Így lehet ízletesebb a sült csirkéd

Nem is hinnéd, mennyi múlik azon, hogy hol és hogyan fűszerezed be az egész csirkét.

A hagyma felkockázásán túl a gasztronómiában kevés olyan dolog létezik, ami annyira körül lenne írva, mint a sült csirke készítése. Az ok rendkívül egyszerű: az étel értékes fehérjeforrásnak számít, mégis alig van vele teendő. Szinte csak be kell dobni a sütőbe, és több napon át kihúzhatod vele. A gond csak az, hogy a finom és középszerű sült csirke közötti határmezsgye meglehetősen szűkös. Itt jön a képbe a fűszerezés, ami átbillentheti a mérleg nyelvét.

A belső is fontos

A Skillet szerint a csirkehús – különösen ami a mellét illeti – egy kicsit unalmas tud lenni, ezért agresszív ízesítést igényel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem elég csak kívülről befűszerezni, a bőre alatti rész és a belseje legalább ilyen fontos. Akár a száraz, akár a nedves pác mellett döntesz, ha nem sürget az idő, a sütés előtt várj 24 órát, hogy kellőképpen átjárhassák a húst az ízek. 

A száraz verziónál nem is kell annyira túlbonyolítani a dolgot. Csak keverj össze némi kóser sót egy kevés cukorral, ennyi is megteszi, illetve esetleg ízlés szerint adj hozzá száraz fűszereket. A nedves pácok előnye, hogy halmazállapotuk miatt képesek kitölteni a csirke belsejét, de ha sűrűbb a pácod – például joghurtos –, akkor jól teszed, ha először bedörzsölöd a madarat sóval kívül-belül, és legalább fél órán át hagyod állni.

Kívül-belül fűszerezd be!
Kívül-belül fűszerezd be!tasha_lyubina / Getty Images Hungary

Kínáld meg vajjal 

Nedves pác esetén ennek nincs akkora jelentősége, de ha csak fűszereket használsz, különösen ajánlott némi vajat tömködni a csirke bőre alá. A célnak az egyszerű sózott vaj is megfelel, de a fűszervajjal még tovább emelheted a tétet. A bőr egyfajta ízpajzsot fog képezni, megakadályozva, hogy a fűszerek odaégjenek és elveszítsék az aromájukat. Próbálkozhatsz akár egész fűszerlevelekkel is, a fűszervaj abból a szempontból jobb választás, hogy egyenletesebben oszlatja el az ízeket.

A csirke testürege szintén remek belépési pont a fűszerek számára. Ide leginkább fás fűszernövényeket vagy egy fél citromot érdemes pakolni. Ha nem egészben, hanem kiterítve sütöd meg a csirkét, beválhat a zöldségágy is. Csak hintsd meg a külsejét egy újabb adag sóval (ne félj, nem nagyon lehet elsózni!), majd rakd be a sütőbe. A csirkemellet addig süsd, amíg a maghőmérséklete eléri a 68 Celsius-fokot, a combnál pedig a 74 fokos értéket célozd meg. Ezután hagyd pihenni 10 percre, vágd fel, és már ehetsz is!

Kéne egy tuti recept is a klasszikus sült csirkéhez? Íme: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek