Tényleg jobb az elektromos fogkefe, mint a hagyományos?

A száj tisztasága és egészsége a rendszeres fogmosással kezdődik. A fogkefék között azonban óriási különbségek vannak, nem beszélve az elektromos változatról, ami a sokszorosába kerül egy simának, viszont állítólag sokszorta jobb is.

Kutatások sora igazolja, hogy a fogakon lerakódott lepedék és az abban tenyésző baktériumok nemcsak a fog és a száj egészségének ártanak, de egy csomó egyéb betegség kialakulásához is hozzájárulhatnak. A védekezés legegyszerűbb és legbiztosabb módja az alapos fogmosás, amit lehet rosszul is csinálni, de fogkefe nélkül biztos, hogy nem. A nagy kérdésnek, hogy érdemes-e a jóval drágább, elektromos fogkefét venni a hagyományos helyett, a Medium járt utána.

A forgófej a leghatásosabb fegyver

Az egyik legártalmasabb dolog, amit a fogaiddal tehetsz, ha nem mosod őket elég alaposan. Sokan igyekeznek gyorsan letudni a fogmosást, és fél perc alatt elintézik az egészet, de így szinte biztos, hogy nem tudják eltávolítani a fogak felszínén és közöttük ragadt lepedéket, amiben így elburjánzanak a baktériumok, és megindul a fogszuvasodás. Az elektromos fogkefék forgófeje viszont képes behatolni olyan területekre is, amelyeket a klasszikus, manuális kefékkel nem tudnánk elérni.

Tényleg jobb az elektromos fogkefe?
Tényleg jobb az elektromos fogkefe?Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Dr. Christopher Deery, a Sheffieldi Egyetem fogorvosi karának dékánja csapatával egy 2014-es vizsgálat során ötven korábbi kutatás eredményeit értékelte ki, amelyek mindegyike az elektromos fogkefék lepedékeltávolító hatásaival foglalkozott. Mint kiderült, három hónapnyi használat alatt az elektromos fogkefék 21 százalékkal több baktériumot és egyéb kórokozót képesek eltávolítani, és 11 százalékkal eredményesebben lépnek fel a fogínygyulladás ellen, mint hagyományos társaik. A legjobbnak az egyszer egyik, utána másik irányban forgó forgófejes fogkefék bizonyultak, amelyek leiskolázták a szónikus és ionos modelleket is.

Nem csak a fogkefén múlik

Megéri tehát drágább fogkefébe fektetni, de ezzel még nem vagyunk készen. Stephen Bayne, a Michigani Egyetem fogorvos professzora szerint a megfelelő fogmosási technika legalább annyit számít, mint a fogkefe kiválasztása, és ha nem tettük meg gyerekkorunkban, akkor most tanuljunk meg rendesen fogat mosni.

Ha úgy gondolod, ezzel nincs gondod, és valami miatt különben sem akarsz elektromos fogkefét használni, akkor nem árt tudnod, hogy a sörték sűrűsége és elrendezése is befolyásolhatja a fogmosás eredményességét. Egy 2012-es holland felmérés szerint a döntött sörték nagyobb hatásfokkal távolítják el a lepedéket, mint az egyenesen álló vagy a „többszintes” változatok.

Összességében Bayne szerint semmi sem pótolja az alapos és rendszeres – napi minimum kétszeri, ideális esetben minden étkezést követő – fogmosást. Bármilyen fogkefét is használj, a dolog elsődlegesen rajtad múlik.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek