Salsa szószok tesztje: csípjük, ha kicsit csíp

Hatféle terméket próbáltunk ki, ami rámutatott, hogy a salsa szósz enyhe kivitelben sem utolsó, de csípősen csak még finomabb.

Nincs tortillacsipsz salsa szósz nélkül – tartja az ősi dakota közmondás, így nem akartunk szembemenni az univerzum törvényeivel, és eltökélt tunkolásba kezdtünk! Mint kiderült, a saját márkás termékek mindkét műfajban erősek, a sós pedig pompásan megy a csípőshöz. Máris mondjuk a részleteket!

Mi az a salsa szósz?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a tortillacsipszek elmaradhatatlan kísérője egy paradicsomalapú zöldséges püré, ami jellemzően darabos formában tartalmazza az összetevők egy részét.

A szósz a paradicsom vagy paradicsompüré mellett még paprikát, hagymát, cukrot, ecetet és természetes fűszereket szokott tartalmazni, jellegzetes állományát pedig gyakran sűrítőanyagokkal, például különböző keményítőkkel érik el. A termékek csípőssége változó lehet, de a csomagoláson ezt egyértelműen jelzik a gyártók, így könnyen találhatsz köztük az ízlésednek megfelelőt.

Nyerő páros
Nyerő párosRuzsovics Dorina

A szakember azt javasolja, hogy a vásárlásnál az íz alapján dönts, de ha szeretnél meggyőződni róla, hogy tényleg jó minőségű-e a kiszemelt termék, vess egy pillantást az összetevők listájára is. Itt csökkenő sorrendben láthatod a felhasznált anyagokat, ezért,

ha a lista a vízzel kezdődik, az jellemzően nem a minőségibb termékek ismérve.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a szószokat – enyhéket és csípőseket vegyesen, hogy a végére járjunk, melyik ízkombináció a finomabb, és egyáltalán mennyire csípős az a csípős.

Tesztelőink akcióban
Tesztelőink akcióbanRuzsovics Dorina

Módszerünk ezúttal is a vakteszt nélkül. Szerkesztőségünk tagjai véletlenszerű sorrendben, szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékelték a termékeket az 1-től 5 pontig terjedő skálán, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg. Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjön a szokásos rangsor!

2. helyezett: Penny Santa Fe Dip Hot mexicana szósz – 3,71 pont (399 forint/315 g)

Összetevők: víz, paradicsom (18,3 százalék), paradicsomvelő (11,9  százalék ), pirospaprika (7,1  százalék ), vöröshagyma, zöldpaprika (4,7  százalék ), cukor, ecet, módosított kukoricakeményítő, étkezési só, fűszerek, jalapeño paprika (0,9  százalék ), aroma, paprikakivonat.

IMG 6554
Ruzsovics Dorina

A Penny saját márkás szósza főleg paradicsomos ízeivel, tetszetős paprikadarabkáival és nem túlzottan meredek, kellemesen csípős ízvilágával lopta be magát tesztelőink szívébe. Voltak azonban olyanok is, akik szerint a paprikapor túlzottan kiérződött belőle, ezért a beköszönő műízre tekintettel csak közepesre értékelték.

  • Látványra szép, guszták a szabályos zöld-piros paprikadarabok, kellemesen csípős, de nagyon érezni benne a paprikaport.
  • Kellemesen csípős, állagra sűrített paradicsom.
  • Paradicsomosabb, mint a másik csípős szósz, de valamiért mégsem győzött meg.
  • Aki csípi a csípőset, annak jó.
  • Viszonylagos műíz mellett kellemesen pikáns.
  • Kedvenc, tök jó, hogy vannak benne darabok. Jól is néz ki, finom is.
  • Fűszeres, jó. Ez csíp is. Ez még jobb!

2. helyezett: Poco Loco Dip Hot Mexicana szósz – 3,71 pont (699 forint/260 g)

Összetevők: ivóvíz, paradicsom (21,6 százalék), paradicsomvelő, vöröshagyma (12,5  százalék ), jalapeño paprika (7,2  százalék ), zöld csilipaprika (3,1  százalék ), ételecet, só, fűszerek, módosított keményítő, cukor, aroma, antioxidáns (E300).

IMG 6541
Ruzsovics Dorina

A csípősség a Poco Loco szószánál is helyénvalónak tűnt: nem marta le az ember arcát, de azért érezhető volt. A pikáns ízvilágba csak a több kóstolónk által is detektált ketchupos beütések rondítottak bele, ami ebben a formában némileg furán hatott. Ettől függetlenül a szósz nem volt rossz, sőt!

  • Inkább ketchupos, mint paprikás az íze, de a csípőssége egészen kellemes.
  • Túl csípős, és van valami furcsa mellékíze.
  • Kellemesen csípős, nem kell attól félni, hogy szétmarja az arcunkat.
  • Krémes és nem rémes. Pont annyira csípős, mint amennyire kell.
  • Kicsit pikáns, tök korrekt!
  • Egy nagyon sűrű ketchupnak tűnik, nem is kifejezetten finom.
  • Ez is csípős. Csak annyi a baj vele, hogy inkább csípős paradicsomsűrítmény látszatzöldségekkel, mint rendes szósz.

1. helyezett: Lidl Snack Day Salsa Mexicana szósz medium 4 pont (399 forint/315 g)

Összetevők: ivóvíz, paradicsomdarabok (18,4  százalék ), sűrített paradicsomvelő (11,9  százalék ), piros kaliforniai paprika (7,2  százalék ), vöröshagyma, zöld kaliforniai paprika (4,8  százalék ), cukor, ételecet, módosított keményítő, étkezési só, csípős jalapeño csilipaprika (0,9  százalék ), fűszerek, aroma, paprikakivonat.

IMG 6574
Ruzsovics Dorina

Na, valahogy így kell ezt csinálni! Sűrű állag, korrekt nagyságú paprikadarabok, szuper, paradicsomos felhangok és ezzel harmonizáló, megfelelő mértékű csípősség – ez a kombó szinte mindenkinél nyitott kapukat döngetett. Ha csak egy szószt választhatnánk a tortillacsipszhez, akkor a Lidl saját márkás terméke lenne az!

  • Enyhén csípős, paprikás ízű, korrekt nagyságú paprikadarabokkal. Nekem ízlik.
  • Paprikás, csípős, olyan, mint egy salsa szósz.
  • Elég savanyú, jó sok csipsz kell ahhoz, hogy kellően ki legyen bélelve a gyomrunk. 
  • Jó csípős, sűrű cucc, nekem bejött.
  • Finom, pikáns, csak nagyon édes. 
  • Kicsit csípősen indul, aztán nagyon paradicsom íze lesz, az utóíze meg iszonyúan csíp. 
  • Ketchup színű, ami megrémiszt, de egyébként ízre nem rossz. 

Futottak még

Ezek a termékek most alulmaradtak a dobogós helyezésért vívott harcban, ezért csak rövidebben értékeljük őket. 

4. helyezett: ALDI Snack Fun mild fűszeres szósz – 3,28 pont (399 forint/290 g)

Az ALDI szósza egy kicsit biztonsági játékosnak tűnt. Tesztelőink legalábbis visszafogottnak érezték: szerintük nem volt sem túl édes, sem túl savanyú, se túl paprikás, se túl paradicsomos. Mondjuk, ha valaki nem szereti az erőteljes ízeket, lehet, hogy pont ebben fogja megtalálni a számítását.

5. helyezett: Chio Dip Mid Salsa paradicsomos-paprikás szósz – 3,14 pont (599 forint/200 ml)

A Chio versenyzője külsőre még egészen szimpatikusnak tűnt, az ízével viszont már akadtak problémák. Tesztelőinket elég váratlanul érte kirívó édessége, és páran egzotikusan ható fűszerezésével sem tudtak maradéktalanul azonosulni. „Kikérem magamnak a mexikóiak nevében” – jegyezte meg valaki.

6. helyezett: Granny Sala Mexicana szósz – 2,28 pont (309 forint/90 g)

A halványabb színű Granny-szósz alaposan összerántotta tesztelőink arcát. Savanyúnak bizonyult – nem kicsit, nagyon. Mivel inkább hasonlított „kínai levesre” vagy „paradicsomos káposztára”, mint mexikói mártogatós szószra, senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot.

Ha tortillacsipsztesztünk eredménye valamilyen csoda folytán elkerülte volna a figyelmed, még nem késő, hogy pótold.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek