Teszt: Melyik telefon csinál sötétben is jó képeket?

Minden gyártó azt mondja, hogy az ő telefonja jó képeket csinál rossz fényviszonyok között is, mi pedig kipróbáltuk, hogy mi ebből a valóság.

A telefonvásárláskor sokak számára az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen képeket készít az adott készülék. Verőfényes napsütésben azért a többség már nagyon jól teljesít, a gondok akkor kezdődnek, amikor lemegy a nap. Ha lehet is valamit látni a fotókon, akkor is túlságosan zajosak, szemcsések lesznek a felvételek, elvesznek a részletek. A legtöbb gyártó éppen ezért nagyon büszke arra, hogy az ő készüléke a rossz fényviszonyok mellett is jó képeket készít. Vagy mégsem? 

Hogy ezt megtudjuk szerkesztőségünkben berendeztünk egy sötétkamrát. A kamra, vagyis raktár adott volt, asztali lámpával intéztünk egy kis fényt is, pont annyit, hogy szabad szemmel még tökéletesen látszódjon minden – vagyis azt hihessük, hogy ezt a fotón is vissza tudjuk kapni. Mindezek után egymásra halmoztuk az asztalainkon fellelhető csecsebecséket, majd pontosan ugyanarról a helyről, pontosan ugyanolyan fényviszonyok mellett fotóztunk. Mutatjuk, mi lett a végeredmény! 

A tesztről

  • A teszten nemcsak csúcskategóriás, hanem középkategóriás telefonokat is kipróbáltunk. Nem reméltük egy percig sem, hogy egy több százezer forintos készülék ugyanolyan képet készít, mint egy alig százezres – nem is ez volt a célunk. 
  • Néhány középkategóriás készülék is tud azonban teljesen jó képeket készíteni sötétben, vagyis nem olyan kiváló fényviszonyok között.  
  • Most igazán sokat számít a monitorod felbontása. A képeket nem manipuláltuk, de míg néhány esetben egy jobb felbontású monitoron látszódik a kompozíció, rosszabb felbontás esetén, vagy ha a telefonod kijelzőjének a fényereje alacsony, akkor csak egy nagy fekete paca látszik. 
  • Az előbbiek miatt azért el kell mondanunk, hogy egy telefon sem volt, ami megbukott volna a teszten, vagyis aminek képein semmi sem látszódott volna. A legsötétebb fotókon is kivehetőek voltak a figurák, igaz, a színük és a részletek már nem. 
  • Minden telefonnál az automata módot használtuk, és kikapcsoltuk a vakut is. Egyébként, ha a vakut automatára állítod, akkor változó, hogy melyik telefon kér segítséget, melyik nem – ezt a cikkben jelölni fogjuk. 
  • Szabadkézből fotóztunk, hogy kiderüljön az is, mennyire lesznek zajosak és élesek a képek. 
  • A sötétkamránkon nincs ablak, vagyis bármilyen időben, bármilyen napszakban, pontosan ugyanazt a fényhatást tudtuk elérni. 
  • A teszt során a telefonoknál csak a fotózás funkciókra koncentráltunk, ha más adataik is érdekelnek, akkor a linkeken minden paramétert megtalálsz. Azt azért elmondjuk, hogy bár nem minősül rendes tesztnek, de egyik telefon sem fagyott le, akadt be, csinált furcsaságokat a fotózgatások közepette, sem pedig előtte vagy utána. 

Huawei P Smart

Középkategóriában versenyez a Huawei P Smart telefonja, ami 5,65 hüvelykes kijelzőt kapott, a kijelző felbontása pedig 1080x2160 pixel, IPS LCD technológiával. Ezt a sok szakmai dolgot csak azért írjuk le, mert itt például elképesztően szembetűnő az, hogy míg a telefonon sötéten ugyan, de tökéletesen látszódtak a szerkesztőségi asztalon fellelhető kis mütyürök, addig az asztali gépünkön már nem. A készüléket egy 13 megapixeles és egy 2 megapixeles hátlapi kamerával szerelték fel, igaz, utóbbi gyakorlatilag csak portrénál és nagy rekesznyílásnál dolgozik – már amennyit nem szoftveresen támogat a készülék. Egyébként automata módban, automata vakubeállítással a telefon nem érezte szükségét a vakunak. Egyébként napfényben és normális fényviszonyok között egyáltalán nem csinál rossz képeket, és kártyafüggetlenül 85 ezer forint körül beszerezhető, szolgáltatóknál pedig ennél jobb áron is hozzá lehet jutni. 

Huawei P20 Pro

A Huawei csúcstelefonja kiváló képeket csinált rossz fényviszonyok között is. Mondjuk, ez egy 270 ezer forintos készüléktől teljesen reális elvárás, a kínai gyártónak pedig csont nélkül sikerült is megugrani. A P20 Pro három hátlapi kamerával támad, maradt az eddig megszokott részletgazdagságért felelős 20 megapixeles monokróm szenzor, a 40 megapixeles szenzor, és kapott egy 8 megapixeles telefotószenzort, na meg egy mesterséges intelligenciával megtámogatott képstabilizáló rendszert is, ami kifejezetten az esti vagy gyenge fényben készült fotóknál jelent nagy segítséget. Az esti fénykép mód nemcsak annyit csinál, hogy egy kicsit kipofozza a képeket, hanem egészen konkrétan azt is lefotózza, amit az ember szabad szemmel már nem is lát, úgy, hogy nyitva tartja a rekeszt, majd korrigálja a kéz bemozdulásából fakadó elmosódásokat. 

Huawei P20 Lite

A P20 család árban legkedvezőbb tagja a 119 990 forintos Lite, aminek túl sok szégyenkeznivalója nincs a nagytestvére mellett, mert saját kategóriájában egy abszolút erős versenyző. Simán lekörözi gyakorlatilag mindenben például a P Smartot, ráadásul baromi jól is néz ki. De ne vesszünk el a részletekben, mert most csak a kamerára fókuszálunk! Az előbb említett esti mód megvan a Lite-ban is, igaz, itt már azért korántsem olyan tökéletes, mint a P20 Próban. Egyébként aggodalomra így sincs ok, csak éppen ahol a Pro 4 másodperc alatt megcsinálja a felvételt, ott a Lite verziót 10 másodpercig kellene tartani, és ezt már azért nem tudja tökéletesre javítani semmilyen képoptimalizáló rendszer. Ennek ellenére sötétben is teljesen értékelhető képeket készít a telefon, vagyis ez az a készülék, amelynél remekül kijön, hogy a megapixelek számolgatása még nem ad teljes képet arról, milyen is lesz valójában az a bizonyos fotó – rendkívül fontos szerepe van ugyanis a szoftveres támogatásnak. 

Motorola E4

A Motorola E4 készülékét 50 ezer forint alatt is be lehet szerezni, ráadásul a dual SIM-es verzió kerül ennyibe, amelyen a szinte teljesen alap Android fut, a Motorola nem sokat módosít rajta. Az E4 kategóriájának egyik legmegbízhatóbb készüléke, egy rakás olyan extrával felszerelve, amelyek tényleg az egyik legjobb ár-érték arányú telefonná teszik ebben a mezőnyben. De maradjunk a kameránál, ami nem dual ugyan, ennek ellenére azonban a 13 megapixeles, kettős autófókusz-képpont rendszerű berendezés nagyon is jól teszi a dolgát. A képek pedig – bár kissé zajosak – mégis a legjobban sikerültek ebben a kategóriában. 

Honor 9 Lite

70 ezer forint körül vásárolható meg a Honor csúcskészülékének Lite verziója, ami minden létező konstrukcióban nagyon hasonlít a Huawei P Smarthoz. Nem is csoda, hiszen az anyacég ugyanaz. Egyedül a borítása más: míg a P Smart alumíniumházat kapott, addig a 9 Lite üveghátlapos. Kamerában gyakorlatilag ugyanazt tudják, ennek megfelelően a képek is hasonlóak lettek. 

Honor 7X

80 ezer forint körül lehet hozzájutni a Honor 7X-hez, ami 5,93 hüvelykes méretéhez képest teljesen kompaktnak és kézre állónak tűnik. A kamera konstrukciója nagyon hasonló a másik Honor telefonhoz, azzal a különbséggel, hogy ez már 16 megapixeles főkamerát kapott. Maradt viszont mellé a 2 megapixeles másik kamera, ami – ahogyan azt már a Huawei P Smartjánál kifejtettünk – túl sok vizet nem zavar. Ennek ellenére a 7X azért szemmel láthatóan jobb képeket csinált, mint a másik kettő. 

Samsung S9+

Jelenleg a Samsung zászlóshajója az S9+, aminél újragondolták a kamerát, és az ígéretek szerint minden létező fényviszony mellett jó képeket csinál. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a készüléknek két 12 megapixeles kamerája van: az egyiknek köszönhetően képes a kétszeres zoomra, a másik pedig többek között abban erős, hogy a rossz fényviszonyokhoz is gyorsan és jól alkalmazkodik. A duálkamera után itt egyenlő duálrekesszel. Ez azt jelenti, hogy a két rekeszbeállításnak köszönhetően sötétben a lencse f/1.5-ös nyílásra nyit, hogy több fényt engedjen be, ha pedig verőfényes napsütésben akarsz fotózni, akkor az f/2.4-es rekeszbeállításra kapcsol, hogy minden apró részlet látszódjon. A mindennapi életben úgy kell ezt elképzelni, mint a szem pupilláját, ami kitágul a sötétben, összehúzódik viszont, ha a szemünkbe süt a nap. Ilyen egyszerű ez is, és ennek köszönhetően készít a 309 ezres telefon ennyire jó képeket. 

Samsung A8

A 160 ezer forint körüli áron megvásárolható A8 igazából azoknak jó választás, akiknek a sima középkategória nem elég, de mégsem szeretnének csúcskategóriás telefont venni. Az A8 okos is, megbízható is, szép is, az ára meg nagyjából az S9+ fele. Az A8-at egy duál előlapi, valamint egy 16 megapixeles hátlapi kamerával szerelték fel, megkapta azokat a szűrőket és matricákat, amiket már az S8 is, az f1,7-es rekesznyílás pedig tényleg meglepően sok fényt enged be úgy, hogy még a kép is éles marad. És van benne esti mód is, úgyhogy azt is kipróbáltuk! 

Nokia 7 Plus

Az egyik legfrissebb darab mostani tesztünkben a Nokia 7 Plus készüléke volt, ami 135 ezer forintos árával nem versenyzik a csúcskészülékekkel, a teszten azonban kifejezetten meggyőzően teljesített. 6 hüvelykes, FullHD+ kijelzőjén és a béna monitorunkon sem volt gond a képekkel, sőt! Az alumínium tömbből kidolgozott telefon hátlapi kamerájában a dual rendszer 12, illetve 13 megapixeles szenzorokkal és Zeiss-optikával azt ígéri, hogy rossz fényviszonyok között is jó képeket csinál majd, ráadásul, kétszeres optikai zoomra is képes. A megapixeleken túl fontos ugye az is, hogy szoftveresen mit tudnak a szenzorok. Ennél a telefonnál erre egy szavunk sem lehet, az ígéretek szerint pedig a szelfikamera is hasonlóan jól bánik a gyenge fényviszonyokkal. Elsőre persze ő is mindenképpen vakuzni szeretett volna, pedig anélkül is teljesen jó képeket készített. 

HTC U11+

A 6 hüvelykes, kicsit csúszós tapintású HTC U11+ ára 260 ezer forint körül van – kártyafüggetlenül. Vagyis árában és tudásában is a csúcskategóriás készülékekkel versenyez. Nem szálltak be a duálkamerás versengésbe, az egy szem kamera cserébe optikai és elektronikus képstabilizációt, valamint egy szenzoros fázisfelismerő fókuszt is kapott, hogy a gyorsan mozgó témák se mosódjanak el. És itt is működik az Edge Sense, vagyis, ha a telefon oldalát nyomogatod, akkor azonnal előjön a fényképezőgép.

HTC U 11 life

Az U11 család legkisebb tagját 120 ezer forint körül lehet beszerezni, és egy további jó hír az, hogy bár egy csomó mindenben más, ettől azonban nem lesz egy szomorú utánzata az U 11+ telefonnak. 16 megapixeles kamerája szintén gyors fókusszal rendelkezik, hogy ne legyenek annyira homályosak a képek, de most mi nem feltétlenül erre, hanem a gyenge fényviszonyok melletti képalkotásra voltunk kíváncsiak. A gép persze azonnal vakuzni akart, de most azt mutatjuk, milyen képek sikerültek anélkül. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra