A nagy matracteszt: nem csak a kényelem számít

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 8 márka összesen 39-féle egy- és kétszemélyes matracát tesztelte le, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A matracvásárlás elég macerás tud lenni. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy az online boltokat böngészve rugós, hab-, latex- és hibrid termékek egész sorával lehet találkozni. A kínálat hasonlóan széles a nagy bútoráruházakban is, de az internetes vásárlással szemben mindenképp előnyt jelenthet, hogy a termékeket a helyszínen személyesen ki lehet próbálni (persze a járványra tekintettel ezt most nem javasolnánk). A kényelmen túl azonban annak is érdemes utánajárni, hogy melyik az, amelyik megkímélhet a gerincbántalmaktól, hiszen akár 8-10 éven át tartó rendszeres használattal számolhatsz. Ha úgy érzed, rád férne egy kis segítség, olvasd el összefoglalónkat a tesztről, melyen a 22 különböző árfekvésű IKEA és 3 Jysk matrac mellett prémium kategóriás Tempur, Morfeus Tai, Sealy termékek szerepeltek. Az eredményből kiderül, hogy a célnak egy közepes árfekvésű modell – mint a Dormeo Air Select Plus vagy az Emma Original (2019) – is megfelel-e, vagy megéri többet költeni egy drágábbra.

Mire figyeljek a vásárlásnál?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint általánosságban azt lehet mondani, hogy az első lépésnek az alapos internetes tájékozódásnak kéne lennie, de ennél is lényegesebb, hogy kipróbáld a kiszemelt terméket. Ennek ellenére akkor sem kell megijedned, ha erre nincs lehetőséged, vagy egyszerűen csak az online vásárlást kényelmesebbnek találod.

A legnagyobb kereskedők ma már házhoz szállítják, majd akár több hét elteltével is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracokat. A pontos feltételeknek még a vásárlás előtt nézz utána, és bizonyosodj meg arról, hogy az adott helyen biztosan van ilyen opció.

Lehetőség szerint próbáld ki személyesen
Lehetőség szerint próbáld ki személyesenvadimguzhva / Getty Images Hungary

Mit tegyek, ha nem tudom kipróbálni?

Ha online vásárolsz, nagyon nem mindegy, hogy milyen szolgáltatásokra és információkra bízod magad, hiszen egy elhibázott matracvásárlás következményeit hosszú éveken keresztül nyögheted – lehet, hogy szó szerint is. Itt van 3 tipp az egyesülettől, hogy véletlenül se fogj mellé.

1. Keresd a pénzvisszafizetési garanciát!

Több kereskedő rugalmas szolgáltatásokat kínál arra az esetre, ha elégedetlen lennél a megrendelt termékkel. Vannak olyan webshopok, ahol a kötelezően biztosított 14 napos elállási idővel ellentétben akár 1 hónapos vagy hosszabb (az Ikeánál 90 nap) pénzvisszafizetési garancia is elérhető.

2. Ne feledkezz meg a visszaszállítás költségeiről sem!

Vásárlás előtt ne csak azt igyekezz tisztázni, hogy mennyi az elállási idő, hanem azt is, hogy melyik felet terheli a visszaszállítás költsége, hiszen ez jelentős összeg lehet.

3. Hagyatkozz gyártófüggetlen információforrásokra!

Az internet tele van a gyártók által szponzorált, bújtatott reklámokkal. Egy matracvásárláshoz hasonló beruházásnál ezért sok bosszúságtól kímélheted meg magad, ha független tesztekből tájékozódsz.

+ 1. Vásárlás után próbáld ki a matracot!

Amint megkaptad, teszteld néhány napig, hogy minél előbb kiderüljön, jól választottál-e. Ha kétszemélyeset vettél, fontos, hogy akivel használod, mindketten külön-külön és együtt is kipróbáljátok, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy csak így fogsz rájönni, hogy nem megfelelő a pontrugalmassága, így nem nyújt elégséges alátámasztást.

A nagy pontrugalmasság azt jelzi, hogy a matrac csak ott süllyed be, ahol ránehezedsz
A nagy pontrugalmasság azt jelzi, hogy a matrac csak ott süllyed be, ahol ránehezedszTudatos Vásárlók Egyesülete

Mennyire legyen kemény?

A matrac kiválasztásánál olyan szempontokat is tanácsos mérlegelned, mint az alvási szokásaid, a testalkatod és a testsúlyod. Ha például az oldaladon alszol, érdemes figyelned, hogy milyen az alátámasztása és a süppedése (magasságmegőrzése). Amennyiben erősebb a testalkatod, akkor egy keményebb kialakítású ajánlott, gerincprobléma esetén viszont mindenképpen ajánlott szakorvossal is konzultálni az optimális keménységet és típust illetően.

Az ideális matrac éveken át képes megfelelően alátámasztani a tested, nem süppedős, de nem is túl kemény. A teszten rosszul vizsgázó termékek elsősorban azért kaptak gyengébb értékeléseket, mert kevésbé időtállók, nem támasztják alá kellőképpen a gerincet (ami hosszú távon deformálódáshoz vezethet), túlságosan süppedősek, vagy könnyű beléjük izzadni.

Hogyan zajlott a teszt?

A Tudatos Vásárlók összetett, sztenderd laborvizsgálatai során nagy hangsúlyt kapott az egészség védelme, azazhogy a termékek milyen alátámasztást nyújtanak, milyen a pontrugalmasságuk, magasságmegőrzésük, illetve hogy hosszú távon mennyire tartósak.

„A matracok tartósságát úgy tesztelték, hogy egy henger alakú nagy görgőt 30.000-szer görgettek át a matracokon, ami mintegy 8-10 éves használatnak felel meg. A teszt lefuttatása után vizsgálták, hogy keletkezett-e a matracokon törés, szakadás, csökkent-e a vastagságuk, puhábbak lettek-e, valamint a tesztszemélyek segítségével újra megvizsgálták, hogy változott-e az alátámasztó képességük. Az alátámasztás tesztelése során a szakértők 36 ponton vizsgálták, hogy háton és oldalfekvés során mennyire süllyed bele a tesztszemélyek teste a matracba. A tesztet egy női és egy férfi tesztalannyal is elvégezték, gerincükön megjelöltek 5 pontot, amelyek szögének és távolságának mérésével vizsgálták, hogy a gerinc deformálódik-e vagy sem.”

A tartósságtesztnél több év használatot szimuláltak
A tartósságtesztnél több év használatot szimuláltakTudatos Vásárlók Egyesülete

Emellett kiemelten ellenőrizték a matracok nedvességáteresztő képességét is, ami igen fontos kényelmi szempont, de egy áruházi próba során sajnos egyáltalán nem lehet róla meggyőződni.

„A matracok nedvességáteresztő képességét műszaki méréssel és tesztszemélyek bevonásával is vizsgálták. A tesztszemélyeknek 2 órán át kellett a matracon feküdniük 23 fokos környezetben 50 százalékos relatív páratartalom mellett, és szenzorok segítségével vizsgálták a derekuk és a matrac közötti levegő relatív páratartalmát.”

Két egyszemélyes, vagy egy kétszemélyes?

Ha éjszaka sokat forgolódsz, vagy a testalkatod számottevően eltér a párodétól, áthidaló megoldásként két egyszemélyes matrac beszerzése is felmerülhet, a franciaágy közepén képződő demarkációs vonal ugyanakkor elrettentő lehet.

Jó hír, hogy ma már az eltérő igényű pároknak sem kell lemondania a zavartalan összebújásról, amennyiben a matrac pontrugalmassága alapján hozzák meg a döntést

– jegyezte meg az egyesület, hozzátéve, hogy ha a testsúly és az izzadékonyság terén is jelentős a különbség, már sokkal inkább két egyszemélyes matracot érdemes venni.

Ha nem szeretnél kompromisszumot kötni sem a tartósság, sem az ergonómiai szempontok és a nedvességáteresztő képesség terén, ebben a kategóriában több terméket is találhatsz, ami mindegyik kritériumnak megfelel. Az eredmény szerint két másik rugós és egy latextermék mellett ilyen a közepes árfekvésű Emma Original (2019) habmatrac is.

Ha a matrac jól alátámasztja a testet, a gerincoszlop nem görbül el alvás közben
Ha a matrac jól alátámasztja a testet, a gerincoszlop nem görbül el alvás közbenTudatos Vásárlók Egyesülete

Mennyibe kerül egy jó matrac?

Miközben a 27 vizsgált egyszemélyes matrac ára 25 és 518 ezer forint között mozgott, addig a mezőnyben szereplő 12 kétszemélyes modell átlagára 33 és 900 ezer forint között alakult. Ha legalább 8-10 évre tervezel, arra számíts, hogy az előbbire nagyjából 70-150 ezer kell költened. A teszt ranglistáján azok a termékek kerültek az élre, amelyek jól alátámasztják a gerincet, nem süppedősek és elbánnak az izzadsággal is.

Meglepő, de hasonlóan jó minőségű kétszemélyes matracot már 50 ezer forint alatt is lehet kapni. Az IKEA Malfors modellje például kiemelkedően teljesített mind a tartósság, mind a magasságmegőrzés szempontjából, de gyengébb pontrugalmassága miatt a vásárlás előtt mindenképp érdemes párban, személyesen kipróbálni – főleg akkor, ha az eltérő igények hátterében egészségügyi problémák állnak.

A kétszemélyes matracok közül az abszolút győztes egy prémium kategóriás, 600 ezer forintos átlagáron forgalmazott Tempur matrac lett (ami egyébként minden szempont mentén lekörözte ugyanannak a márkának a legdrágább, 900 ezres modelljét). Persze nem feltétlenül van értelme ennyire mélyen a zsebedbe nyúlnod, mert apró kompromisszumok árán már 70 és 200 ezer forint között is találhatsz kiváló minőségű kétszemélyes modelleket. Ezek leginkább hosszú távú tartósságukban maradnak alul a győzteshez képest.

A részletes eredményt (előfizetés ellenében) ide kattintva olvashatod el. Téged inkább az érdekel, hogyan tisztíthatod ki a matracod? Akkor olvasd el alábbi cikkünket:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek