Így ne rokkanj bele a hólapátolásba

Mikor érdemes nekiesni? Milyen legyen a lapát? És mennyire számít a testtartás? Kisokosunk következik.

A hó varázslatos anyag. Hóembert építhetsz belőle, szánkózhatsz rajta, sőt a közlekedési káoszt emlegetve legálisan mentheted ki magad a főnöködnél, hogy miért nem tudsz bejutni a munkahelyedre. A téli csodavilágnak azonban van egy kevésbé örömteli része is: a pillanat, amikor szembesülsz vele, hogy el kéne lapátolni a havat. A végeláthatatlannak tűnő feladat nemcsak borzasztóan fárasztó és unalmas, hanem egy esetleges sérülés lehetőségét is magában hordozza. A Popular Science éppen ezért kifaggatott egy szakértőt, hogy mi a biztonságos hólapátolás titka.

Várd ki a megfelelő pillanatot

Első lépésként azt kell eldöntened, hogy mikor láss munkához. Nicholas Licameli fizioterapeuta szerint alapvetően érdemes megvárnod a hóesés végét, hogy ne kelljen kétszer dolgoznod. Kivéve, ha egész nap erős havazás várható, mert akkor már napközben is tanácsos lehet valamennyit dolgoznod, hogy este ne szakadj meg.

Szerezz egy jó hólapátot

Licameli az „S” alakú lapátokra esküszik, ezek ugyanis megmenthetnek a mély hajlongásoktól. A szerszám ideális hossza már egy fokkal bonyolultabb kérdés, mert attól is függ, hogy milyen a testmagasságod. Ha nem tudsz dönteni két méret között, hallgass a szakemberre: válaszd a nagyobbat. Még mindig egyszerűbb változtatni a fogásodon, mint szembenézni a kínzó hátfájással. 

A fizioterapeuta előállt egy másik javaslattal is, miszerint a lapátodnak legyen éles, fémből készült éle. Ez segíthet, hogy ne szakadj bele a jeges részekbe és a vastagabb hótakaróba.

Hóból is megárt a sok
Hóból is megárt a sokShutterstock

Figyelj a testtartásodra

Törekedj arra, hogy egyenes vonalban álljon a gerinced, vagyis véletlenül se görnyedj előre. Hajolgatás helyett inkább csípőből mozogj, vagy rogyaszd be a térded, különben derékfájás, rosszabb esetben porckorongsérv lehet belőle.

Almásy Csilla gyógytornász-fizioterapeuta és gerinctréner például a következő megközelítést javasolja Facebook-oldalán

  1. Állj széles terpeszben, ezzel megnöveled a stabilitásodat, hiszen az alátámasztási felületed nagyobb lesz!

  2. Ne a gerincedet használd, hanem a combjaidat! Hajlítsd a térded, mikor a lapátot a hó alá tolod, majd emeléskor a térdedet nyújtsd! 

  3. A hátadat végig tartsd egyenesen: főleg az emelésnél, meg amikor oldalra csavarod a törzsed, hogy kidobd a havat az út szélére!

  4. Emelésnél feszíts rá a hasizmokra, ezek megfeszítik hátul a deréknál futó erős izompólyát, melynek feladata az ágyéki gerinc védelme (mint a súlyemelőkön a vastag öv).

Egyszerre csak keveset emelj

A nedves hó elég nehéz tud lenni, ezért ne egyszerre próbáld megmozgatni. Jobban jársz, ha nem ásol le a földig, és inkább rétegenként távolítod el.

A fellapátolt havat vagy átlósan lökd félre az útból, vagy az egész tested megforgatva összpontosítsd egy kupacba. A lényeg, hogy ne csavargasd a hátad, és ne is a vállad fölött dobd át, mert Licameli szerint hátfájdalmat vagy sérülést eredményezhet. A szakember hozzátette, idővel tanácsos változtatnod a testhelyzeteden is. Ha mondjuk, a bal kezed használod, 10 percenként válts a másik oldaladra, hogy ne csak a tested egyik felét érje terhelés.

Tarts szünetet

Licameli szerint a hideg hajlamos lezsibbasztani minket, így a nyári hőhullámokkal ellentétben észre sem vesszünk, mennyire fáradtak és dehidratáltak vagyunk. Tehát akármennyire is buzog benned a tetterőt, ne akard első nekifutásra letakarítani az egész járdát, mert meglesz a böjtje. Ha elegendő időt szakítasz a pihenésre (többször is) és a folyadékpótlásra, elejét veheted a súlyosabb tünetek kialakulásának.

Besegíthetnek akár a gyerekek is
Besegíthetnek akár a gyerekek isShutterstock

Vegyél egy hófúvót

Még ha tökélyre is viszed a technikád, a hólapátolásra valószínűleg soha nem fogsz kellemes elfoglaltságként tekinteni. Licamelinek ugyanakkor van két mentő ötlete:

szerezz egy hófúvót, sőt költözz Floridába.

Mivel az utóbbi megoldás kevésbé tűnik járható útnak, koncentráljunk az előbbire. A szakember azt mondja, a hófúvó/hómaró nem olcsó mulatság, így mérlegelned kell, hogy a környezeted időjárása tényleg indokol-e egy ilyen költséges befektetést. Ráadásul ez mégiscsak egy nehéz gép, ezért használata közben ugyanúgy figyelned kell a helyes testtartásra és a pihenőidők beiktatására is.

Kéne pár tipp a csúszásmentesítéshez? Alábbi cikkünkből megtudhatod, mivel válthatod ki a sózást:

Oszd meg másokkal is!
Mustra