Így válaszd ki a tökéletes szőnyeget!

Nemcsak az árat és a mintát érdemes figyelembe venned, hanem azt is, hogy mire használod az adott szobát.

A szőnyegvásárlás általában komolyabb anyagi ráfordítást igényel, ezért gondolj rá egyfajta befektetésként, és igyekezz olyat választani, ami tényleg passzol az otthonodhoz, illetve családod egyéni igényeihez. Ezt tanácsolja Gavin Danks, a Carpet Court vezető tanácsadója és értékesítője, aki a stuff.co.nz kérdésére sorakoztatott fél néhány tippet a döntéshez.

Milyen típus?

Alapvetően kétféle opció, a hurkolt és a vágott szőnyeg közül választhatsz, de ezeken belül még számtalan kategória létezik, és akár kombinálva is kaphatóak. A technológiai részletekkel most nem untatnánk. Szorítkozzunk inkább arra, hogy melyik milyen célra alkalmas.

A legnépszerűbbnek számító hurkolt szőnyegek rendkívül tartósak, ellenállóak, könnyen tisztíthatóak, mégis kellemes hangulatot és melegséget kölcsönöznek a szobának. A vágott ehhez képest sokkal puhább és fényűzőbb, így tökéletes választás lehet a hálószobádba. Az utóbbi ajánlott akkor is, ha háziállatokat tartasz, mivel a hurkolt változatba csak beleakadnának a karmaik.

Puha szőnyeg = boldogság
Puha szőnyeg = boldogságShutterstock

Milyen anyag?

Itt öt fő lehetőséged van: a gyapjú, a nejlon, a poliészter, a polipropilén és a triexta szál. Paul Kennedy, a Godfrey Hirst marketing menedzsere szerint számos vásárló a szőnyeg puhasága miatt a poliésztert és a polipropilént részesíti előnyben. Ezek mellett szól, hogy műanyag palackból készülnek, vagyis környezetbarát az előállításuk, ráadásul folt- és fényállóak is.

A triexta szál a legújabb innovációk közé tartozik a szőnyeggyártásban. Előnye, hogy különösen lágy és puha, illetve remek folttaszító tulajdonságokkal bír, így ideális lehet kisgyermekes háztartásokba.

A gyapjút talán nem kell annyira bemutatni: puha, természetesen szigetel és elnyeli a nedvességet. A szakember szerint megítélése nem mindig pozitív, mindenesetre sokat elárul, hogy a szintetikus anyagokkal jellemzően a gyapjút próbálják utánozni.

A minőségnek ára van
A minőségnek ára vanShutterstock

Milyen szín?

Gavin Danks úgy vélte, az emberek a természet sugallatára borítják sötét színekkel a padlót, az elmúlt 15 évben pedig – legalábbis náluk – a szürke árnyalatai törtek az eladási listák élére. Mint mondta, a sötétebb szőnyeg azért hasznos, mert segíthet elfedni a koszt, míg a világosabb a szobát is világosabbá teszi. Szerinte további szempontként érdemes figyelembe venni, hogy a kárpit stílusának, anyagának és színének azt is tükröznie kell, hogy ki és milyen élethelyzetben használja.

Végezetül hozzátette: a szőnyeg megjelenését a szoba fényviszonyai is befolyásolják, ezért mielőtt meghoznád a nagy döntést, célszerű legalább anyagmintákkal tesztelni, hogy a szőnyeg hogyan is fog mutatni az adott helyiségben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra