Miért hullámos a hullámcsat teteje?

A hullámcsatok nagyon praktikusak, amikor kisebb adag hajat kell feltűzni, vagy egy gondosan felépített kontyot, frizurát kell stabilan rögzíteni, és ma már számtalan egyedi kivitelben kaphatók. Bár eredetileg épp diszkrét támaszuk miatt választottuk őket, és örültünk, ha minél kevésbé ütöttek el hajunk eredeti színétől, ma már kifejezetten rikító színűeket is választhatunk az igazán látványos tűzdeléshez. De mire valók rajta a hullámok?

Dísz lenne?

Ha hozzám hasonlóan te is mindig úgy tűzted meg a hajad, hogy a csat hullámos része volt felül, lehet, hogy díszítőelemnek hitted – éppúgy, mint én. Pedig a hullámok – többek között az Allure magazin cikke szerint – egyáltalán nem díszítenek, már csak azért sem, mivel nem is látszanak. 

Ezeket a kis fekete csatokat ugyanis épp hullámos felükkel lefelé kellene a hajunkba tűznünk.

Hogy mi?

Tényleg?

Bizony, épp így: a rövidebb, hullámos rész alul, a lehelettel hosszabb, tök egyenes felül. És hogy miért?

A hajhoz értők szerint azért, mert ebben a pózban több hajat tud rögzíteni a csat, ráadásul azt is erősebben. A hullámok a biztos tartást szavatolják, mert szoros minivarkocsokat képeznek, a felső – és most már tudjuk, hogy az az egyenes – szár feladata pedig az, hogy az alsó rész hullámaiba belenyomja a hajat, ezzel is segítve a stabilitást. Ráadásul, ha az egyenes rész van felül, tűzéskor nyitogatnod sem kell a csat elejét: a végén göbös verzió így szinte magától csúszik. Itt megnézheted, hogyan csinálják a profik, és milyen más trükköket dolgoztak ki ehhez a fodrászkellékhez. 

Ha rendszeresen használsz hullámcsatot, biztos sokat bosszankodsz, amiért napközben elvándorolnak a helyükről, és többször kell őket igazgatni, rosszabb esetben az egész frizurát újrakomponálni. A lefelé fordítós módszer kipróbálói (most már én is) esküsznek rá, hogy ha lefelé néz a hullám, sokkal kevesebbet vagy egyáltalán nem kell napközben korrigálni a frizurán. Érdemes kipróbálni, neked is jobban beválik-e, mint a másik módozat.

Más tudnivaló?

Csak pár apróság. Hullámcsatból sem mindegy a minőség: érdemes a kicsit drágábbat megvenni, olyat, amiről nem pattan le hamar a festék, és nem jön le a végéről az apró gumi. Utóbbi esetben előbukkan a csat szúrós vége, amivel kellemetlen sérüléseket is okozhatsz magadnak. Jó, ha átgondolod, biztos jó ötlet-e a látványos, színes tűzdelés, szakértők szerint ugyanis, ha nem vigyázol, így könnyen olcsónak tűnhet a frizurád.Jó tudni azt is, hogy nem minden hullámcsatnak van hullámos része, és ezeket a csatokat is a rövidebb, sokszor kiöblösített szárral lefelé kell használni. Ha pedig hétköznapi csatmester szeretnél lenni, a Wikihow útmutatója abban is eligazít, hogy a hajad melyik részét hogyan érdemes tűzni, de tanácsot ad a gyorsan elkészíthető tartós frizurákhoz is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek