Miért van margó a jegyzetfüzetek szélén?

A jegyzetfüzetek szélén lévő margó jelenlétét manapság már természetesnek vesszük. De elgondolkoztál már azon, hogy vajon mi lehetett a merőlegesen futó vonalak eredeti célja?

Mindennapi tárgyaink néha olyan rejtett funkciókkal rendelkeznek, amik soha nem jutnának az ember eszébe, vagy már más miatt fontosak, mint egykor. A Factnomenal videója alapján ebbe a körbe tartozik a jegyzetfüzetek margója is, amely eredendően nem csak arra szolgált, hogy a tanárok a vonallal elszeparált részre írhassák fel észrevételeiket. Tudni akarod, mi lehet a válasz az élet újabb nagy kérdésére? Máris mondjuk!

Az írást védték

Méghozzá egy sor szőrös betolakodóval szemben. Itt most nem zoknignómszerű teremtményekre kell gondolni, hanem patkányokra és egerekre, amelyek annak idején nagyságrendekkel könnyebben juthattak be a házakba, majd összeharapdáltak mindent, ami az útjukba került.

Falták a betűket
Falták a betűkettenra / Getty Images Hungary

Mivel a rágcsálóknak értékes információkat tartalmazó könyvek, füzetek és naplók estek áldozatul, ténykedésük nem maradt válasz nélkül. A jegyzetfüzetekben megjelent a margó, ami szabadon hagyta a széleket, ahol a legtöbb kár is keletkezett, hiszen az állatok leginkább ehhez fértek hozzá.

A Factnomenal szerint a margó abban is segített, hogy mérsékelje az elhasználódásból fakadó károkat, ezért végül gyakorlat lett belőle. A rágcsálók manapság szerencsére már kevésbé jelentenek fenyegetést az emberi irományokra nézve. Még egy ok, hogy még ma este elkezdj naplót írni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek