Sütőben is pazar steaket készíthetsz! Mutatjuk, hogyan!

A steakről mindenki azt hiszi, hogy mesterszakácsi kvalitások hiányában nincs is értelme kísérletezni vele, pedig ez egyáltalán nem igaz.

A delish.com hét egyszerű lépésen keresztül mutatta be, hogyan lehet igazán pazar steaket készíteni grillezés nélkül, egy hétköznapi sütő segítségével. Igen, még akkor is, ha egyébként csak korlátozott konyhai ismeretekkel bírsz. 

1. Hagyd felmelegedni

Miközben előmelegíted a sütőt, vedd ki a húst a hűtőből. Ha azt szeretnéd, hogy ne ragadjon le és tökéletes legyen az állaga, nagyjából fél órát kell várnod, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. A vastagabb szeletek elkészítéséhez, mint amilyen a ribeye steak is szokott lenni, 230 Celsius-fokra állítsd be a sütőt.

Ne hidegen süsd ki
Ne hidegen süsd kiShutterstock

2. Forrósítsd fel a serpenyőt

Ahhoz, hogy a steak kívül kemény kérget kapjon, ami bezárja a nedveket, fontos, hogy kellőképpen felforrósítsd a serpenyőt. Berakhatod akár a sütőbe (feltéve, hogy erre alkalmas), miközben előmelegíted, vagy használhatod a tűzhelyet is, a lényeg csak az, hogy valahogy melegítsd fel.

3. Fűszerezz bőkezűen

Ne félj a sótól! Dörzsöld be a húst olívaolajjal, majd sózd meg alaposan – egy kicsit több is mehet rá mint amennyire elsőre gondolnál. A steaknek nem fog ártani, csak jobban kihozza belőle az ízeket. A másik aranyszabály, hogy a húst mindig frissen őrölt borssal szórd meg. A tasakos verzióhoz képest zongorázni lehet majd a különbséget.

4. Süss rá kérget

A steak elkészítésének számos iskolája van – ez éppen azt javasolja, hogy a felforrósított serpenyőben addig süsd a hús egyik odalát, amíg sötétebb színt kap és elkezd összehúzódni, majd fordítsd meg. Ezután mehet is a sütőbe.

5. Fejezd be a sütőben

Mint az fentebb is szóba került, a vaskosabb szeleteket 230 Celsius-fokon ajánlott készre sütni a sütőben. Úgy kalkulálj, hogy ehhez körülbelül 10 percre lesz szükség.

6. Pihentesd egy kicsit

Bármilyen ínycsiklandóan is fest a steaked, ne fald fel azonnal, amint kiveszed a sütőből. Legalábbis, ha arra vágysz, hogy olyan finom és szaftos legyen, akárcsak a kedvenc éttermedben. Az internetes szakirodalom szerint a steaket annyi ideig tanácsos pihentetni, ameddig az elkészítése tartott.

Adj neki időt
Adj neki időtShutterstock

7. Célirányosan vágd fel

Ha mindent úgy csináltál, ahogy a nagykönyvben meg van írva, a steaket mégis keménynek és rágósnak érzed, a hiba talán a vágási technikádban keresendő. A húst ugyanis nem a rostok mentén, hanem a rostirányra merőlegesen érdemes felszeletelni.

+1 Fogyassz tejtermékeket is

Ha félted az egészséged, ezzel csökkentheted a vörös húsok fogyasztásának káros hatásait. A témáról itt értekeztünk részletesebben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek