panírja ugyan kissé keményebbnek hatott, de ettől eltekintve teljesen rendben volt.

  • Kicsit bizarr a panír, de egyébként tök oké.
  • Jól néz ki, és a fűszerezése is klassz, de a panírja kicsit kemény maradt.
  • Lehetne roppanósabb a panír.
  • Ez a legjobb, bár mustárízű.

1. helyezett: Lidl chicken nuggets – 4,25 pont (749 forint/300 g)

Összetevők: finomra aprított csirkehús (51 százalék), ivóvíz, kukoricaliszt, búzaliszt, búzadara, napraforgóolaj, keményítő, étkezési só, módosított kukoricakeményítő, búzaglutén, dextróz, fűszerek, cukor, térfogatnövelő szerek (difoszáfok, nátrium-karbonátok, kalcium-foszfátok).

IMG 6556
Ruzsovics Dorina

A Lidl termékéhez curryt és édes-savanyú szószt is mellékeltek, így külön tunkolnivalóról sem kell gondoskodni hozzá. Bár a csomagoláson szereplő finomra aprított, újraformázott csirkehús hallatán nem futott össze a szánkban a nyál, ehhez képest meglepően finomnak bizonyult, és még a bundájában sem lehetett hibát találni. Ha tehát a csirkehús eredete nem üt szíven, bátran tehetsz vele egy próbát!

  • Finom a bunda, állagra is tetszik.
  • Tésztabundásnak tűnik, egész kellemes.
  • Finom a hús és a panír is.
  • Illatos-omlós csirke. Inkább omlós.

Futottak még

4. helyezett: Bábolna csirkenuggets – 2,87 (1299 forint/720 g)
Hústartalom: csirke mellhús 30 százalék.

A Bábolna nuggetséről eléggé megoszlottak a vélemények. Voltak, akik kellemetlen mellékízt emlegetve a párizsihoz és a műanyag fasírthoz hasonlították, két másik tesztelőnknek viszont ennek ellenére is ízlett.

5. helyezett: Schar chicken fingers – 2,85 pont (1999 forint/375 g)
Hústartalom: darabokból visszaformázott csirkemellhús 50 százalék.

A Schar gluténmentes terméknek már a formája is furcsán hatott, mivel inkább emlékeztetett halrudacskára, mint nuggetsre. De ennél is furcsább, hogy két kóstolónk szerint az íze is halas jegyeket (és ehhez mérhető rossz utóízt) mutatott. Kétezer forintért többet vártunk volna tőle.

6. helyezett: Valdor csirkenuggets gluténmentes panírban – 2,75 pont (1109 forint/500 g)
Hústartalom: csirkemellfilé 55 százalék.

Igazi csirkemellfilé ide vagy oda, a Valdor gluténmentes panírral készülő terméke csak mérsékelt sikert aratott. „Elég kemény és ropogós”, „fura az állaga, íze nincs”, „nem elég omlós”, illetve „a panír jó ropogós, de az íze rossz” – nyilatkoztak róla tesztelőink.

7. helyezett: Dixi amerikai nuggets – 2,62 pont (1539 forint/400 g)
Hústartalom: pácolt csirkemellfilé 55 százalék.

A csirkemellfilén alapuló Dixi nuggets értékelései igencsak vegyes képet mutattak. Megkapta, hogy „fura a mellékíze”, „rágós és rossz ízű”, továbbá „halízű”, ám valaki például úgy fogalmazott: „Kicsit lehetne roppanósabb is, de amúgy jó.”

8. helyezett: Valdor csirkenuggets teljes kiőrlésű panírban – 1,75 pont (1299 forint/500 g
Hústartalom: csirkemellfilé 55 százalék.

A Valdor másik, teljes kiőrlésű panírral felvértezett csirkemellfilés terméke rossz szájízt hagyott maga után – nem csak képletesen szólva. „Szörnyű”, „rossz” és „kutyakajaíze van” – kritizálták kóstolóink.

9. helyezett: Tesco breaded chicken nuggets – 1,25 pont (569 forint/500 g)
Hústartalom: gépi úton csontozott csirkemellhús 27 százalék.

A Tesco termékének hústartalma nem sok bizakodásra adott okot, de erre az ízre és állagra senki nem volt igazán felkészülve. „Iszonyú, szétmállik a szádban”, „teljesen életidegen, panírízű”, „nyers hús” és „undorítóan puha” – szerepelt az értékelőlapokon.

10. helyezett: Spar S-Budget csirkefalatkák – 1 pont (719 forint/500 g)
Hústartalom: gépi csontozású csirkehús 27 százalék.

A Spar második termékének sajátossága, hogy több benne a panír, mint a hús. Tesztelőinknek főleg a „rántott párizsi”, a „nyers hús” és a „húspép” jutott róla eszébe, így végül átlagának meghatározása sem járt különösebb nehézségekkel: mindenkitől 1 pontot kapott.

Oszd meg másokkal is!
Mustra