Robotporszívók tesztje: kényelem kompromisszumokkal

Egy porszívó, ami kitakarítja helyetted a lakást – papíron jól hangzik, de a gyakorlatban is képes rá? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 79 robotporszívót tesztelt le nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, hogy választ kapjon a kérdésre.

A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek elsősorban azt ellenőrizték, hogy a készülékek milyen hatékonyan porszívózzák fel a különféle szennyeződéseket, a morzsát, port, szöszöket és szálakat a kemény padlóról és a szőnyegről, mennyire hibátlanul navigálnak a lakásban, illetve egy feltöltéssel mire elegendő a kapacitásuk. A teszten összesen 26 márka, így többek között a Vileda, a DirtDevil, az Ecovacs, az iRobot, a Rowenta, a Samsung vagy a Xiaomi modelljei szerepeltek – hol jobban, hol rosszabbul.

A szőnyegekkel meggyűlik a bajuk

A robotporszívókkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy a padlón legalább olyan hatékonyan tisztítanak, mint a hagyományos, vezetékes készülékek, ám a szőnyeggel kevésbé boldogulnak. Ezt erősítette meg a teszt eredménye is. Bár a legtöbb robotporszívó valóban képes eltávolítani szinte minden szennyeződést a járólapról és a parkettáról – sőt, egyes modellek vizes ruhával is fel tudnak törölni –, a szőnyegen csak félmunkát végeznek. Miközben a jobb vezetékes porszívók akár a por 80-90 százalékát is összeszedik, addig robotizált társaik csak alig az 50 százalékát.

Még mindig vannak hiányosságai
Még mindig vannak hiányosságaiSouth_agency / Getty Images Hungary

Jól navigálnak, de vannak korlátaik

A megjelenésük óta eltelt nagyjából 20 évben a robotporszívók a navigáció terén fejlődtek a legtöbbet. Manapság már vannak olyan termékek, melyek egy telefonos alkalmazás segítségével feltérképezik a lakást, megtervezik a takarítást, majd a beállított paramétereknek megfelelően kikerülik a tiltott zónákat, a kritikus területeket pedig alaposabban megtisztítják.

Mivel azonban a szobák sarkait még a legújabb modellek sem tudják maradéktalanul kitakarítani, illetve a lépcsők, küszöbök továbbra is akadályt jelentenek számukra, erre a szempontra egyik termék sem kapott 60 százaléknál magasabb értékelést a teszten.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

100 ezer forint alatt is vannak jók

A vizsgált robotporszívókat 42 ezer és 500 ezer forint közötti összegért árulják, ám árázásuk csalóka lehet, az egyesület ugyanis arra jutott, hogy a legjobban és a leggyengébben teljesítő készülékek között ugyanúgy van olcsóbb és drágább is.

Az élmezőnyben szereplő termékekről azt lehet mondani, hogy viszonylag jól navigálnak, képesek érzékelni és elkerülni a tereptárgyakat, például a függönyöket és a bútorokat, illetve a többi készülékhez képest hatékonyabban távolítják el a szöszöket, szálakat és morzsákat a padlóról, a szőnyeg tisztításával viszont ezek is hadilábon állnak.

Az üzemidő terén a legjobbaknál minimum 1-1,5 órával lehet számolni, ami egy kisebb lakás kitakarítására elegendő. Ez alól kivételt képez a tesztgyőztes termék, ami versenytársait messze felülmúlva közel 4 órás üzemidővel rendelkezik.

60 százalékos eredményével a 84 ezer forintos Anker Eufy RoboVac 11S lett az egyik legjobb ár/érték arányú készülék
60 százalékos eredményével a 84 ezer forintos Anker Eufy RoboVac 11S lett az egyik legjobb ár/érték arányú készülékanker.com

A rangsor élén álló termékeknél az ár 45 ezer és 325 ezer között mozog, vagyis kis szerencsével 100 ezer forint alatt is találhatsz olyan robotporszívót, ami kitűnően navigál és a hatékonyság tekintetében sem marad el lényegesen a drágább készülékek mögött. Némi utánajárás azonban nem árt, mert még egy adott márkán belül is jelentős eltérések lehetnek. Az iRobot 22 vizsgált terméke közül például hiába akadt 5 drágább, a legjobbak közé csak egy jutott be. A márka modelljeinek tisztítási hatékonysága ugyan nem különbözik lényegesen, de energiafogyasztásuk, navigációs képességük és zajkibocsátásuk elég vegyes képet mutat.

Ne kapkodd el a vásárlást

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, hogy mielőtt nagyobb költségekbe vernéd magad, nézd végig olyan szemmel is a lakást, hogy egy robotporszívó mennyire tudna szabadon mozogni benne. Ha zegzugos kialakítású, tele van szőnyeggel, magasak a küszöbök és túl sok tárgy van a földön, amit nem szeretnél mindig elpakolni, nem biztos, hogy érdemes beruháznod rá. Legfeljebb akkor, ha meg tudsz barátkozni a gondolattal, hogy szükség lehet némi kézi porszívásra, sepregetésre is. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében), ide kattintva olvasható el. 

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra