Teszt: melyik a legjobb kaukázusi kefir?

Tizenkétféle kefirt kóstoltunk végig, hogy megmutassuk, melyiket érdemes választanod, ha azt szeretnéd, hogy ne csak egészséges, hanem finom is legyen.

Nincs is jobb reggeli, mint a kefirbe tunkolt kiflit. Ezért is született meg bennünk az elhatározás, hogy mindkét termékcsoporttal tegyünk egy próbát. Elsőként a kefirekről osztjuk meg tapasztalatainkat, pontosabban a kaukázusi kefirekről, melyek népszerűsége továbbra is töretlennek látszik. De vajon vannak köztük fekete bárányok is? Máris kiderül!

Miben más a kaukázusi kefir?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, azt, hogy mit nevezhetünk kefirnek, a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, de a szabályozás külön a kaukázusi változatra nem tér ki. A szakember szerint a kefirről elsősorban azt érdemes tudni, hogy az élőflórás savanyú tejkészítmények csoportjába tartozik. A kaukázusi kefirnél ehhez képest nem lehet markáns különbségeket felfedezni, csak némi extra szénsavasság érezhető rajta, de mivel a Kaukázusból származik, marketingszempontból mindenképp előnyös így megnevezni.

A kaukázusi kefir fehér, krémes állagú, akár rögöket is tartalmazó savanykás, enyhén szénsavas, jellegzetes termék.

A tejkészítményben a gyártás során élő mikrobákat szaporítanak el, azaz kefirgombával erjesztik, amit különböző élesztőgombák és a szervezet számára hasznos baktériumok alkotnak. Ezért is alakul ki a termék szénsavas jellegét adó minimális szén-dioxid-tartalom, illetve az alkoholos erjedés miatt némi alkohol is.

Már az elnevezése is csábító
Már az elnevezése is csábító

Mennyire egészséges?

Az élelmiszermérnök rámutatott, hogy a kefir valóban egészséges termék, mivel a szervezet számára fontos fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz, a benne lévő élő mikrobák pedig bélrendszerünk hasznos részét képezik (probiotikumok), illetve emésztésünket, anyagcserénket segítik. Ezek a jótékony mikrobák a tejcukrot tejsavvá alakítják, ezért a kefir csaknem laktózmentes is.

„Fontos megemlíteni, hogy bár kétségtelenül egészséges élelmiszer, nagymértékű fogyasztása már nem tekinthető egészségesnek. A nagy mennyiségű tejsav ugyanis felboríthatja a belek természetes bélflórájának egyensúlyát”– figyelmeztet Traszkovics Zsolt.

Csak addig egészséges, amíg nem viszed túlzásba
Csak addig egészséges, amíg nem viszed túlzásbaRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából válogattuk össze a natúr kaukázusi kefireket, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen tizenkétfélét találtunk. Szerkesztőségünk tagjai ezeket egy vakteszt keretében ették végig, tehát nem tudhatták, hogy a termékek mely gyártóktól, milyen sorrendben kerülnek eléjük. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt.

Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi eredmény:

3. helyezett: Abaúj kaukázusi kefir – 3,5 pont (219 forint/450 g) 

Összetevők: pasztőrözött, homogénezett tej, vajkultúra, kefirgomba. Gyártó: Abaújtej Közös Vállalat.

IMG 1192
Ruzsovics Dorina

Az Abaúj terméke ízre teljesen rendben volt. Legalábbis tesztelőink szerint, akik szinte csak a kefir hígabb állagában találtak némi kivetnivalót, de összességében közepesnek vagy jobbnak ítélték.

  • Híg ez is nagyon. 
  • Finom. 
  • Advenced kefir. 
  • Finom, de lehetne kicsit sűrűbb. 
  • Csíp, de az állaga jó.

2. helyezett: Lidl Pilos kaukázusi kefir – 3,85 pont (199 forint/450 g)

Összetevők: tej, tejfehérje-koncentrátum, kefirkultúra (tejből). Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

IMG 1177
Ruzsovics Dorina

A Lidl kefirjére csak úgy záporoztak a 4-es osztályzatok. Kóstolóink ennek megfelelően nagyrészt finomnak nevezték, és csak egyvalaki akadt, aki jellegtelenséggel vádolta.

  • Finom. 
  • Átlagos. 
  • Egész jó. 
  • Nem győzött meg. Jellegtelen tejtermékízű. 
  • Nem rossz végre. 
  • Finom, édeskés. 

1. helyezett: Tesco kaukázusi kefir – 4,08 pont (189 forint/450 g)

Összetevők: pasztőrözött, homogénezett tej, tejsavbaktérium-kultúra.

IMG 1204
Ruzsovics Dorina

A Tesco terméke ízre és állagra is remekül vizsgázott, így teljesen megérdemelten hozta el a győzelmet. Főleg ha hozzávesszük, hogy 189 forintos költségvonzatával ár/érték arányban is abszolút megállja a helyét.

  • Jó az állaga (nem olyan folyékony), de az íze nem annyira. 
  • Elmegy. 
  • Ez nagyon jó! 
  • Ez jó. 
  • Darabos és a poharas kefirre emlékeztet, de kategóriájában jó. 
  • Ez nem rossz, csak nekem túl homogén. 

Futottak még

4. helyezett: Auchan Tuti Tipp kaukázusi kefir 3,14 pont (205 forint/500 g)

Az Auchan versenyzője nem lett volna rossz, három tesztelőnknek például kifejezetten ízlett, másoknak viszont a tejföl jutott róla eszébe, ami bizony egy kefirnek kevésbé válik a javára.

5. helyezett: ALDI Milfina kaukázusi kefir – 2,92 pont (199 forint/450 g)
Gyártó: Alföldi Tej Kft.

Az ALDI terméke elsősorban savanykás ízeivel hívta fel magára a figyelmet, amiről eltérek a vélemények. Voltak, akik szeretették, voltak, akik nagyon nem.

6. helyezett: SPAR kaukázusi kefir – 2,91 pont (185 forint/450 g) 

A SPAR kefirjéről többen is úgy vélték, hogy „semmi extra”, és bár „jó az állaga”, „mintha vizes lenne”, „nem elég savanyú”, illetve „kellemetlen tejes mellékízt” mutat a végén.

6. helyezett: Penny Sissy kaukázusi kefir – 2,91 pont (139 forint/450 g)
Gyártó: Jásztej Kft. 

A Penny termékénél felmerült, hogy inkább aludttej, mint kefir, de két tesztelőink így is megkedvelte, megjegyezve, hogy „egész jó a többihez képest”.

8. helyezett: CBA Piros kaukázusi kefir – 2,64 pont (199 forint/450 g)
Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

Hasonlóan alakultak az arányok a CBA kefirjénél is. Ketten „édeskés, kellemes íze” és „jó állaga” miatt értékelték kedvezően, a többiek ellenben „nagyon hígnak”, „borzalmasnak”, „keserűnek” és „kegyetlen mellékízűnek” tartották.

8. helyezett: Milli kaukázusi kefir – 2,64 pont (269 forint/450 g)
Gyártó: FrislandCampina Hungária Kft.

A Milli terméke szintén kapott hideget és meleget is, de inkább az előbbiből jutott neki több. Így aztán hiába kapta meg, hogy „egész finom” és „savanykás és intenzív ízű”, a „rossz” és „szörnyű” minősítések átbillentették a mérleg nyelvét.

10. helyezett: Danone előflórás kaukázusi kefir 2,5 pont (229 forint/350 g)
Gyártó: Danone Kft.

„Túl folyékony”, „híg és csomós”, „íztelen” „hányás-” és „tejfölízű” – fogalmaztak résztvevőink a Danone kefirjéről, ami csak két esetben váltott ki pozitív érzéseket.

11. helyezett: Mizo élőflórás kaukázusi kefir – 2,42 pont (245 forint/330 g)
Gyártó: Sole-Mizo Zrt.

A Mizo terméke egész jól indított savanykás ízeivel, de aztán beköszönt a mellékíze, amiről tesztelőink olyanokat írtak, hogy „súlyos”, „fura”, „keserű” és „romlott ízű”.

12. helyezett: Riska Drink & Go kaukázusi kefir – 2,16 pont (269 forint/450 g)
Gyártó: Alföldi Tej Kft.

A Riska kefirjébe mintha csak beleborult volna egy pohár sör. Volt egy tesztelőink, aki „sűrű, savanykás” jellegére tekintettel finomnak találta, a csapat fennmaradó része azonban hol „minősíthetetlenül szarnak”, hol „kegyetlennek” minősítette, vagy azt firtatta, hogy egyáltalán még jó-e.

Bővebben is érdekel, hogy miért olyan egészséges a kefir? Alábbi cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra