Éttermek, szállodák: Profi séf mondja el, mire figyelj utazás közben

Nincs a tanácsok között, hogy minden étkezés előtt igyál pálinkát, és hogy csak a szállodában egyél.

Mikor az ember utazik, általában nemcsak azt tervezi meg, hogy milyen látnivalókat és múzeumokat keres fel, hanem egyre többeknek lesz fontos az is, hogy a környék gasztronómiáját is felfedezzék, és a megszokott otthoni ízek helyett egy új konyhát is megismerjenek. De hogyan teszik ezt a profik? Erről beszélgetett a LiveMint Jason Atherton séffel. 

Atherton Nagy-Britannia egyik legmenőbb séfje jelenleg, aki Gordon Ramsay kezei között tanulta ki a szakmát, majd megnyitotta a Social Company nevű helyét, ami mára étterembirodalommá nőtte ki magát tengerentúli egységekkel, amik közül a New York-i Edition hotelben található Clocktower étterme Michelin-csillagot kapott, de a londoni Pollen Street Social nevű étterme is csillagos. Ebből pedig két dolog válik egyértelművé: nagyon tudja, mi a jó étel titka, és nagyon sokat van úton. De milyen praktikái vannak, hogy az utazásai alatt is jókat egyen? 

Jude Law tanácsa

Atherton az egyik legfontosabb tanácsát magától Jude Law-tól kapta, akivel egyetértenek abban, hogy a repülőgépeken felszolgált ételek többsége nem éppen a magas gasztronómiai élvezetről szól, bár szerinte az Emirates nem rossz, általában velük is repül, de mióta Jude Law azt tanácsolta neki, hogy mindig vigyen magával tabasco szószt a fedélzetre, egy teljesen új világ nyílt ki előtte. „Általában inkább viszek magammal egy kis proteint, aminek tabascóval megöntve legalább tabasco íze lesz. Vagy csinálok még otthon egy kis hideg salátát füstölt lazaccal, terijaki szósszal leöntve, egy kis csilivel megszórva, mellé pedig zöldségek és saláta egy kicsit blansírozva. Beteszem a táskámba, és akár 6-7 óra múlva is elő tudom venni megenni” – ajánlja a séf. 

A szobaszerviz titkos jelszava

Mikor úgy döntesz, hogy a szállodában a szobaszervizt választod, mert nincs kedved éttermet keresni a közelben, és az esne a legjobban, ha az ágyban fogyaszthatnád el a vacsorádat, akkor arra számítasz, hogy a megrendelésed után gondos kezek nekikezdenek a vacsorád elkészítésének, majd azonnal szaladnak fel vele a szobádhoz. Az igazság ezzel szemben az, hogy van úgy, hogy egyszerre vagy 40 rendelés is beesik, és ezeket nem egyesével viszik el a szobákhoz, hanem bevárnak néhányat, és akkor indulnak el vele.

Ehhez pedig hőtárolós edényeket használnak, amik arra tökéletesek, hogy melegen tartsák az ételeket, viszont közben szépen meg is szottyosodik az ételed, ami egyébként sem túl jó, de mondjuk, egy tészta esetében maga az ételmészárlás. Hogy ezt elkerüld, egy titkos szót kell a megrendelésed mellé mondani a telefonban: búra. Ha ugyanis kifejezetten azt kéred, hogy neked hőtartó doboz helyett búra alatt tálalják az ételed, akkor tudni fogják, hogy a gyors kihűlést elkerülendő a te ételeddel azonnal fel kell szaladni. Érdemes ilyenkor azért némi borravalóval meghálálni a szobapincér erőfeszítését, különben nagyon fog utálni. 

Így nem lesz szottyos a tésztád, és a hús is ropogós marad
Így nem lesz szottyos a tésztád, és a hús is ropogós maradShutterstock

Kipróbálnál egy új éttermet? 

Ki ne szeretne olyan menő új helyekre járni, ahol még a baráti társasága előtt senki? Hát, például a nagy séf. Ő ugyanis ahhoz tartja magát, hogy nyitás után legalább egy évet érdemes várni, amíg meglátogatsz egy menőnek beharangozott éttermet. „17 éttermet nyitottam már az életemben, és azt elmondhatom, hogy nem volt mind azonnal tökéletes. Az első napokban semmiképpen nem az” – vallja Atherton, aki szerint kell egy kis idő, amíg az étterem személyzete összeszokik, kialakul a rutin, és stabil lábakon áll a napi működés. Idő kell, amíg a pincérek kiismerik a vendégkört, a séf pedig jóban lesz a beszállítókkal, és amíg a nyitás körüli kiemelt érdeklődés egy kicsit lecsillapodik, vagyis az emberek elkezdhetnek felszabadultabban dolgozni. Ekkor mutathatja meg egy étterem, hogy mit is tud valójában. Vagyis a séf szerint mikor éttermet keresel, olyat nézz ki, ami legalább egy éve működik, és szerinte a többi ismert séf is pontosan ugyanezt mondaná. 

Jobb hotelszobák rejtélye

Szerinte, ha hotelben szállsz meg, érdemes mindig rákérdezni, hogy esetleg a sarokszobában van-e hely. Ezek ugyanis még általában akkor is nagyobbak, ha nem minősítik őket lakosztálynak, ráadásul a kilátás is jobb. Azzal viszont számolj, hogy néhány hotelnél pont ezek miatt többe is kerül az ilyen szoba, vagyis ne lepődj meg, ha készségesen segítenek a kérésnél, csak visszakérdeznek, hogy rendben van-e, ha drágább lesz a szoba. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra