4 tipp, hogy ne legyen bajod a nyilvános vécétől

Szennyeződésgyanús mosdókagylók, kilincsek, fertőző aeroszolok a levegőben, és több emberrel összezárva lenni egy viszonylag kis térben, miközben még a koronavírus is fenyegetést jelent. Nem hangzik jól, ugye?

William Petri epidemiológus szerint az említett kockázatokat nem lehet félvállról venni, ezért van néhány alapvető szabály, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor kénytelen vagy igénybe venni egy nyilvános vécét. Már csak azért is, mert a legtöbb ilyen hely nem éppen a tisztaságáról híres. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelned.

#1 Hajtsd le a vécé fedelét

Az idevágó veszélyforrásról korábban már mi is beszámoltunk. A lényeg, hogy a vízörvény, ami lenyomja a WC-csésze tartalmát a csatornába, láthatatlan felhőt hoz létre, ami baktériumok hadaival és mikroszkopikus méretű székletmaradványokkal terítheti be a helyiséget. Egy tanulmány szerint a fertőző aeroszolok még 30 perc után is ott lehetnek a levegőben, ami ráadásul még a második és harmadik lehúzáskor is újabb részecskékkel gyarapodik. A megoldás azonban roppant egyszerű: mielőtt lehúznád a vécét, csukd le a fedelét!

Ne felejts el kezet mosni!
Ne felejts el kezet mosni!golibo / Getty Images Hungary

#2 Ne tapogass össze mindent

Mivel a kórokozók egyik kellemetlen tulajdonsága, hogy életben maradhatnak a tárgyak felületén is, kétszer is gondold meg, hogy mihez nyúlsz hozzá odabent, és ha már meg kell fognod valamit, utána ne érintsd meg a szád, az orrod és a szemed, mivel így könnyedén bejuthatnak a szervezetedbe. Mondanunk sem kell, vécézés után az legyen az első dolgod, hogy alaposan megmosod a kezed!

A meleg levegős kézszárítót viszont lehetőleg ne nagyon használd, mert megint csak az aeroszolok terjedésének kedvez. Ha biztosra akarsz menni, nem árt, ha kézfertőtlenítővel vagy fertőtlenítő kendővel felszerelkezve érkezel, felkészülve arra az eshetőségre, hogy elfogyott a szappan és/vagy nem működik a csap.

#3 Csak addig maradj bent, amíg muszáj

Egy olyan zárt térben, mint amilyen egy nyilvános vécé, a megbetegedést okozó részecskék órákon át megmaradhatnak a levegőben, de minél kevesebbet tartózkodsz bent, annál kisebb az esélye, hogy megfertőzzenek. Éppen azért próbálj arra törekedni, hogy a dolgod végeztével a lehető leghamarabb távozz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#4 Viselj maszkot

Ha maszkot viselsz, illetve legalább 2 méter távolságot tartasz másoktól – már amennyire ez egy szűkös nyilvános toalettben lehetséges –, az szintén segíthet, hogy se neked, se másoknak ne essen baja. Amikor a mosdóba lépve azt tapasztalod, hogy nagy a tumultus és nem mindenki visel maszkot, ami a koronavírus miatt aggodalommal tölt el, annyit tehetsz, hogy sarkon fordulsz és vársz egy kicsit, amíg páran kijönnek. Amennyiben a visszacsapás ellen is szeretnéd felvértezni magad, alábbi cikkünkben erre is találhatsz megoldást:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek