Így menthetsz meg egy elázott könyvet

Beleejtetted a kádba a kedvenc könyved? Ne aggódj, ha időben cselekszel, még menthető lehet!

Mindannyian láttunk már elázott könyveket, amik megszáradva csak halovány árnyékuk voltak egykori önmaguknak. Az hagyján, hogy hullámosak lesznek a lapjaik, de hajlamosak a penészedésre is. A jó hír, hogy a Bookriot szerint van rá mód, hogy visszafordítsd a vízkárokat. Ehhez a következő lépéseken kell végigmenned.

1. Rázd meg jól

Tegyél valamilyen nedvszívó anyagot az átázott oldalak közé, csukd be a könyvet, nyomd össze, majd óvatosan rázd ki belőle a maradék vizet, a borítóját pedig óvatosan törölgesd le. Ha fényes lapok, például fotópapír is van benne, az legyen az első dolgod, hogy viaszpapírt raksz közéjük.

Ha nem csinálsz vele semmit, így fog megszáradni
Ha nem csinálsz vele semmit, így fog megszáradniekipaj / Getty Images Hungary

2. Fagyaszd le

Igen, jól értetted. Irodalmi vészhelyzet esetén még a Kongresszusi Könyvtár is ezt a stratégiát ajánlja. Az átázott könyv szinte azonnal penészedni kezd, a fagyasztás azonban képes megakadályozni, hogy a károsodás a mélyebb rétegeket is elérje. Csak figyelj oda, hogy a lapjai ne fagyjanak össze. Ez nem feltétlenül menti meg a könyvet a deformációtól, ám még így is jobb eredményt érhetsz el, mint ha egyszerűen csak sorsára hagynád.

Ha megpróbálkozol a fagyasztással, légy résen, hiszen ahogy a víz megfagy, tágulni kezd, így fennáll a veszélye, hogy a könyv darabjaira hullik. Ennek elkerüléséhez állítsd a fagyasztód a legalacsonyabb fokozatra, vagy ha van „no frost” funkciója, kapcsold be. Ugyancsak segíthet, ha a könyvet egy lezárható műanyag zacskóba teszed.

3. Mérsékeld a károkat

Ahogy a könyv kiolvad, szivárogni kezd belőle a víz, ami megint csak azonnali beavatkozást igényel. Rakj papírtörlőket az oldalai közé, hogy felszívhassák a nedvességet, majd állítsd rá egy törölközőre vagy néhány papírtörlőre. Bármilyen anyagot is használsz, amint túlzottan átnedvesedik, cseréld ki. A makacsul átázott lapokat szórd meg kukoricakeményítővel: ez segíteni fog felszívni a vizet, és később egyszerűen kirázhatod vagy kisöprögetheted a könyvből.

4. Kínáld meg levegővel

Irányíts egy ventilátort a sérült könyv felé, de úgy, hogy ne közvetlenül rá fújja a levegőt, hanem inkább csak keringesse körülötte. Hagyd így, amíg nagyjából megszárad, közben pedig szorgosan cserélgesd az átnedvesedett papírtörlőket.

Van ennél jobb megoldás is
Van ennél jobb megoldás isclu / Getty Images Hungary

5. Lapítsd ki

Ideje, hogy a könyv visszanyerje eredeti formáját. Ahhoz, hogy sikerrel járj, ekkor már éppen hogy csak nyirkosnak kell lennie – de nem teljesen száraznak, mert akkor keresztet vethetsz rá. Először is rakj friss papírtörlőket az oldali közé, és cseréld ki alatta azt az anyagot is, amire ráállítottad.

Ha a megmenteni kívánt példány eldeformálódott, próbáld visszaigazgatni a kívánt formára, rakd egy kemény felületre – szükség esetén egy újabb papírtörlő társaságában –, majd halmozz rá minél több régi könyvet, hogy együttes súlyuk megtegye hatását. Bekapcsolva hagyhatod a ventilátort is, hogy biztosan távozzon belőle az összes nedvesség.

6. Gratulálj magadnak!

Igazán megérdemled, mégiscsak megmentettél egy könyvet! Mármint ideális esetben, mert ha nem vizes lett, hanem valami más folyadék áztatta el, vagy netán nem az elvárt módon fagyott meg, akkor lehet, hogy fáradozásaid ellenére is a kukában végzi. Így viszont legalább tiszta lehet a lelkiismereted, hiszen minden tőled telhetőt megtettél érte.

Apropó, ha már itt tartunk, nemcsak az alázott könyv menthető meg, hanem az elázott telefon is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek