Válj profi gyorsolvasóvá 8 egyszerű lépésben!

Végtelen irathalmok vagy plafonig tornyosuló szakirodalom? Sajátítsd el a gyorsolvasást, és szabadulj meg tőlük pillanatok alatt!

A megbeszélés előtt tíz perccel jössz rá, hogy elfelejtetted elolvasni a megfelelő dokumentumokat. Mindössze egy éjszakád van, hogy felkészülj a másnapi vizsgádra, és még több száz oldal áll előtted. Ismerősek ezek a helyzetek? Az Apartment Therapy tippjeinek segítségével magadévá teheted a gyorsolvasás képességét, amit életed során rengeteg helyzetben tudsz kamatoztatni majd. Faragj az órákból perceket, spórolj időt ezekkel a tanácsokkal!

1. Fejezet- és szakaszcímeket olvass!

Vedd sorra a témakörök és fejezetek címeit, koncentrálj a félkövér és aláhúzott szövegekre is. Alaposan olvasd el őket, ugyanis a legtöbbször ezek adják a szöveg lényegét, anélkül, hogy bele kellene menned a részletekbe.

2. Olvasd el a szöveg elejét és a végét!

A nagyobb szövegek általában bevezetővel kezdődnek és összefoglalással végződnek, ezekben kivonatolják a tartalmat. Ha versenyben vagy az idővel, miután átbogarásztad a címeket, olvasd el ezeket. Ha nincsenek ilyen részek, egyszerűen tanulmányozd át a szöveg első és utolsó bekezdését.

shutterstock 1032964495

3. Ha szükséges, olvasd el minden bekezdés első mondatát!

Ha túl vagy a címeken, az első és az utolsó bekezdésen, de még mindig nem tudtad megragadni a lényeget, térj át az egyes bekezdésekre, olvasd el az első mondatukat. Az első vagy első két sor a legtöbb esetben segíteni fog, hogy megértsd a szöveget, és tisztázza az eddig felmerült, esetleges félreértéseket.

4. Csukd be a szád (és rágózz)!

Ha eddig azt hitted, hogy az olvasott szavak kiejtése vagy artikulálása segít a gyorsabb olvasásban, tévedtél, ugyanis pont ellenkező hatást érsz el. Rágózz olvasás közben, hogy lefoglald a szádat.

5. De használd szabadon a kezeidet

A szövegben található fontos kifejezések, szavak bekarikázása vagy aláhúzása segít majd a könnyebb és gyorsabb megértésben. Vegyél a kezedbe egy tollat, és ahogyan haladsz az olvasásban, jegyzetelj a fejezet-, alfejezet címek és a dőlt vagy félkövér kifejezések alapján, hogy ha szükséged van rájuk, könnyen megtaláld őket.

shutterstock 139823260

6. Hívj segítségül képeket és diagramokat

Akár vizuális típusnak tartod magad, akár nem, tagadhatatlan, hogy az ábrák és a diagramok rengeteg információt tartalmaznak anélkül, hogy sokat kellene olvasnod. Szánj rá pár percet, hogy áttanulmányozd őket, hidd el, könnyebben megérted majd a témát a segítségükkel - ráadásul időt is spórolsz magadnak.

7. Foglalj össze

Ha a fenti pontok mindegyikén túl vagy, áldozz pár percet az összefoglalásra. Írd fel magadnak néhány mondatban, hogy mit tudtál meg a szövegből, és hogy milyen kérdések merültek fel az olvasása során. Így később el tudod majd mondani a saját szavaiddal az olvasottakat, és kérdésekkel, illetve válaszokkal is tudsz készülni az anyaggal kapcsolatban.

shutterstock 282376865

8. Gyorsolvass a számítógépeddel

Ha minden próbálkozásod kudarcba fulladt, ne ess kétségbe! Vannak olyan alkalmazások (vagy oldalak), amelyekbe beilleszthetsz adott szöveget vagy szövegrészletet, majd a program, a megfelelő sebességre beállítva, felolvassa neked. Ezek egyelőre csak angol nyelven érhetőek el, de reméljük hamarosan érkeznek a magyar applikációk is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra