Klóros vagy klórmentes? Így használd biztonságosan a fehérítőt

A fehérítő teljesen biztonságos, mindaddig, amíg pontosan betartod a gyártói utasításokat, illetve tisztában vagy vele, hogy milyen ruhákat lehet vele kimosni.

A fehérítő, avagy a hipó nagyban hozzájárulhat, hogy fehér ruháid fehérek is maradjanak, ráadásul egyúttal fertőtlenítésére is alkalmas. Ám ha nem vagy elég körültekintő és valamit rosszul csinálsz, a kedvenc darabjaid talán már soha nem lesznek ugyanolyak, mint előtte. Ha nincsenek vonatkozó tapasztalataid, ez némi aggodalommal tölthet el, a Lifehacker ezért is hívta fel a figyelmet, hogy mire érdemes ügyelni a termék használata során.

Ismerd meg a fehérítőd

A fehérítőnek két fő típusa van: a klóros, valamint a klórmentes változat, melyet oxigénes, oxigénalapú vagy színkímélő fehérítőnek is neveznek. Az előbbi hatékony fertőtlenítőszernek számít, de nem minden szövettípusnál lehet bevetni, ezért általában csak a fehérekhez használják. Az utóbbi ezzel szemben jóval szélesebb körben alkalmazható, és nem tesz kárt a színekben vagy mintákban.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen termék mellett is döntesz, véletlenül se keverd ammóniával – ami számos tisztítószerben, így sokféle üveg- és ablaktisztítóban, általános tisztítószerben, WC-tisztítóban és lefolyótisztítóban megtalálható –, a kettő elegyéből ugyanis mérgező gáz jöhet létre. A fehérítőből származó kipárolgásokat egyébként sem tanácsos belélegezned, illetve ügyelj arra is, hogy az anyag ne kerüljön a bőrödre vagy a szemedbe.

Mielőtt bármit is tennél, válogasd szét a szennyest!
Mielőtt bármit is tennél, válogasd szét a szennyest!Martin Poole / Getty Images Hungary

Ellenőrizd a ruhacímkét

Ez megmutatja, hogy az adott ruhához szabad-e fehérítőt használni. Az üres háromszög azt jelenti, hogy bármilyet, míg a két vonalkával ellátott háromszög azt, hogy csak klórmentes terméket. Ha viszont a szimbólum át van húzva egy X-szel, akkor semmilyet!

És ha hiányzik a címke? Akkor próbáld ki a fehérítőt egy kevésbé feltűnő ponton. Csak keverj össze két teáskanálnyit egy negyed csészényi vízzel, majd cseppents egy keveset az anyagra. Ha megváltozik a színe, vagy valamilyen sérülés keletkezik rajta, értelemszerűen keress más megoldást!

Válogasd szét a szennyest

Ha fehérítővel szeretnél mosni, először válogasd szét a fehér, a világos és a sötét színű szennyeseket. A fehérekhez nyugodtan használhatod a klóros változatot, a másik kettőhöz viszont csak klórmenteset adagolj, a világos és a sötét kupacot pedig külön mosd ki, nehogy megfogják egymást. Ami a hőmérsékletet illeti, mindig a címkén feltüntetett legmagasabb értéket célozd meg, mivel a fehérítő magas hőfokon tud a leghatékonyabban működni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Figyelj oda az adagolásra

Ha a mosógéped rendelkezik fehérítőadagolóval, akkor abba kell öntened, ha nem, akkor az előmosás adagolójába. Egy átlagos méretű töltethez általában háromnegyed csészényi mennyiség szükséges, de a pontos adagoláshoz mindenképp olvasd el az adott termék gyártójának útmutatóját.

Oszd meg másokkal is!
Mustra